Leleplezte az Intel a Xeon Gold és Platinum sorozatot

A Purley platform alapját képező megoldások 28 aktív magig mennek el a Skylake-EP lapkával.

Hirdetés

Az Intel hivatalosan is jelezte a partnerei felé a szerverpiacra vonatkozó, új Xeon processzorainak az érkezését, amelyek már az új Skylake-EP lapkára épülnek. Ebben a fejlesztésben fizikailag 32 processzormag található, de ebből az aktuálisan leleplezett modellek maximum 28-at aktiválnak. Az AVX-512F utasításkészlet azonban aktív, továbbá maximum 48 darab PCI Express 3.0-s csatorna fogható be. Sajnos az összes modell pontos paramétere még ismeretlen, mivel a hivatalos start csak később lesz, de az alábbi kép tulajdonképpen összegzi, hogy milyen LGA3647-es tokozású termékek érkeznek.


[+]

Mivel a processzorok többségéről eddig csak az órajel derült ki, így túl sok elemzésre nincs lehetőség, viszont az leírható, hogy az egyes modellekben maximum hat csatorna aktív (fizikailag is ennyi van a lapkában) és csatornánként az újdonságok három DIMM csatolót támogatnak, vagyis összesen 18 darab DIMM csatoló építhető egy foglalat mellé. A lapkán belül az L3 gyorsítótár mérete 44 MB, de egy-egy mag letiltásával mindig elvész 1,375 MB-nyi tárterület. Az L2 gyorsítóár mérete ugyanakkor sokat változott, mivel korábban ez magonként 256 kB volt, de most már 1 MB. Itt igazából annyi történt, hogy az Intel elvett az L3 gyorsítótárból, viszont hozzáadott az L2 méretéhez, tehát másképp lett a rendszer kiegyensúlyozva, ami jobban illik a szerverek esetében tapasztalható munkafolyamatokhoz.

Számítani kell arra, hogy a leggyorsabb modellek fogyasztása egészen extrém szintre fut fel, konkrétan 200 watt fölé, amelyekhez már vízhűtést kell alkalmazni. De nem kötelező ezt bevállalni, mivel lesznek a megszokott 160 watt környékére szabott modellek is, viszont ez a kompromisszum a teljesítménybe is kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés