Hirdetés

Tavaszi FSP-újdonságok

Magyarországon járt az FSP néhány szakembere, és nem jöttek üres kézzel, több új terméket is megmutattak nekünk.

Igencsak szűk körű rendezvényen mutatták be az FSP néhány, most tavasszal érkező új termékét a tajvani cég szakemberei, akik a múlt hét végén jártak Magyarországon.

A listából talán a legérdesebb, még ha nem is teljesen új, a Dagger nevű, SFX formátumú tápegység-család, amelyet ugyan a 2016-os Computexen már prezentáltak, de azóta nem hallhattunk róla – most viszont elérkezett a piacra lépés ideje.

FSP Dagger FSP Dagger FSP Dagger
FSP Dagger [+]

A 100-120 eurós régióba érkező, a marketingrészlegen VR-Ready matricát is kapó (mondván, hogy teljesítménye elég egy VR-Ready PC-hez) Dagger 500 és 600 wattos változatban érkezik. Mindkét modell ugyanolyan kábelkiosztással és moduláris kivitelben jön, közöttük leginkább csak a +12 voltos ágból kivehető teljesítményben lesz különbség, ahogy az alábbi táblázatban is látszik.

FSP Dagger SDA500
Kimenet +5 V +3,3 V +12 V
-12 V +5 Vsb
Max. terhelés 15 A 20 A 41,67 A 0,3 A 2,5 A
Max. kombinált terhelés 90 W
500 W
3,6 W
12,5 W
500 W
FSP Dagger SDA600
Kimenet +5 V +3,3 V +12 V -12 V +5 Vsb
Max. terhelés 15 A 20 A 50 A 0,3 A 2,5 A
Max. kombinált terhelés 90 W
600 W
3,6 W
12,5 W
600 W

A 80+ Gold hatásfokú Dagger jellegzetessége még a 80 mm-es, golyóscsapágyat használó ventilátor, amivel kapcsolatban a gyártó azt ígéri, hogy teljes terhelésen sem lesz hangosabb 40 dB-nél, illetve a teljesen moduláris, szalagkábeles kivitel, ami a kis méretű házakban könnyebbé teszi a vezetékek elrejtését. A fontosabb csatlakozókat illetően nincs különbség az 500 és 600 wattos változatok között, a következőket kapjuk mind a két esetben:

Tápegység típusa FSP Dagger sorozat
Főcsatlakozó 24 tűs
ATX 12V 4+4 tűs
Floppy 1
Periféria 2
SATA 5
PCI Express (6+2 tűs) 2

Maradva a tápegységeknél, nagyobb testvért kap a már eddig is létező Hydro G család: a Hydro PTM esetében a PT a Gold helyett immár Platinum szintű hatékonyságra, az M pedig a modularitásra utal. A 750 wattnyi teljesítménnyel rendelkező táp teljesen moduláris, szalagkábeleket és Japánból származó kondenzátorokat használ. Ennél árat és pontos megjelenési dátumot nem árultak el, csak annyit, hogy 1-2 hónapon belül számíthatunk rá.

FSP Hydro PTM FSP Hydro PTM
FSP Hydro PTM [+]

Az alsó kategória sem maradt újdonság nélkül, ide érkezik a Hexa 85+ sorozat, amely 80 Plus Bronze hatásfokú és 350/450/550/650 wattos modelleket tartalmaz. A kedvező ár elérése érdekében itt nincs modularitás.

FSP Hexa 85+
FSP Hexa 85+ [+]

A tápegységek után minden szempontból újdonságnak minősülnek a Windale nevű hűtők. A Windale 4 négy, a Windale 6 pedig hat, U alakban hajlított hőcsövet tartalmaz, a lamellák anyaga alumínium, a talp kialakítása pedig olyan, hogy a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a processzor sapkájával. A támogatott foglalatok sora az LGA 775-től az AM4-ig terjed.

FSP Windale 6, gumirögzítéses ventilátorral FSP Windale 6, gumirögzítéses ventilátorral
FSP Windale 6, gumirögzítéses ventilátorral [+]

Mondanunk sem kell, hogy az FSP a Windale-ek esetében csak matricázó cégként szerepel, a hűtőket külső cég gyártja számukra, és az ODM által tervezett dizájnhoz képest csak kisebb módosítások történtek.

Windale 4 Windale 4
Windale 4 [+]

Kérdésünkre, hogy az amúgy 35 illetve 50 euró körül boltokba kerülő eszközökre mi szüksége van az FSP-nek, azt válaszolták, hogy a tápegységekkel, illetve az olcsó CMT házakkal kombinálva így teljes körű megoldást tudnak nyújtani a felhasználók tápellátást és hűtést érintő igényeire. Arra ugyanakkor ne számítsunk, hogy a házakat és a hűtést illetően is úgy bővül majd a kínálat, mint a tápoknál, a cég képviselőjének elmondása szerint ezekben a szegmensekben egyelőre nincs tervbe véve a felső- vagy csúcskategória meghódítása.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés