Hangszórókvartett a Geniustól

SP-HF500A és 1200A

Az utóbbi hónapokban, években egyre nagyobb lendületett vett a notebookok, netbookok és egyéb hordozható számítógépek elterjedése. A felhasználó egyetlen eszközben megkap mindent, amire szüksége van, igaz, a kis méret miatt ezek egyike-másika azért hagy némi kívánnivalót maga után. Általában a hangszóró is ilyen szokott lenni. Inkább kizárólag fülhallgatóval élvezi kedvenc zenéit az ember, mintsem azt a szinte fülsértő zajt hallgassa, ami a parányi hangkeltőkbol jön. Persze ugyanez a helyzet az LCD monitorokba épített hangszórókkal is. Mai tesztalanyaink azoknak adhatnak ötletet, akik vagy hasonló cipőben járnak, vagy egyáltalán nincs még semmilyen hangszórójuk, de valamilyen olcsóbb példány beszerzésén gondolkoznak.

A Genius kínálatának újdonságaiból szemezgettünk ezúttal, így két sztereó és két 2.1-es hangszórórendszerre esett a választásunk. Ezek természetesen a profi készletekhez képest alacsonyabb, 7-15 000 forintos árkategóriájukhoz mért hangminőséggel rendelkeznek, ami persze egy átlagos felhasználónak így is tökéletes lehet zenehallgatáshoz, filmezéshez vagy éppen játékhoz. Mi is főleg ilyen szemmel vizsgáltuk őket.

SP-HF500A

Elsőként a legkisebb készletet, az SP-HF500A-t vettük szemügyre. A famintázatú dobozokat elöl fényes, fekete műanyag borítás fedi, amit csak néhány ezüstszínre festett elem tör meg. A Geniusok nem túl nagyok, 110 x 120 mm-es alapterületükhöz 200 mm-es magasság társul. A 14 watt teljesítményű rendszer kétutas, így mindkét dobozon alul egy 3"-os hangszóró található a mély és közép hangoknak, felül pedig egy 1,5"-os a magasaknak. Egyiket sem védi rács.

A kezelőszervek és bemenetek a jobb oldali hangszóróra kerültek. Balra tették a hangszínállító potmétert, jobbra pedig a hangerőállítót, ami egyben a bekapcsoló is. A kettő között lapul egy-egy hangkimenet és -bemenet, így közvetlenül a hangszóróra is köthetjük MP3-lejátszónkat, iPodunkat.

Hátul csak a ki- és bemenő táp- és audiokábelek láthatók. A két hangszórót összekötő kábel hossza meghaladta az egy métert, így könnyen el lehetett helyezni őket. Negatívum, hogy a két dobozt nem lehet teljesen kettéválasztani, fixen rögzített az összekötő vezetékük. A hátsó fal felső részére, a magas sugárzó mögé került egy-egy kerek reflexnyílás.

SP-HF1200A

Az SP-HF1200A a sorozat egy jóval erősebb és nagyobb tagja. A hangdobozok egyenként 112 x 300 x 149 mm-esek. Magasak, mivel ezekbe már három-három hangszóró került, egy 3"-os a mély, egy 3"-os a közép, és egy kisebb, 1,5"-os a magas hangoknak. A rendszer összteljesítménye így 30 W RMS. Mindez az SP-HF500A-hoz hasonló fadobozba zárva, ám szerintünk mutatósabb kinézettel. A rideg műanyagot felváltotta a sötét szövettel borított rács, amely a teljes előlapot elfedi.

A ládák rácsát könnyedén le lehet venni, ekkor válnak láthatóvá a zajkeltők is. A jobb oldalira tették a csatlakozókat, egy jelző LED-et és a három potmétert is. Ez utóbbiakkal szabályozhatjuk a hangerőt, illetve külön a mély és magas hangszíneket.

Hátul található a főkapcsoló, ami közvetlenül a tápkábel fölött kapott helyet. Emellett egy sztereó RCA bemenet lapul, majd egy fülhallgatóknak szánt jack bemenet látható. Külső eszközt is csatlakoztathatunk az RCA bemenetre a mellékelt jack-RCA átalakítónak köszönhetően. Végül a sárga RCA aljzat a másik, bal oldali hangszóró kimenete. Ezúttal is kellően hosszúnak találtuk a vezetékek hosszát, de ha valakinek nem lenne elég, hosszabbítókábellel megnövelheti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés