Fujitsu blog: az új Lifebook E7 család testközelből

Jörg Hartmanntól, a Fujitsu EMEIA régió notebookokért, tabletekért és egyéb számítógépekért felelős alelnökétől tudtuk meg (rövidesen a vele készült interjúnk is megjelenik), hogy a Lifebook E7 széria a vállalat teljes notebookeladásának harmadát teszi ki, így a legkeresettebb modellekről van szó. A Münchenben rendezett Fujitsu Fórumon ezért különös figyelmet szenteltünk a szeptember végén bejelentett, legújabb, Skylake processzoros modelltriónak.


[+]

A 13,3, 14, illetve 15,6 hüvelykes laptopok strapabíró vázat, igényes fémburkolatot, jó minőségű beviteli eszközöket kaptak, és megrendelhető hozzájuk minden olyan kiegészítő, ami csak felmerülhet, legyen szó az optikai meghajtó helyére betehető, második akkuról, port replikátorról, SmartCard-olvasóról, mobilnet modemről vagy biometrikus azonosítóról. Mivel vállalati vonalon a stabilitás és a folytonosság a legfontosabb paraméter, vagyis minden gépet hosszú távra terveznek, a Fujitsu Lifebook E7 sorozatánál átugrották az előre tudhatóan rövidéletű Broadwell sorozatot, a Haswellt egyből a Skylake követte.

Fujitsu Lifebook E736 Fujitsu Lifebook E736 Fujitsu Lifebook E736 Fujitsu Lifebook E736
Fujitsu Lifebook E736 [+]

A notebookok gépházát sem sokban módosították, így aki az eggyel vagy akár kettővel korábbi generációról vált, az majdnem minden csatlakozót ugyanott talál, használhatja a korábbi töltőt, akkumulátort, de még az optikai meghajtó helyére tehető, második akkumulátort is. Sokat utazók számára a 13,3 hüvelykes Lifebook E736 lehet az ideális 1,6 kilogrammos indulósúllyal, amiben már benne van az irodai használat mellett 14 óráig kitartó akkumulátor.

Fujitsu Lifebook E746 Fujitsu Lifebook E746
Fujitsu Lifebook E746 Fujitsu Lifebook E746
Fujitsu Lifebook E746 [+]

Élőben nagyon kellemes volt a masina, főleg azzal a Full HD felbontású IGZO IPS panellel, amivel kiállították. Zsanérja atomstabil, magnéziummal erősített fedele kiváló merevséget ad neki, hasonló anyagból készült házába nagyon jó billentyűzetet tettek, amihez háttérvilágítást és pöcökegeret is kérhetünk. Alján ott sorakoznak a szerelőnyílások, így a merevlemez (vagy SSD), memória, optikai meghajtó vagy akku cseréje néhány mozdulat, de hasonlóan egyszerű hozzáférni a hűtés portalanítójához is (keskeny, hosszúkás modul a fenéklemezen).

Fujitsu Lifebook E756 Fujitsu Lifebook E756
Fujitsu Lifebook E756 Fujitsu Lifebook E756
Fujitsu Lifebook E756 [+]

Nagyszerűen mutatja a Lifebook E7 családjának átgondoltságát, hogy nem csak időben, hanem méretben is mennyire konzisztens. Átváltva a 14 hüvelykes Lifebook E746-ra vagy akár a 15,6 hüvelykes Lifebook E756-ra pontosan ugyanott találtunk minden csatlakozót, mint a kistestvéren, sőt a fenéklemez szerelőnyílásainak kialakítása is azonos. És nem csak az elrendezést, hanem a kiemelkedő felszereltségi, valamint minőségi szintet is megőrizték. Egyáltalán nem lepődnénk meg, ha a felhasznált alaplap is közös lenne, az ilyen szintű moduláris építkezéssel komoly pénzek takaríthatóak meg a gyártásban – ami egyébként nem Kínában, hanem Németországban történik, Augsburgban.

Azóta történt

Előzmények