Hirdetés

Változékony időben változnak az árak

A néhány komponenshez különféle számítógépházak és leakciózott mobilgépek szegődtek társul.

Alaplap, SSD, hűtés


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Aktuális írásunkat különféle komponensekkel kezdjük, amelyeknek első képviselője a nagyjából 58 000 forintos összegért megvásárolható, középkategóriás, Socket AM4-es alaplap, az ATX-es MSI MAG B550 Tomahawk. A Vermeer-kompatibilis deszka 10+2+1 fázisos VRM-jén jobbfajta bordázat csücsül, és négy DIMM foglalatába legfeljebb 128 GB, akár 5100 MHz-ig is húzható DDR4 memóriát passzinthatunk. A x16-os és x1-es PCI Express sínek száma kettő-kettő, és a fő, 4.0-s foglalat fém megerősítést kapott – a két GPU-s rendszerek építésének lehetősége ugyan adott, ám a másodlagos (x16-os) sín x4-es sávszélességre van csak vezetékezve. Háttértárolóinkat két darab, bordával megtoldott M.2 aljzat és 6 SATA port várja, miközben a hangok megszólaltatását egy nyolccsatornás Realtek ALC1200/ALC1220P kodek intézi.

MSI MAG B550 Tomahawk
MSI MAG B550 Tomahawk [+]

A hálózatra történő kapcsolódást egyaránt megoldhatjuk gigabites (Realtek RTL8111H) vagy 2,5 gigabites (Realtek RTL8125B) Ethernet segítségével, de a fix hátlapi pajzson szorítottak még helyet egy PS/2 kombóportnak, két videokimenetnek (egy DisplayPort, egy HDMI), két USB 3.2 Gen1 Type-A, egy USB 3.2 Gen2 Type-A, egy USB 3.2 Gen2 Type-C és két USB 2.0 konnektornak, továbbá egy optikai hangkimenetnek és egy BIOS flash gombnak is. A garancia hároméves időtartamra szól.

Ha egy nem túlságosan nagy tárkapacitású, ellenben hordozható és visszafogott külsejű SSD-re lenne szükségünk, fontolóra vehetjük a 20-21 000 forint környékén árusított, 256 GB-os GoodRAM HL100-ast. A SATA interfészes ketyere USB 3.2 Gen 2 Type-C/Type-A kábellel csatlakozik a célgéphez, és TLC NAND flash lapkái egy Silicon Motion SMI2258XT kontroller szárnyai alatt dolgoznak.

GoodRAM HL100
GoodRAM HL100 [+]

A 92 x 46 x 9,2 mm-es házban lakozó eszköztől szekvenciális olvasás/írás tekintetében 450/420 MB/s-os tempóra számíthatunk. A termékre 36 hónapos jótállást vállalnak, és a megírt terabájtokat illetően nem köt bennünket előre meghatározott érték.

Amennyiben központi egységünkre keresünk valamilyen jobb hűtést, megnézhetjük közelebbről a Jonsbo 19 000 forintos határra pozicionált, 165 wattos TDP-ig használható, CR-1100 Gray nevezetű, enyhén transformerses beütésű megoldását. A hat hővezető cső közvetlenül érintkezik a CPU kupakjával, és a lamellákat egy több elemből álló, címezhető fényekkel megspékelt burkolat, valamint két, PWM-es vezérlésű (600-1500 rpm), 120 mm-es légkavaró fogja közre, push-pull konfigurációban.

Jonsbo CR-1100 Gray
Jonsbo CR-1100 Gray [+]

A lapátok 57,59 cfm-es légszállításra képesek 31 dB-es zajterheléssel kísérve, és a játékos kültakaróval megáldott, kereken 1 kilogrammos torony Intel LGA775/1150/1151/1155/1156/1200 és AMD Socket FM1/FM2(+)/AM2(+)/AM3(+)/AM4 tokozásokra csavarozható fel.

Egyes M.2-es SSD-k hajlamosak eléggé felmelegedni, ezért a jól szellőző gépház mellett nem árthat, ha valamiféle hűtőborda is közreműködik a hő eloszlatásában. Léteznek puritán, célratörő változatok és flancosabb, RGB-s kivitelű darabok is, mint például a durván 5000 forintra belőtt, 22 x 88 mm-es, egyoldalas háttértárakra passzoló Jonsbo M.2-2 ARGB.

Jonsbo M.2-2 ARGB
Jonsbo M.2-2 ARGB [+]

A borda tetején egy átlátszó, műanyag diffúzor trónol, amibe hat, többfajta effektet ismerő LED-et integráltak, melyeket egy 3 tűs, 5 voltos konnektor közvetítésével címezhetünk, és a működésükhöz elengedhetetlen energiát SATA-n keresztül veszik fel. Természetesen hővezető pad is jár a 73 x 24,4 x 9,6 mm-es aprósághoz, de nem árt, ha vásárlás előtt megbizonyosodunk róla, hogy leendő felhasználási helyén el is fog férni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Árlistákat fújt felénk a jeges szél

  Válogatásunkban a komplett PC-ktől az alkatrészeken át a perifériákig és kiegészítőkig vonultatunk fel termékeket.

 • Évkezdő hardvercsomag

  Alaplappal, memóriákkal, SSD-vel, házakkal, táppal és noteszgépekkel állunk az új esztendő rajtvonalához.

 • Hardverválogatás karácsony előtt

  Idei utolsó Hazai Pálya cikkünkben SSD-k, házak, perifériák, hűtések és akciós noteszgépek kopogtatnak az ajtón.

 • Téli hardverszemle

  Az SSD-k, jópofa házak és korrekt billentyűzetek mellett notebookok is kerültek termékválogatásunkba.

Hirdetés