Hirdetés

2019. február 24., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Adattároló rovat

Intel SSD 520: SandForce-nász az avaron

Nálunk járt a SandForce vezérlőre épülő, új Intel 520-as SSD-sorozat 240 GB kapacitású tagja.

Hirdetés

Intel SSD 520

A tavaly március elején debütált 510-es sorozat volt az első olyan SSD széria az Inteltől, ahol a vezérlőchip már nem házon belül készült. Addig szinte alapvető volt, hogy az SSD-k minden egyes fő komponensét az Intel tervezte és gyártotta. A NAND chipek az Intel és a Micron IMFT elnevezésű vegyesvállalatának termékei voltak, továbbá a firmware és a vezérlő fejlesztése is teljes egészében a cég berkein belül történt. A gyártó az 510-es sorozattal sokak számára kissé meglepő módon megtörte az évek óta tartó hagyományt, ami a gyakorlatban pontosan annyit jelentett, hogy a szóban forgó új modellek funkcionalitásáért immáron a Marvell 9174 vezérlő felelt. Akkor azt gondoltuk, hogy a szokatlan lépés csak egyszeri alkalomra szól, oka pedig a SATA 6 Gbps szabvány támogatására képes vezérlő házon belüli hiányában keresendő. Mára kiderült, hogy ez valószínűleg nem így van, ugyanis az 510 után most befutott az 520-as széria, ami szintén nem Intel vezérlőn alapszik.

Az Intel 520 immáron a SandForce tavaly bemutatkozott, második generációs vezérlőcsaládjának egyik tagjára épül. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért csak most, azaz durván egy évvel az első ezen vezérlőkre építkező meghajtók után futott be az Intel megoldása? Az ok a szokásosnál több időt igénylő validációs procedúra mögött húzódik. A gyártó különösen nagy gondot fordít termékeinek megbízhatóságára, ami ugyan még nem jelent 100%-os garanciát az összes lehetséges probléma kigyomlálásra, de jelentősen csökkenti azok előfordulási esélyét. Ezen folyamatot lassította egy időközben napvilágot látott hiba, mely az új SandForce által vezérelt SSD-k és bizonyos alaplapok (valamint lapkakészletek) kombinációja esetében mutatkozhatott meg. A probléma a SandForce álal készített alap firmware-ben bújt meg, amit minden gyártó megkap, majd az adott termékének végleges verzióját gyakorlatilag erre építi fel. A hibát végül hosszas kutatás után a SandForce a tavaly októberben kiadott 3.3.2-es verziószámmal illetett firmware-ben javította, így az Intel tovább folytathatta a validációt. Ennek ellenére a kereskedelmi forgalomba került 520-as SSD-k belső vezérlőszoftvere egy exkluzív SandForce alapmodulra épül, amit egyelőre csak az Intel kaphatott meg.


[+]

Az 510-es szérián belül csupán két SSD volt kapható (120 és 250 GB), de az 520-as sorozat immár 60, 120, 180, 240 és 480 GB-os modelleket is tartalmaz, melyek közül nálunk most a dobozos 240 GB-os variáns tette tiszteletét.


[+]

A csomagolás a meghajtón kívül tartalmaz egy beépítőkeretet, az ahhoz szükséges csavarokat, valamint kapunk egy tápátalakítót és egy SATA adatkábelt, mindezt egy matrica és egy DVD egészít ki.


[+]

Az SSD a korábbi Intel vezérlős sorozatok házát kapta meg. Ahogy a képen is látszik, a matricát leszámítva külsőre az SSD 520 teljesen megegyezik az SSD 320-szal.


[+]

Szétszedésnél könnyű dolgunk volt, mivel a négy egyszerű csavar eltávolítása után már elénk is tárult a beltartalom. Itt jegyeznénk meg, hogy az SSD teljes magassága 9,5 milliméter, bár ebből a fémház csak 7 millimétert tesz ki. A 2,5 milliméteres különbözetet egy fekete műanyagkeret pótolja, amit hivatalosan nem távolíthatunk el a garancia elvesztése nélkül. Amennyiben mégis levennénk azt, úgy a csavarokat nem tudjuk majd teljesen behajtani azok hosszúsága miatt. Ez elsősorban bizonyos notebooktulajdonos vásárlóknak lehet rossz hír, ugyanis egyre több mobil gépbe már csak 7 milliméter magasságú meghajtót lehet beépíteni, amivel ebben az esetben az SSD 520 kieshet a potenciális lehetőségek közül. Most nézzük meg közelebbről a NYÁK-on található fő komponenseket!


[+]

Elsőként a vezérlőt vettük célba: a már megszokott SandForce SF-2281 került fel a nyomtatott áramkörre. A kontroller mellett nem láthatunk semmilyen, cache szerepét betöltő egységet, ami a SandForce egyik sajátossága. Ezzel a gyártóknak meg lehet spórolni legalább egy DRAM chipet, valamint ennek következtében egy kicsit egyszerűbb NYÁK is elég lehet, ez pedig szintén a gyártási költségekre lehet jó hatással.


[+]

A NAND chipek szerepét nem túl meglepő módon 25 nanométeres szinkron MLC Intel (pontosabban IMFT, azaz Intel-Micron) modellek töltik be. Az egyenként 16 GB-os chipekből összesen 16 darabot találtunk. Az előd 510-es széria még a második generációs 34 nanométeres NAND-okra alapozott.


[+]

Fontos még megemlíteni, hogy a 520-as sorozatú SSD-k támogatják a 256 bites AES titkosítást, és természetesen a SMART és a TRIM funkciót is. Ezen felül a meghajtók NCQ támogatást is kaptak. A Native Command Queuing kifejezés általánosságban a merevlemezeknél ismert. Segítségével – amennyiben a HDD, a vezérlő és a meghajtóprogram is támogatja – a merevlemez oly módon képes újrarendezni a vezérlő által küldött parancsokat, hogy a meghajtó teljesítménye megnő. Ez a különböző fejpozicionálási késleltetések csökkenésének és a művelethatékonyság megnövekedésének köszönhető. Az SSD esetében az elvek hasonlóak, de a működés eltérő: az Intel az NCQ-t arra használja, hogy az SSD folyamatosan munka alatt legyen. Erre azért van szükség, mert a NAND flash chipek elérése nagyon gyors, így amikor a processzor egy időigényes feladaton dolgozik, az NCQ biztosítja, hogy a meghajtó ne tétlenkedjen, hanem – a kiadott parancsok következtében – megfelelő ideig el legyen foglalva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.