Tuningolt GeForce GTX 670 ASUS és Palit köntösben

ASUS GTX 670 DirectCU II TOP

Alig egy hónapja rántottuk le a leplet az NVIDIA új, a felsőkategória alján helyet kapott, Kepler-alapú grafikus kártyájáról. A GeForce GTX 670-ről akkor a hűtés zajszintjén kívül szinte csak jókat tudtunk elmondani. Ezzel nyilván a különféle gyártók is tisztában voltak, így a hivatalos rajt után szinte azonnal elkezdtek szállingózni az átgondolt variánsok, melyek a már alapvetően elég jó GTX 670-et hivatottak tökéletesíteni. Jelen tesztünkben két ilyen kártyát fogunk megvizsgálni, név szerint az ASUS GTX 670 Direct CU II TOP és a PALIT JetStream GTX 670 modelleket.

Hirdetés

ASUS GTX 670 DirectCU II TOP

Az ASUS a jól ismert DirectCU sorozat keretein belül dolgozta át az NVIDIA üdvöskéjét. Bő egy éve már bemutattuk a HD 6970 DirectCU II kártyát; tesztünkben főképp a VGA méretét kifogásoltuk, amivel nem kevesebb mint három kártyahelyet emészt fel. Természetesen ennek egy pozitív hozománya a rendkívül jó hatékonyságú hőelvezetés, minek hála a kártya nemcsak viszonylag hűvös, de halk is tudott lenni. Na de most lássuk első tesztalanyunkat!


[+]

A nem éppen rövid névvel megáldott ASUS GeForce GTX 670 DirectCU II TOP nevű modell egy tetszetős dobozban kapott helyet, melyen a gyártó megpróbálja felhívni a figyelmet az összes fontosabb különbségre a referenciához képest. Tartozékok tekintetében az ASUS most kis túlzással sem nevezhető bőkezűnek, hisz az egyetlen tápátalakító kábelen kívül csak a szokásos driver lemezt és leírást találtuk még.


[+]

Maga a kártya első ránézésre teljesen a korábbi DirectCU II hűtési megoldásokra hajaz, de az mindenképpen egy jelentős különbség, hogy ez a modell már csak két kártyahelyet foglal el. További eltérés a kövérebb modellekhez képest, hogy a ventilátor átmérője már "csak" 9 centiméter, valamint a légkavarók magassága is csökkent némileg.


[+]

A hátoldalon egy dizájnos takarólemezen kívül az SLI hídra lehetünk figyelmesek, valamint a kártya jobb alsó szekciójában, közvetlenül a PCI Express tápcsatlakozók mögött 1-1 pár LED is felkerült a NYÁK-ra. Amennyiben elfelejtenénk csatlakoztatni az ide szánt tápkábeleket, akkor az adott LED (vagy LED-ek) piros színben fog pompázni. Ezzel szemben, ha mindent jól csinálunk, akkor azt zöld fény jelzi.


[+]

A hűtés eltávolítása után első körben a bordázatot vettük szemügyre. Ahogy a fenti képen is látható, a lamellák között összesen három hőcső cikázik, melyekből kettő kétszer fut át rendszeren. Egyébiránt ezen a fotón megfigyelhető a sorozat elnevezésének forrása is, mely onnan ered, hogy tagjainál a hűtő réz hőcsövei közvetlenül érintkeznek a GPU-val a hatékonyabb hőelvezetés érdekében.


[+]

A NYÁK-ra tekintve azonnal láthatjuk, hogy az ASUS nem vitte tovább az NVIDIA minimalista referenciakialakítását, helyette inkább egy teljesen saját megoldást tervezett. Ez a felépítés láthatóan jóval nagyobb és komolyabb, mint amit a korábbi GeForce GTX 670 tesztünkben megmutattunk.


[+]

A fentiekből eredően a tápellátást is átdolgozta a gyártó. Itt már 6 fázisból táplálkozhat a GK104 kódjelű GPU, míg a memóriára 2 fázis jut. A Super Alloy Power névre elkeresztelt koncepciót az ASUS alaplapokról már jól ismert DIGI+ (CHiL) chip vezérli. Ennek, valamint az ASUS GPU Tweak szoftverének segítségével a GK104 feszültségét egészen 1,175 voltig emelhetjük. Az izmosabb tápellátást az ASUS ki is használta, ugyanis a gyári 915/980 MHz-es GPU órajelet 144 és 157 MHz-cel 1059/1137-re húzta, ami már egy izmosabb, közel 16%-os gyári tuningot takar.

A GDDR5-ös RAM chipek nem változtak a referencián látottakhoz képest, ezt a szerepet ebben az esetben is a Hynix műhelyéből származó egységek töltik be. A H5GQ2H24AFR-R0C típusú modellek hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. Az egyenként 2 gigabit (256 MB) kapacitású egységekből összesen nyolc darab került a NYÁK-ra, amely ebben az esetben is 2 GB memóriát jelent. Az ASUS a memóriákhoz már nem nyúlt, így azok órajele 1502 MHz-en maradt.

A hátlapon a referenciához képest lényegi eltérést nem láthatunk: az ASUS GeForce GTX 670 DirectCU II TOP is egy normál méretű DisplayPort 1.2 HBR2 csatolóval nyit, mellé került a 3 GHz-es HDMI 1.4a, ezután a dual-link DVI-I port jön, mely felett egy szintén dual-link DVI-D helyezkedik el. E négy kimenet segítségével hajthatunk meg akár négy megjelenítőt is egyazon időben.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés