Hirdetés

HD videó a hálózaton át

Hirdetés

D-Link DSM-510 – hardver

Az utóbbi években a számítógépek fejlődésének, a gyors internetkapcsolat terjedésének, valamint az egyre érdekesebb és egyre jobb minőségű tévésorozatok felbukkanásának az lett az eredménye, hogy manapság mindenki Hősöket, Dr. House-t, 24-et, Helyszínelőket vagy egyéb sorozatokat néz számítógépén. Jó esetben ezeket a videókat akár 720p vagy nagyobb felbontásban is be lehet szerezni. Felmerül a kérdés, hogy a számítógépen tárolt filmeket, képeket hogyan lehet a monitornál nagyobb tévére, az íróasztalról a sokkal kényelmesebb kanapéra varázsolni. A legegyszerűbben hangzó, de többnyire legnehezebben (és legdrágábban) megvalósítható módszer egy multimédiás, házimozi számítógép (HTPC) telepítése a nappaliba. Van viszont rengeteg más megoldása is ennek a problémának. Ma kettővel találkozunk a D-Link háza tájáról, melyek elvileg nagyon hasonlítanak egymásra, de gyakorlatilag több lényeges ponton különböznek.

Mindkettő Ethernet vagy vezeték nélküli hálózatot használ a PC és a tévé összekötéséhez, mindkettő a tévé mellé helyezett, távirányítható kis dobozka, és a PC-n futó szoftver formájában realizálódik, mégis sok eltérés van köztük. A DSM-510 lassan másfél éve a piacon van már. Formára olyan, mint egy kisebb Wi-Fi elérési pont, még egy tartót is mellékelnek hozzá, amellyel élére állítható.

Csatlakozóiban már nagyban különbözik a Wi-Fi eszközöktől, inkább DVD-lejátszóra hasonlít. Az elején két LED társaságában egy USB csatlakozót találunk, ami nyomtatót nem, de külső adattárat tud kezelni. Hátulra a Wi-Fi antenna szabványos aljzata mellé egy érdekes, három az egyben jack csatlakozót tettek, amely kompozit képet és kétcsatornás hangot kezel. Mellette a modern HDMI látható, mely lényegében a régi, analóg SCART fejlettebb, digitális megfelelőjeként is felfogható, tehát nagy felbontású képet és sokcsatornás hangot továbbít. Kapunk még egy különálló optikai hangkimenetet is, és emellett sorakozik a Fast Ethernet csatlakozó és a táp aljzata.

A körülbelül 10 x 8 x 2 centiméteres dobozka aljára egy sematikus ábrát ragasztottak a csatlakozók használatáról, melyen feltüntették az eszköz hálózati címét is.

Belül hálózati és médialejátszó alkatrészek elegyét találjuk. A mini-PCI aljzatba telepített 802.11g-s Wi-Fi hálózati adapter alatt rejtőzik a Sigma Designs EM8620L családba tartozó lejátszóchip, mely megbirkózik az MPEG-2, MPEG-4 (azon belül H.264 is) és WMV (azon belül VC-1 is) videókkal. A VIA VT6212-es áramköre kezeli az egyetlen USB-t, bár négy aljzattal is elboldogulna. A vezetékes hálózatért Realtek RTL8100C-as felel, a digitális képet pedig a Silicon Image SiI9030-as lapkája küldi a HDMI aljzatra.

Hagyományos, D-Link dizájnos dobozában telepítőlemezt, papíranyagot, komponens kábelt, hozzá való SCART átalakítót, Ethernet kábelt és egy kis tápegységet találtunk. Kár, hogy HDMI vezetéket nem mellékeltek.

A készlet része egy közepes méretű, háttérvilágítás nélküli gumigombokkal ellátott távirányító is. Felső részén számbillentyűzetet, alatta hangerőszabályzót és előre-hátra lapozót, majd egy négyirányú menükezelőt találunk, az alsó részen sorakoznak a különböző médialejátszáshoz való billentyűk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés