Hirdetés

Interjú az OCZ-vel a cég felvásárlásának apropóján

Múlt és jelen

Kemény hónapokat élt át az OCZ, de ennek ellenére nem állt meg az élet a vállalatnál. Mint azt jó néhányan valószínűleg tudják, a vállalatot a közelmúltban bekebelezte a Toshiba, ami óhatatlanul átformálja a cég teljes működését. Ennek apropóján néhány héttel ezelőtt megkértük olvasóinkat, hogy tegyenek fel különféle kérdéseket, melyekre végül Tobias Brinkmann, a vállalat marketingért felelős alelnöke válaszolt.


Tobias Brinkmann

Kérdés: Melyek voltak a fő okai az OCZ komoly anyagi problémáinak? Visszatekintve mit kellett volna a vezetőségnek máshogy csinálnia?

Tobias Brinkmann: Nehéz időszakokon mentünk keresztül az elmúlt néhány évben. Utólag mindig könnyebb elemezni a kialakult helyzetet. Én inkább az előttünk álló fényesebb jövőbe tekintek, viszont ha mindenképpen meg kell említsek egy fontos dolgot, akkor a fenntartható növekedésnek és a versenyképességünknek kell magasabb prioritás adnunk.

Hirdetés

A múltban leginkább a NAND chipekhez való közvetlen hozzáférés hiányzott, ami ma már szinte elengedhetetlen az SSD-piacon való túléléshez, vagyis ahhoz, hogy versenyképes maradhass, illetve kulcsszereplő légy.

Az SSD-piac manapság az egyike az iparág (legjobban) növekvő szegmenseinek. Elemzők szerint 2017-re a piac mérete meg fogja haladni a 23 milliárd dollárt, ahol a NAND chipekhez való közvetlen hozzáférés biztosíthatja a versenyelőnyt.

A mi célunk természetesen az, hogy újra növekedjen a piaci részesedésünk, mind otthoni felhasználói, mind pedig vállalati fronton. Az OCZ 2008-ban egyike volt azon kevés cégeknek, akik elsőként tették elérhetővé az otthoni felhasználóknak az SSD-ket. Azóta létrehoztunk egy hatalmas IP és szabadalmi portfóliót a saját, illetve felvásárolt fejlesztésekből. A Barefoot 3-as vezérlőnk jelenleg az egyik legjobban, ha nem a legjobban teljesítő vezérlő a piacon, különösen ha a kiegyensúlyozott, folyamatos teljesítményt vesszük figyelembe.

Mostanra meglett mind a négy alappillérünk, ami a biztos piaci részesedésünkhöz fog vezetni: piacvezető saját tervezésű vezérlő, szoftver, firmware, illetve a közvetlen hozzáférés a NAND chipekhez.

Kérdés: Miért nem adnak ki olcsóbb (mainstream) kategóriás SSD-ket, mint például a Kingson V300 vagy a Samsung 840 (EVO)?

T.B.: Néhány évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy lemondunk nagyjából 150 termékünkről annak érdekében, hogy csak a házon belüli, piacvezető termékekre tudjunk koncentrálni. Ebbe a mainstream és a csúcskategóriás termékek egyaránt beletartoztak, illetve emellett folytattuk a vállalati termékek területén elkezdett innovációkat is.

A Toshiba még idén be fog jelenteni egy TLC-alapú meghajtót, amelyet az OCZ neve alatt fogunk árusítani, így kapunk majd lehetőséget arra, hogy a belépőszintre is koncentrálhassunk.

Kérdés: Az akvizíció után hogyan fest a vállalati struktúra?

T.B.: Az OCZ Storage Solutions a Toshiba csoport része, de működését tekintve különálló. A Toshiba folytatja saját SSD-i fejlesztését, előállítását és marketingjét, mialatt az OCZ Storage Solutions is folytatni fogja saját termékei értékesítését a saját, korábban jól kiépített globális csatornáin keresztül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • OCZ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés