Hirdetés

Új Intel CPU-k a kanyarban, jön a GDDR6, driverbalhé az AMD-nél

A tévé örök, a tévézés változik, új PC formátum születhet, kész a repülő autó.

GDDR6, driverbalhé, 28 magos CPU, kicsi házak

Az elmúlt napok eseményei újfent rávilágítottak arra, hogy bár manapság hozzá vagyunk szokva egyes jelenleg meglévő dolgokhoz, jobb, ha nem szokjuk meg azokat túlságosan, hiszen az idők és ezzel együtt minden változik. A tech iparágon belül pláne érvényes ez a megállapítás, legyen szó akár PC-ről vagy a még régebb óta létező televízióról. Utóbbival kapcsolatban a nemrég lezajlott IFA GPC 2017 alkalmával nyerhettünk betekintést abba, hogy miként alakul, merre tart a tévék sorsa az elkövetkező néhány évben.

Hirdetés

Sőt a hangsúly nem is annyira a készülékeken van, hanem inkább a televíziózási szokásokon, melyek nagyon lassan, de szintén változnak, formálódnak, aminek fő oka az online tartalom, mely egyre jobban fojtogatja hagyományos tartalmakat. Ennek ellenére a tévé, mint önálló készülék, a Samsung szerint soha, vagyis belátható időn belül nem fog eltűnni, hiszen számos olyan előnye van, amire igényt tartanak az emberek. Más kérdés, hogy az optikai adattárolók a filmek esetében meddig húzzák még, főleg akkor, ha az új szabványokkal (UHD Blu-ray) megbirkózni képes asztali lejátszók ára is elszáll még a megjelenésük előtt.


[+]

Ami a PC-s iparágat illeti, egyszer már megpróbálkoztak a számítógépek nappaliba vonzásával, de a Steam masinák csúfosan elbuktak. Bár a Valve-nak nem jött össze, ettől még továbbra is szeretnék a PC-t a kanapé közelébe vinni, de immáron iparági szinten, mindezt úgy, hogy az itthon is közkedvelt DIY, azaz szereld magad módon is meg tudják ezt valósítani. Hogy mi lesz ebből, ha egyáltalán lesz valami, az egyelőre kérdés, mivel a koncepció számos kérdést vet fel. Aki még kisebb méretben vágyik PC-s élményre, annak lehet, hogy lesz is miért élnie, ugyanis a Qualcomm elkészülhetett azzal a rendszerchippel, amely képes az x86-ot emulálni, és ezáltal megnyílhat az út az ultramobil méretkategóriában is az x86-os Windows 10-es eszközök felé.

Az utóbbi időben csend volt a memóriák piacán, de a szegmenst kissé felrázta most a G.Skill a legújabb és egyben legnagyobb órajelű DDR4-es memóriacsomagjával, illetve a Hynix is megtette a magáét ezen a téren: a vállalat bejelentette az iparág leggyorsabb GDDR6-os memóriáját. Ezzel párhuzamosan el is szólták magukat, aminek kapcsán azonnal megindultak a spekulációk, hogy vajon mely VGA-gyártók mely fejlesztései lesznek azok, amelyek már az új memóriaszabvánnyal fognak érkezni.

Ha már GPU és VGA, akkor az új Radeon Pro Duóról se feledkezzünk meg, ami szintén a héten került elő az AMD új termékeket rejtő függönye mögül. Érkezett még egy friss GeForce driver és egy új Radeon Software is, ami lehet, hogy alapból nem túl izgalmas téma, de utóbbi hozzáférést ad a Quake Champions zárt bétatesztjéhez is. Azaz csak adott, ugyanis rég nem látott hisztériát generált az az egy szem ikon, amivel ez elérhetővé vált.

VGA után CPU, ugyanis itt is van figyelemre méltó érdekesség, főleg az Intel részéről, ugyanis több új platform a vártnál előbb érkezik, így ősszel sok minden megváltozik az asztali processzorok piacán. Új szerverprocesszorokra is van kilátás, ami nyilván a Xeon központi egységeket jelenti, a Gold és Platinum sorozatot, melyek között lesz olyan, amivel 28 magig is elmegy a gyártó. Az AMD részéről ezen a téren csak egy driverre futotta, ami a Ryzen energiagazdálkodásával kapcsolatos, és az A320, B350 és X370 jelzésű alaplapi vezérlőkhöz készítették.

Szigorúan véve kész hardverekből, termékekből sem volt hiány: a HGST szállítja nyolclemezes, 12 TB-os merevlemezét, jött néma ház az Intel NUC-hoz az Akasától, Mini STX-hez használható kasztni a SilverStone-tól, új egerek a HyperX-től és a Razertől, frissült a QNAP középkategóriás x86-os NAS kínálata, valamint az FSP újdonságait is számon tartottuk, ami nem csak új tápegységeket jelent.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés