Az AMD bejelentette az új Radeon Pro Duo VGA-t

A célzottan VR tartalomkészítéshez kínált megoldás két darab Polaris 10-as GPU-t használ.

Az AMD egy éve tette elérhetővé az első Radeon Pro Duo jelzésű VGA-t, amelyet elsősorban a VR tartalomkészítőknek kínáltak, hiszen két darab Fiji kódnevű GPU-t használt, így kifejezetten alkalmas volt a virtuális valóságban való munkára, ugyanis a két GPU a két szem számára külön számolhatta a sztereó 3D-s képet.

A vállalat a NAB 2017 rendezvényen előállt egy bejelentéssel, amely most is a VR tartalomkészítőket célozza. Tulajdonképpen egy új Radeon Pro Duo megoldásról lenne szó, amely a Fiji helyett két darab Polaris 10 kódnevű GPU-t használ. A két darab grafikus vezérlő egyenként 2304 shader részelemet, 144 textúrázó csatornát és 32 blending egységet tartalmaz, míg a 256 bites memóriabuszukhoz 16 GB-nyi GDDR5 memória kapcsolódik. Az 1243 MHz-es PowerTune órajelnek hála, az összesített elméleti maximális számítási teljesítmény 11,45 TFLOPS lesz, miközben a fogyasztás 250 watton belül marad, a memória-sávszélesség pedig GPU-nként 224 GB/s.

Az új Radeon Pro Duo a régi megoldás mellé érkezik, méghozzá 999 dollárért. A fejlesztés inkább kiegészíti az előző verziót, így akinek sok VRAM kell, annak a Polaris 10-as megoldást érdemes választania, de akinek inkább teljesítményre van szüksége, annak a régebbi, Fiji GPU-kat használó verzió az ideális. A NAB 2017-en egyébként kiderült az is, hogy ha valakinek sok teljesítmény és sok VRAM is kell, akkor az év második felében érkezik egy még gyorsabb és jobb dupla GPU-s Radeon Pro verzió, de ez az aktuális modelleknél jóval drágább lesz. Az új Radeon Pro Duo elsődleges célja a Radeon Loom szoftver kiszolgálása, amelyet a régi verzió képtelen megoldani, hiszen a programnak GPU-nként 16 GB memória a minimum igénye.

AMD Radeon Pro Duo (Polaris)
AMD Radeon Pro Duo (Polaris) [+]

A Radeon Pro Duo megoldásra jellemző szoftveres háttér most is biztosított, vagyis az új verzióra is telepíthető normál Radeon Software mellett a Radeon Pro Software, illetve jár a professzionális terméktámogatás is. Nagy változás azonban, hogy az új Radeon Pro Duo már nem integrált vízhűtéssel érkezik, hanem ventilátor végzi majd a GPU-k aktív hőelvezetését, és a termék hátlapján újabb interfészek lesznek, nevezetesen három darab DisplayPort 1.4 HBR3 és egy darab HDMI 2.0b. A Polaris 10-as GPU-kra épülő Radeon Pro Duo szállítása május végén kezdődik meg. A terméknevek egyezése egyébként valószínűleg megnehezíti majd a vásárlást, de a megrendeléseknél az AMD Radeon Pro Duo (Polaris) néven utal az új verzióra, és így érdemes majd kérni is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés