Hirdetés

Hardverválogatás karácsony előtt

Idei utolsó Hazai Pálya cikkünkben SSD-k, házak, perifériák, hűtések és akciós noteszgépek kopogtatnak az ajtón.

SSD-k, számítógépházak


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Az év utolsó Hazai Pályáját flash-alapú tárolókkal és számítógépházakkal indítjuk, melyeket a PCX árlistáját böngészve találtunk. A GoodRAM PX500 névre keresztelt, belépőszintű M.2-2280-as SSD-jének 512 GB-os változatával kezdjük a sort, amely x4-es PCI Express 3.0 interfészt és NVMe 1.3a protokollt használ az alaplappal történő kommunikációhoz. Az adattár fedélzetén egy Silicon Motion SMI 2263XT kontroller, illetve 3D TLC NAND flash lapkák teljesítenek szolgálatot, és a szekvenciális olvasás/írás plafonja 2000/1600 MB/s, ami 173 000/140 0000 IOPS-t jelent véletlenszerű (4K-s) műveletek alatt.

GoodRAM PX500
GoodRAM PX500 [+]

Ugyan DRAM buffer nincs, viszont az SLC gyorsítótárazás támogatott, miközben a 256 bites AES titkosítás vagy az E2E adatvédelem sem hiányzik a specifikációs listáról. A 36 hónapos garanciával értékesített meghajtó megközelítőleg 24 000 forintba kerül.

Amennyiben nagyobb kapacitásra vágyunk, de nem szeretnénk nagyon drága megoldást, választhatunk egy olyan egyszerűbb, 2,5 hüvelykes modellt, mint a GoodRAM CX400 Gen.2 1 TB-os kiszerelése. A háttértárolót Phison PS3111-S11 vezérlővel és 3D TLC NAND-okkal szállítják, és bár a DRAM áldásos hatásait mellőzni leszünk kénytelenek, némi SLC pufferelés azért javít a helyzeten.

GoodRAM CX400
GoodRAM CX400 [+]

Az 550/500 MB-os adatátviteli sebességek egészséges SATA szinten vannak és a cirka 39 000 forintos árcédula mellé három évre szóló garanciát kapunk.

Ha valamilyen nem túl drága, de modern ház után kutakodunk az interneten, vethetünk egy pillantást a durván 16 000 forintért árusított, 7 bővítőhelyes, kétkamrás Thermaltake H330-ra, ami egész visszafogott, de a szellőzés hatásfokát nem porig romboló előlapjával igyekszik felkelteni az érdeklődést. A Mini-ITX, microATX és ATX formátumú deszkák fogadására felkészített, panorámás kalyibába legfeljebb 150 mm magas processzorhűtőket és 300 mm hosszú videokártyákat, illetőleg két 2,5 hüvelykes és két 2,5/3,5 hüvelykes tárhelyet pakolhatunk be.

Thermaltake H330
Thermaltake H330 [+]

Az alkatrészek körül táncoló fuvallatokat legfeljebb 6 ventilátor gerjesztheti (egy 120 mm-es, 1000 rpm-es darabot alapból becsavaroznak hátulra) és előre akár két nagyméretű, 200 mm-es példányt is beszerelhetünk; a vízhűtések rajongóinak sincs oka az elégedetlenségre, hiszen radiátorokból három fér el odabenn. Az I/O panelen egy USB 3.0 és két USB 2.0 port ácsorog a két audio jack társaságában, míg porszűrőkből kettőt tartalmaz a csomag (egyet felül, egyet alul). A garancia időtartama három esztendő.

Kicsit komolyabb ligában játszik a népszerű Fractal Design Mini-ITX-es, microATX-es és ATX-es lapok elszállásolására képes, 7 bővítőhelyes tornya, a Define 7 Compact. Az ízléses, minimalista külső maximum 169 mm magas CPU-hűtőknek, 360 mm hosszúságú grafikus vezérlőknek, két 2,5 és két 2,5/3,5 hüvelykes meghajtónak, valamint hét ventilátornak otthont adó belsőt rejt. Utóbbiakból kettő már pozícióban van a vásárlás idején (egy 140 mm-es Dynamic X2 GP-14 és egy 120 mm-es Dynamic X2 GP-12), radiátorokból pedig összesen négyet állíthatunk munkába, ha a tápkamrában tanyázó HDD kombókeretet eltávolítjuk.

Fractal Design Define 7 Compact Fractal Design Define 7 Compact Fractal Design Define 7 Compact Fractal Design Define 7 Compact [+]

A kábelmenedzsment részére 17-28 mm-es hely áll rendelkezésre, a vezetékdzsungel megzabolázásában tépőzáras pántok segédkeznek, és ha ez nem volna elegendő, a szerelési folyamatot tovább könnyíti a leszedhető tetőlemez. Porszűrő betétekből négy van, a szálcsiszolt alumíniumból készült front csatlakozókkal meghintett szegletében egy USB 3.1 Gen2 Type-C, két USB 3.0 és két USB 2.0 aljzat strázsál a két audio jack közelében. A 36 000 forint környékén, feketében és fehérben egyaránt kapható géplak oldalpanelei hangszigeteltek, és a ház (edzett üveg) ablakos kivitelben is elérhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Téli hardverszemle

  Az SSD-k, jópofa házak és korrekt billentyűzetek mellett notebookok is kerültek termékválogatásunkba.

 • Ajánlatok december első napjaiban

  A SSD-k mellett perifériák, különféle kiegészítők és akciós hálózati eszközök szerepelnek a menün.

 • Hóvégi hardvermustra

  Komponensek mellett házakat, gamer székeket és olcsó M.2 SSD-ket vettünk lajstromba.

 • Hardverturmix Fekete Péntek idején

  Alaplapokkal, tápegységekkel és számítógépházakkal készültünk, és egy noteszgép is beköszön háromféle konfigurációban.

Hirdetés