Hirdetés

Az Ivy Bridge tiszteletére gyorsítótárnak szánt Intel SSD-k érkeznek

SSD-k használata, mint gyorsítótár, az utóbbi időben egyre közismertebbé vált, mely technológiát főleg az Intel és a Samsung szorgalmazza. Ennek lényege, hogy a méretes kapacitással rendelkező tányéros adattár mellett egy nagyságrendekkel kisebb SSD-re automatikusan felkerülnek a gyakran használt állományok, így gyorsítva jelentősen a hozzáférést. A megoldás, ha nem is olyan hatékony, mint egy tisztán SSD-s rendszer, de a legtöbb esetben érezhető javulást okoz, és a megfelelő alaplap megléte esetén kifejezetten olcsó fejlesztésnek mondható.


[+]

Az Intel erre a célra külön termékcsaládot hozott létre Larson Creek néven, ami a köztudatban leginkább a 311-es sorozatként vált ismertté. A gyártó azonban most bejelentette, hogy az Ivy Bridge érkezésével újabb, gyorsítótárként (is) használható meghajtókat tesz elérhetővé.

A 313 sorozat tagjai Hawley Creek kódnéven hamarosan érkeznek. Bár elsősorban a 7-es szériás lapkakészletek mellé készül, de a 6-os alaplapokkal is kompatibilis lesz. A 313-as SSD-k nem nagyon fognak különbözni az elődöktől, a legfontosabb eltérés a gyártástechnológiában keresendő, mely 34 nm-ről 28 nm-re csökken. Ettől függetlenül továbbra is SLC NAND flash chipek szolgálnak a fedélzeten. Ez nem véletlen, hiszen az olcsóbb MLC, vagy TLC NAND flash megoldások intenzív írási/olvasási környezetben sokkal hamarabb elhasználódnának.

Érdekes, hogy az eddigi 20 GB-os kapacitású modell mellé érkezik egy 24 GB-os verzió is. A 4 GB plusz nem tűnik valami szignifikánsnak, ezért inkább arra lehet következtetni, hogy a modellek között némi sebességkülönbség is lehet, de erről semmilyen hivatalos információ nem látott még napvilágot. Arról azonban van adat, hogy továbbra is lesz 2,5”-es, illetve mSATA formátum is, a 2,5”-es meghajtók vastagsága pedig 9 mm-ről 7 mm-re redukálódik. A SATA interfész 3 Gbps-os marad, ennek oka egyszerűen az, hogy az Intel házon belül nem rendelkezik jobb vezérlővel.

Szerencsére az apróbb fejlődések ellenére a vételárak nem nagyon változtak. A 20 GB-os Hawley Creekért 99 dollárt, a 24 GB-os variánsért pedig 119 dollárt fognak kérni a kereskedők. A termékek megjelenése áprilisban várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés