Az ígéretes GeForce GTX 670 VGA tesztje

A GeForce GTX 670

Nagyjából bő másfél hónap telt el, mióta lehullt a lepel a GeForce GTX 680-ról. Az NVIDIA korábban bemutatott új, elsősorban játékosoknak szánt grafikus kártyája tesztlaborunkban is példásan helytállt, hisz amellett, hogy elnyerte a leggyorsabb egyetlen GPU-t felvonultató VGA címét, még teljesítmény/fogyasztás mutatója is a legjobbnak bizonyult. Mindezek mellett a tuningpotenciálján, valamint a hűtés teljesítményén (és zajszintjén) sem tudtunk fogást találni; mindezzel akkor méltán érdemelte ki a legjobb minősítést.


[+]

Ezen eredmények elérésében nagy szerepet játszott az új, 28 nanométeres csíkszélesség, melyet a GK104 kódjelű Kepler GPU-nál első ízben alkalmazott az NVIDIA. Természetesen csak idő kérdése volt, hogy megérkezzen az első, a leggyorsabb egy GPU-s GeForce alá besorolt kártya. Ehhez talán most egy kicsit több időre volt szükség, mint korábban, hiszen például a GTX 580 és 570 anno egyszerre debütált. A kisebb csúszás oka valószínűsíthetően a bérgyártó TSMC továbbra is meglehetősen limitált gyártókapacitása lehet, amin csak lassan tud úrrá lenni a tajvani vállalat.


GK104 – pirossal a letiltott modul [+]

A gyártósorokról legördülő lapkák limitált száma miatt időre volt szükség, hogy összegyűljön kellő mennyiségű GPU, mely a GTX 680 kistestvérének legfőbb hiányzó hozzávalója lehetett. Ezek után néhányan talán már sejtik, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a GTX 670 ugyanarra a grafikus processzora építkezik, mint nagyobbik rokona, ergo jelen cikkünk főszereplője is a GK104 kódnevű szilíciumot alkalmazza. Az NVIDIA a hosszú évek során már remekül bevált receptet vette elő megint, azaz kissé megnyirbálta a lapkát, és azzal együtt annak számítási teljesítményét; szerencsére jelen esetben annyira nem szaladt meg az olló.

Hirdetés

Ahogy korábbi cikkünkben már részletesen taglaltuk, a GK104 összesen nyolc darab meglehetősen komplex, SMX (streaming multiprocesszor) modulból épül fel. Mindegyik ilyen egység 192 darab, úgynevezett CUDA magot tartalmaz. E mellett az egyes streaming multiprocesszorok négy darab textúrázó blokkot tartalmaznak, melyekben egyenként négy textúracímző és textúraszűrő található, és ezekhez csatornánként négy mintavételező tartozik. A GTX 670-re felkerülő lapka verzióját az NVIDIA annyiban korlátozta, hogy letiltott egy teljes SMX modult, amivel a CUDA magok száma 1536-ról 1344-re, míg a textúrázók száma 128-ról 112-re csökkent. Az L2 cache méretéhez, a ROP-ok számához, valamint a memóriacsatornákhoz nem nyúltak a tervezők.

A referenciakártya

Szerkesztőségünkben első körben az NVIDIA által tervezett referencia GTX 670 tette tiszteletét.


[+]

A kártya most is egy elegáns fekete dobozban érkezett, melyben azon kívül más nem lapult. Természetesen ez messze nem jelenti azt, hogy a boltok polcaira felkerülő példányok mindegyike hasonló felszereltséget kapna majd.

Ami elsőre feltűnt számunkra, az a kártya súlya és hossza. Előbbi 582 grammot takar, amivel kategóriájában könnyűsúlyúnak nevezhető, hiszen a GTX 680 803 grammot nyom, míg a konkurencia HD 7970 nevű terméke alatt 1013 grammot jelzett a mérleg. Hosszát tekintve 242 milliméterről beszélhetünk, amivel épp 10 milliméterrel rövidebb az amúgy sem kifejezetten hosszú nagy tesónál.


[+]

A GTX 670 oldalára tekintve az SLI hidak mellett két 6 tűs PCI Express tápcsatlakozót pillanthatunk meg. Utóbbiakon keresztül maximum 150 wattot vehet fel a kártya, melyhez hozzájön még további 75 watt a PCIe aljzaton keresztül. Mindez önmagában nem túl meglepő, de a csatlakozók pozícióját tekintve már most láthatjuk, hogy a kártya némileg rendhagyó kialakítást kapott.

A hátlap teljesen megegyezik a 680-nál látottakkal. A GTX 670 is egy normál méretű DisplayPort 1.2 HBR2 csatolóval nyit, mellé került a 3 GHz-es HDMI 1.4a. Ezután a dual-link DVI-I port jön, mely felett egy szintén dual-link DVI-D helyezkedik el. Ezen négy kimenet segítségével hajthatunk meg akár négy megjelenítőt is egyazon időben. A bordáról leváló meleg levegő nagy része az itt található rácson keresztül távozik, bár a kártya oldalán az SLI híd alatt is található egy kisebb kivágás, ami hasonló célt szolgálhat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés