Hirdetés

Téli hardverszemle

Az SSD-k, jópofa házak és korrekt billentyűzetek mellett notebookok is kerültek termékválogatásunkba.

SSD-k, számítógépházak


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Akutális ajánlónkat SSD-kkel és számítógépházakkal indítjuk, melyeket a PCX árlistáját böngészve gyűjtöttünk csokorba. Első delikvensünk az 512 GB-os kapacitással megáldott GoodRAM IRDM M.2 SSD, ami x4-es PCI Express 3.0 interfészt és 1.3-as NVMe protokollt használ az alaplappal történő kommunikációhoz.

GoodRAM IRDM M.2 SSD
GoodRAM IRDM M.2 SSD [+]

A 22 x 80 mm-es formátumú tároló fedélzetén egy DRAM bufferrel megtámogatott, nyolccsatornás Phison PS5012-E12 kontroller dirigálja a 3D TLC NAND flash lapkákat. A szekvenciális olvasás/írás sebességének maximuma 3200/3000 MB/s; ez a tempó a véletlenszerű (4K-s) lemezműveletek pástján 295 000/500 000 IOPS-ot jelent, és az írástűrés 300 TBW-ben lett meghatározva. A számlánkon közelítőleg 27 000 forint, illetve 5 éves garancia áll majd, s ez utóbbi közel sem elhanyagolandó tényező.

A relatíve nagy tárkapacitású külső (flash-alapú) meghajtókra vadászó egyének nyugodt szívvel vethetnek egy pillantást a Silicon Power PC60-as 960 GB-os kiszerelésére. A műanyag burkolatú mobil háttértár USB Type-C/USB (3.2 Gen 2) Type-A vezetékkel csatlakozik a célgéphez, és adatátvitelének irama a SATA korlátait feszegetve 540/500 MB/s.

Silicon Power PC60
Silicon Power PC60 [+]

A szoftvercsomagnak hála lehetőségünk nyílik 256 bites AES titkosítás alkalmazására, biztonsági mentés készítésére vagy az állományok visszaállítására, esetleg felhős szolgáltatások igénybevételére. A hozzávetőlegesen 50 000 forintba kerülő, 80 mm széles, 80 mm mély és 11,2 mm vastag, 46 grammos ketyerére 36 hónapos garanciát vállalnak. Érdekességként hozzfűznénk még, hogy a készülékház egyik sarkában található lyuk közreműködésével kulcscsomóra is fűzhetjük a tajvani székhelyű multi pehelysúlyú üdvöskéjét.

Az elmúlt hetekben többször rivaldafénybe kerültek az Azza házai, mert mutatós külsejükhöz érdemi belbecs párosult, ezért most újból feltűnnek a láthatáron. A 7 bővítőhelyes, Raven 420 DF1 névre keresztelt, kétkamrás miditorony Mini-ITX-es, microATX-es és ATX-es deszkákkal kompatibilis, és bár kissé retró hangulatú, RGB-s logóval díszített előlapja első blikkre abszolút zártnak tűnik, azért fellelhető rajta néhány szellőzőnyílás. A processzorhűtők 155 mm-es magasságig, a videokártyák 370 mm-es hosszig férnek el az egyik oldalról edzett üveglappal határolt, két porszűrővel védett beltérben, és legfeljebb négy 2,5, valamint két 3,5 hüvelykes (vagy hat 2,5 hüvelykes) tárhelyet foghatunk benne munkára.

Azza Raven 420 (DF1)
Azza Raven 420 (DF1) [+]

A hardverek hűtéséről hat ventilátor/két (240 mm-es) radiátor gondoskodhat, és a ház szóban forgó, DF1 utótagos változatához alapból jár egy 120 mm-es, DRGB-s légkavaró. Az I/O szigeten két USB 3.0 port állomásozik a két audio jacken, a bekapcsoló, a reset és a LED-eket vezérlő gombokon kívül. A 480 mm magas, 205 mm széles és 425 mm mély, 6 kilogrammos, integrált RGB kontrollerrel szállított géplak 23 000 forint körüli áron vihető haza.

Ha a 7 bővítőhelyes, Mini-ITX, microATX és ATX lapokkal kompatibilis, panorámás Azza Iris 330 kuckóra nézünk, nekünk (talán a szögletes osztottság miatt) a '80-as évek végi, '90-es évek eleji, exkluzív munkaállomások jutnak az eszünkbe, amennyiben az 5,25 hüvelykes keret hiányától és az előre mellékelt, mesh mögé bújó, 120 mm-es, DRGB-s ventilátoroktól eltekintünk. CPU-hűtőnk itt is 155 mm magasra nőhet, azonban a VGA-k 380 mm-es hosszúságig támogatottak, a beépíthető légkavarók száma pedig nyolc, és elöl 360 mm-es radiátor is elfér. A kukkolóréssel ellátott tápkamrában nyugvó, két 3,5 hüvelykes merevlemezt fogadó keret elmozgatható/eltávolítható, 2,5 hüvelykes adattárainkat pedig az alaplapi tálca hátoldalán rögzíthetjük, összesen hármat.

Azza Iris 330
Azza Iris 330 [+]

A szokásos csatlakozók az előlap bal oldalán, függőlegesen helyezkednek el; egy USB 3.0 és két USB 2.0 aljzat, a jack ki- és bemenet, illetve a power és reset gomb került ide. Az előlap rácsozata alatt vízszintesen futó csík és az előbb felsorolt portok címezhető RGB fényekben pislákolnak, míg masinánk bendőjének tisztán tartásában egy felül elhelyezett, mágneses porszűrő betét és egy alsó fémháló segédkezik. A tetszetős, 447 mm magas, 216 mm széles és 440 mm mély Iris 330-ast körülbelül 25 000 forintra taksálják.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés