Frissítette középkategóriás x86-os SMB NAS sorozatát a QNAP

A TS-x53B újításai ezúttal nem csak újabb processzorokban merülnek ki.

A QNAP újabb termékfrissítést hajtott végre, mely ezúttal a kisvállalati hálózati tárolók közül azokat a középkategóriás modelleket érintette, melyekben x86-os Intel processzor dolgozik. Ez a kategória vélhetően sokak számára ismerős, hiszen a kétrekeszes TS-253A-t több szempontból oda-vissza kiveséztük, most pedig lényegében ez a sorozat (beleértve tehát a négy- és hatrekeszes TS-453A-t és TS-653A-t is) kap utódot, melyek megkülönböztetésére egy egyszerű módot választottak: az "A" utótagot "B"-re cserélik.


[+]

Az úgymond megújulás már távolról is látszik, ugyanis megváltozott a dizájn: a fiókokat előlap mögé rejtették, a színösszeállítás kék-fekete lett, a diagnosztikai panel, az előlapi USB és a gombok (szemből nézve) a jobb oldalra költöztek. Ez utóbbiak mellett felbukkant az előlapi USB Type-C csatlakozó, valamint egy kártyaolvasó is. További újdonság, hogy a legkisebb, kétrekeszes modellre is jutott (OLED) kijelző, nem utolsósorban pedig változtattak egy picit a távirányító megjelenésén is. A hátoldalon megmaradtak a HDMI portok, melyek továbbra is csak az 1.4-es szabványnak felelnek meg, valamint a jack audioaljzatok és a dupla Gigabit Ethernet csatlakozók is.

Ami a belsőt illeti, a korábbi Celeron N3150 SoC-ot a Celeron J3455 váltja fel, aminek az alapórajele ugyan 100 MHz-cel elmarad a korábbitól, viszont a Turbo órajel 2,08 helyett 2,3 GHz-nél tetőzik. Ehhez most is alapból 4 GB DDR3L memória társul, opcionálisan pedig ezúttal is elérhetőek lesznek a 8 GB-os modellek, a QTS rendszer pedig most is az 512 MB-os fix tárhelyről töltődik be. A merevlemezek, SSD-k számára kiépített rekeszek továbbra is SATA 3/6 Gbps csatolófelületű egységeket fogadnak. További újítás, hogy az új generációs modellben van PCIe bővítőfoglalat, amibe behelyezhető a gyártótól megvásárolható M.2 SSD/10 GbE adapter, de kerülhet bele Wi-Fi hálózati kártya, illetve 10 Gbps átvitelére képes USB 3.1 bővítőmodul is.


[+]

Az új NAS család szoftveres tudása semmit sem változott a korábbi modellekhez képest. Az új processzorral összességében a rendszer gyorsabb lesz, mindez a fogyasztás kárára, ami az új központi egység 4 wattal magasabb TDP-jéből következik.

Ami az árakat illeti, ezzel kapcsolatban nincs jó hírünk, a QNAP az új sorozatot meglehetősen drágán méri. Az interneten fellelhető árlisták szerint a TS-253B, TS-453B és TS-653B sorrendben 216 000, 260 000 és 302 000 forintba kerül 4 GB RAM-mal, ami az előző generációhoz képest (szintén az ismertetett sorrendnek megfelelően) 90 000, 90 000 és 52 000 forintos drágulást jelent.

Időközben megkaptuk a QNAP-tól a hivatalos árakat, miszerint a TS-253B, TS-453B és TS-653B sorrendben nettó (!) 499, 599 és 699 euróba fog kerülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés