Hirdetés

Vegyük fel!

Ellion HMR-350H

Szépen lassan a számítógépes hálózatok is hétköznapi életünk részesei lettek, ahogyan az autó, a számítógép vagy a mobiltelefon. Hiszen hálózat nélkül internetezni sem lehet. Aki pedig életterében több számítógéppel is szeretne on-line lenni, annak szüksége lesz saját kis hálózatra. Ha meg már van, akkor miért ne lehetne kicsit többre használni? Mondjuk tároljuk központilag, mindenki számára jól elérhetően, de biztonságosan és energiatakarékosan adatainkat egy hálózatra csatlakoztatott adattáron (NAS). Vagy multimédiás HTPC helyett telepítsünk a nappaliba egy hálózati lejátszót, ami a rendszerünkbe került összes képhez, zenéhez, videóhoz hozzáfér.

Hirdetés

Az utóbbi időben rengeteg hálózati médialejátszó jelent meg a piacon. Egyesekkel korlátozott mértékben internetezni is lehet, mások megbirkóznak a HD felbontású anyagokkal, megint mások nemcsak lejátszani, hanem felvenni is tudnak. Az utóbbi kategóriába tartozik mai tesztalanyunk, az Ellion HMR-350H kódnéven futó HD Media Player & Recorder terméke. Mint legtöbb konkurense, ez a modell is nagyjából fél téglányi, sötét dobozka elején néhány csinosan elrendezett kezelőszervvel és VFD kijelzővel. Háza műanyagból készült.

Ahogy illik, a hátulját alaposan megrakták csatlakozókkal. Jobbra két SCART-tal indul a sor, amelyekkel a HMR-350H felfűzhető többi SCART-tal összekapcsolt eszközünk közé, tehát az egyik ki/bemenet, a másik pedig csak kimenet. Utánuk a hangcsatlakozók következnek: digitális (optikai) kimenet, kétcsatornás analóg ki- és bemenet. Középre került a pongyolán digitális SCART-nak is nevezhető HDMI, ami mellett Ethernet és USB-k sorakoznak. Közülük az egyik a PC-s összeköttetésre való, a másik kettőre külső adattárakat köthetünk. Alattuk van még komponens képbemenet, kompozit video ki/bemenet, koaxiális csatlakozó a hangnak, ki/bekapcsológomb és a táp aljzata. Ezzel még nincs vége az érdekességeknek. Kapunk még egy DV bemenetet kamerákhoz, és egy IR kimenetet az infravörös távirányító opcionális hosszabbítójához. Végül pedig balra került egy kis ventilátor, ami a belső merevlemezt hivatott szellőztetni.

Alul csak négy kis gumilábat és két matricát találtunk. Az egyiken – egyéb adatok mellett – az eszköz NDAS azonosítója látható. A másik a merevlemez beépítésének módját ábrázolja, mert adattár nem jár a szerkenyűhöz.

Ehhez először le kell szedni egy csavarral tartott fedelet. Alatta újabb csavar fog egy kis műanyag vázat, amibe 3,5”-os SATA merevlemezt illeszthetünk. Az elkészített fiókot csak be kell tolni, majd csatlakoztatható a táp- és adatkábel. Végül jöhet vissza a kis fedél.

Eltávolítva a HMR-350H burkolatát, először csak a merevlemez műanyagból készült ágyára és a tápellátásért felelő alkatrészekre nyílt rálátás.

További bontás után elénk tárult az egy szinttel feljebb lakozó alaplap. Közepén egy Realtek RTD1281DA médiaprocesszor terpeszkedik, ami nem mai gyerek, a HD filmformátumokat még nem kezeli. Közvetlen közelébe a rögzítéshez szükséges RAM és az operációs rendszerét tároló Flash ROM került. Tőlük jobbra egy kiolvashatatlan kódú JMicron lapkát találtunk, ami a SATA és USB interfészekre csatlakozó eszközöket kezeli. Felül, a kimenetek közelében látható Silicon Image áramkör a HDMI-t kezeli, jobbra, a táp nyomtatott áramköre felé kígyózó szalagkábel alatt pedig egy Mitsumi lapka rejtőzik.

Azt mondhatjuk, hogy a szokásos kiegészítőket kaptuk az Ellion termékéhez: távirányítót, tápot, USB kábelt, sztereó hangkábelt, egy kis CD-t és némi papíranyagot.

A távirányító egy közepes méretű, meglehetősen ingerszegény darab volt. Kis gumigombjai közül csak a ki/bekapcsolót és a főmenü előhívóját festették vörösre, a többi fekete. Középen négyirányú menükezelőt kapunk, ami fölött a lejátszást és a felvételt vezérlő, valamint a számgombok vannak. Alulra seregnyi eltérő funkciót kezelő (adatforrások, hang és felirat váltása, ismétlési módok, nagyítás, szerkesztés stb.) gombot telepítettek, melyek sorrendjét elég nehéz lesz megjegyezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés