Hirdetés

Három GeForce FX 5600 gyorstesztje

Albatron és AOpen

Talán nem árulunk el túl nagy műhely-titkot, ha legújabb gyorstesztünket úgy kezdjük: "ez a cikk nem az a cikk". Adósok vagyunk egy, az ATi és az nVidia új architektúráit alaposan kiveséző, tesztekkel és grafikonokkal felturbózott, 10-15 oldalas szörnyedvénnyel (a részletes elméleti alapozót már hónapokkal ezelőtt megejtettük, itt és itt) -- pótolni fogjuk heteken belül, úgy is nagy nyári rendrakás zajlik a PROHARDVER! berkeiben...

Az élet persze addig sem áll meg, tobzódunk a vasakban, the show must go on.

Nem is olyan régen három nVidia GeForce FX5600 grafikus magra épülő kártya landolt szerkesztőségünkben, melyek - alfabetikus sorrendben - az Albatron (Gigi FX5600), az AOpen (Aeolus FX5600) és végül, de nem utolsó sorban, az XFX (FX5600) boszorkánykonyhájából érkeztek. Hogy rövid bemutatónk mindenki számára értékes információkat fedjen fel, úgy döntöttünk, hogy megspékeljük - már csak a viszonyítás kedvéért is - a harci-kakasokat egy GigaCube ATI 9600PRO-val, valamint egy XFX GeForce4 Ti4200-assal. Tesztkörnyezetünk a kártyák besorolásának megfelelően, az erős közepes (ár)kategóriát képviseli: SiS 746FX alaplap, AMD XP1700+ CPU és 512MB DDR400 RAM. A legfrissebb ablakos operációs rendszert és VGA drivereket (hivatalosan elérhetőket) használtuk, DirectX 9.0a-val erősítve.

A versenyzők bemutatása

Háziversenyünk résztvevőit a PROHARDVER! olvasóinak már bizonyára nem kell részletekbe menve bemutatnunk; ábécé sorrendbe haladva lássuk hát őket röviden, lényegre törekvően:

Albatron Gigi FX5600


Albatron Gigi FX5600 - 325/600 MHz órajel (GPU/RAM)

Az Albatron videokártyája férfiúi szíveket megdobogtató csomagolásban kopogtatott ajtónkon. A dobozra festett könnyed öltözékű (éjjeli)pillangó az nVidia saját tavitündérétől csak arcra tér el - ugyanaz a lélegzet elállító ****bőség és színpompa fogadja az éredklődőt. Máris érződik a marketingesek kiváló munkája... Az FX5600-as Albatron impozáns hűtőrendszert kapott, így már ránézésre is bő túlhajtási tartalékokat néztünk ki belőle; igazunk is lett, 394/739 MHz-nyi órajelet ért el a kártya! A Gigi FX5600 128 mega RAM-mal felszerelkezve érkezett, csakúgy, mint társai.


Masszív hűtőbordák - Albatron módra

AOpen Aeolus FX5600


AOpen Aeolus FX5600 - 325/550 MHz

Az AOpen FX5600-asa diszkrét csomagolásban került asztalunkra. Se félmeztelen mesebeli lény, se ordító, tűzokádó szörnyek - csupán három türkiz vízfej a doboz elején. - Kicsomagolás után az Aeolus két tulajdonsága tűnt szembe: a filigrán GPU hűtő (a RAM-ok nem is kaptak bordákat) és az amúgy már mindennaposnak mondható plusz tápcsatlakozó hiánya. - A GPU hűtő meglepően jó teljesítménnyel szolgált; a RAM-ok hűtéséért felelős bordák hiánya viszont az elérhető órajeleket erősen lekorlátozta: 393/622 MHz-et értünk el.


Csöppnyi hűtő és hiányzó tápcsatlakozó - ez az AOpen Aeolus

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés