Hirdetés

GeForce 8800 GT - ahány, annyiféle

Asus EN8800GT TOP és EN8800GT

Tavaly ősszel nagyon kellemes meglepetésként mutatkozott be a GeForce 8800 GT. A középkategória tetejére árazták, de teljesítménye az addigi csúcs GeForce-okkal is vígan versenyre kelt. Tovább javított a GT helyzetén, hogy a vele egy időben érkező Radeon HD 3870 sebességben nem tudta utolérni, így vetélytárs nélkül maradt. Természetesen ennek az éremnek is két oldala van. Ahogyan a G80-alapú korábbi 8800-asok, a G92-es GT is szenved a „memory leak” (memóriaszivárgás) hibától, mely értelmetlenné teszi a 256 MB memóriával ellátott modellt, és az 512 MB-os teljesítményére is hatással lehet. Fejlettebb gyártási technológiájának köszönhetően a 8800 GT kevesebbet fogyaszt elődeinél, de sikerült olyan szerencsétlen referenciahűtést választani hozzá, ami alatt jó melege van a GPU-nak, terhelve hangos, és az NVIDIA emberei is beismerték, hogy jól szellőző házat igényel. De – mondták – legalább nem foglalja el a szomszédos kártyahelyet. Köszönjük szépen...

Egy ideje megszokhattuk már a GeForce-oknál, hogy az őket forgalmazó márkák többsége azonos nyomtatott áramkörű terméket dob piacra. Különbség legfeljebb színben, memóriában, hűtésben, a dobozban található extrákban, garanciában, esetleg az alapórajelekben lehet. Most viszont változott a helyzet, a GeForce 8800 GT-k csak kezdetben voltak egyformák, azóta viszont feltűnt több egyedi tervezésű nyomtatott áramkör. Ennek pontos okát nem tudni, de világos, hogy a gyártók elsősorban kiadásaikat akarják csökkenteni. Mai tesztünkben fél tucat GeForce 8800 GT-t vizsgáltunk meg, hogy kiderítsük, milyen különbségek vannak köztük.

Elsőnek vegyük az Asus felpaprikázott – vagyis emelt órajelű – EN8800GT TOP modelljét. A hatalmas, Company of Heroes mintázatú dobozban megtaláltuk a valós idejű stratégiai játék Opposing Fronts című folytatását, amely tavaly szeptemberben jelent meg, és mostanában nagyjából 6–8000 forintért kapható a boltokban. Volt még mellette további két CD, egy szokásos Asus CD-tok, egy DVI/D-Sub átalakító, PCI Express tápadapter és egy komponens tévékimenetes kábel.

A kártya a referenciát követi, csak annyiban tér el tőle, hogy a hűtő borítására tetszetős Company of Heroes-os, ventilátorára pedig Asus címkét ragasztottak. TOP verzióról lévén szó, az alap 600/1500/900 MHz-es órajeleket 700/1725/1000 MHz-re emelték.

Korábban már megmutattuk, hogy az NVIDIA-féle hűtő szépen lefedi nem csak a GPU-t, hanem a memóriamodulokat és a megfelelő feszültségeket előállító FET-eket is. Most – fáradságos munkával – szétfeszegettük a szerkezetet. Műanyagnak látszó, fekete burkolata valójában fém, és még jól rá is ragasztották az alsó részre, így nehéz volt elválasztani tőle. Alatta hőcsövekkel megtámogatott bordát találtunk. Lapátkerékszerű ventilátor tolja rá a friss levegőt, ami a kártya hátulja felé távozik, bár ott nem valami sok szellőzőnyílás van.

Az ilyesmi szerkezetet mi trombitának szoktuk hívni, mert a szűk járatokban ugyanúgy rezeg a levegő, mint a fúvós hangszereknél. Ott éppen az a cél, hogy a rezgéssel minél szebb hangot csaljunk elő a szerkezetből, a hűtőnél viszont az ellentétét – tehát minél kevesebb hangot – szeretnénk. Sajnos ebben a 65 mm átmérőjű ventilátor sincs segítségünkre, mert lapátjainak vége kiszélesedik, ezáltal közel kerül a felső burkolathoz, és a szűk résben „csodás” zajok keletkeznek. A meglehetősen erős, 0,8 amperes motor sem kecsegtet túl sok jóval, ez az apróság nagyon fog pörögni. Egyes gyártók rájöttek, hogy a hűtés hangja csökkenthető, teljesítménye pedig növelhető a ventilátor fölötti lyuk szélesítésével. Sajnos ilyen változat nem akadt kezünkbe, bár a Zotac és Leadtek idehaza is forgalmaz ilyet.

A memóriachipek a Qimondától érkeztek, késleltetésük 1 ns, tehát éppen megfelelnek a beállított 1000 MHz-es értéknek.

Festésben egy picit, méretben és tartalomban viszont egyáltalán nem különbözik a TOP utótag nélküli Asus EN8800GT doboza.

Annál nagyobbak az eltérések a kártyán. Teljesen más a hűtője, a nyomtatott áramkör kék színű, és a memóriamodulok tájolásán azonnal látszik, hogy át is tervezték. Hogy egészen pontosan mennyire, azt később, a többi variációval együtt mutatjuk majd meg.

Súlya alapján arra tippelünk, hogy a szomszédos kártyahelyet is elfoglaló, vaskos, sárgaréz színű borda valamiféle alumíniumötvözetből készült. Tetején a műanyag keretet elsősorban „trombitahatást” növelő fölösleges dekorációnak tartjuk.

Szerencsére középre normál lapátos ventilátor került, amely az Everflow kódolása szerint 12 voltról üzemel, 80 mm átmérőjű, 15 mm vastag, egy darab siklócsapágya van és alacsony fordulatszámhoz méretezték, tehát minden egyben van egy halk megoldás születéséhez. A kártya végére, a FET-ekre is került egy méretes fémdarab.

Ugyanúgy 1 ns-os Qimonda memóriachipeket találtunk a sima EN8800GT-n, mint a TOP változaton. A különbség annyi, hogy itt csak 900 MHz-en járnak, és nincs rajtuk hűtés. A GPU is megtartotta a 600/1500 MHz-es referencia-órajelet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés