FRITZ!Box 7530 router – itt egy kistesó

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2019-01-09 12:12

Végre tesztelhettük az AVM csúcskategóriás routerének kedvezőbb árú változatát.

Külső

Már több mint egy éve, hogy nálunk járt az AVM új routersorozatának csúcsát képviselő 7590-es modell, amely nemcsak a végre a XXI. századi trendekbe illeszkedő, normális külső miatt tetszett nekünk, hanem azért is, mert a berliniektől megszokott módon rengeteg extra funkciót, illetve a cég egyedi és nagyon kényelmes FritzOS operációs rendszerét hozta magával. Egyetlen komoly gond volt vele, az ára, ami az olcsó kategóriában egyébként sem induló Fritzboxok között is kiemelkedően magas volt. Így talán jó hír, hogy most itt egy kisebb, valamivel lassabb, de még mindig rengeteg extrával felszerelt testvér, a FRITZ!Box 7530 router, nagyjából fele áron.

Külső

Nem érdemes sokat ragozni a dolgokat, az AVM nem divatcég; ahogy évekig tartotta magát a korábbi UFO-forma, úgy most a 7590-nel bemutatkozott, íves, fényes fehér, szürke és vörös színekre építő külsővel találkozunk ismét. Az egyetlen különbség, hogy a 7530 jóval kisebb a 7590-nél, legalábbis az alapterületet illetően. A fizikai kezelőszervekben nem igazán történt változás, ugyanazokat a gombokat és visszajelző LED-eket találjuk a készülék tetején, és ugyanúgy nincsenek külső antennák, mint a nagyobb változaton.


[+]

A készülék hátoldalára kerültek a fontosabb csatlakozók, amelyek számán is látszik a funkciók csökkenése: megkapjuk a beépített ADSL/VDSL modem miatt szükséges csatlakozópárost, de a telefonközpont és az ISDN hiánya miatt a többi telefonos kivezetésről le kell mondanunk.


[+]

Ennél talán többeknek fáj majd, hogy Gigabit Ethernet portból csak négy darabot látunk – más szóval, ha nem a DSL modemet, hanem például a kábelmodemet használjuk a neteléréshez, akkor máris csak három vezetékes LAN porttal tudunk gazdálkodni, ilyenkor ugyanis a LAN1 csatlakozó veszi át a WAN port szerepét.


[+]

Az alacsonyabb ár másik látható jele, hogy hiányzik a hátsó USB 3.0 port, a jobb oldali USB kivezetés azonban megmaradt.

Belső

Míg a 7590 esetében Intel alapokra építkezett az AVM, hűtőbordával és különálló antennákkal, addig itt egy sokkal egyszerűbb, csak felületre szerelt antennákat használó NYÁK lapot láthatunk, ami a négy Ethernet port és az USB csatoló mellett 802.11n esetében 400, 802.11ac esetén pedig 866 Mbps sávszélességet kínál, 2x2 MU-MIMO-val.


[+]

A fontosabb komponenseket illetően a WLAN feladatokat a Qualcomm IPQ4019 látja el, ami egy személyben gondoskodik minden csatornáról. Ez az egység egyben a CPU is, rendszerchipként egy négymagos, 717 MHz-es processzort tisztelhetünk benne. A vezetékes oldalért a Qualcomm QCA 8075 a felelős, míg a beépített DECT központ szerepét a DIALOG SC14448 tölti be. Ezzel természetesen ugyanúgy használhatóak a cég és más gyártók DECT ULE és HAN FUN szabványú okosotthonos rendszerei, mint a 7590-nel voltak.


[+]

A hátoldalon található két kiegészítő közül az egyik egy 256 MB-os DDR3 chip a NANYA készletéből (ez feleakkora, mint a 7590-be szerelt RAM), illetve egy 128 GB kapacitású Macronix flash memória. Tekintettel arra, hogy ennek java részét elfoglalja a FritzOS, illetve az olyan extrák, mint az üzenetrögzítő tárhelye, a 7530 gyakorlatilag nem rendelkezik belső, FTP szerverként vagy NAS-ként bevethető tárolóval. Itt jegyeznénk meg, hogy a FritzOS-ben persze ott van a funkció ehhez, de a kevesebb mint 10 MB szabad kapacitás nem sok mindenre elég.


[+]

Szoftver és szolgáltatások

Tesztalanyunk a FritzOS legfrissebb, 7.02-es verziójával érkezett, amely a korábban látott 6.xx-es változathoz képest optikailag csak kisebb előrelépést hozott – megmaradt a jól áttekinthető, modern és reszponzív felület, az igazi újdonságot a mesh funkció megjelenése jelenti. Bár itt nem teljes értékű mesh kapcsolatról van szó (dedikált backhault nem kapunk), de a kompatibilis AVM eszközök összehangolása nagyon leegyszerűsödik azáltal, hogy a Masternek kinevezett egység WLAN beállításait a többiek simán átveszik.


[+]

A FritzOS további szolgáltatásaira hosszasan nem térnénk ki, mivel ezeket a 7590 kapcsán már ismertettük – annyit emelnénk csak ki, hogy nagyjából mindent, ami 2019-ben egy ilyen kategóriájú routertől elvárható, azt megkapunk, azaz van rengeteg beállítási lehetőség, szülői felügyelet, szűrők, VPN (IPsec) és így tovább – ráadásul a FritzOS 7-ben az USB porton keresztül elérhető sebességen is sikerült gyorsítani, így külső HDD-t vagy nagyobb pendrájvot kényelmesen bevethetünk NAS-ként.


[+]


[+]

Továbbra is elérhetőek és használhatóak az AVM alkalmazások, melyeket iOS-en és Androidon is letölthetünk.

Sebesség és értékelés

Teljesítmény

Szokásos hálózati tesztünket megszokott, régi, kétszintes, a Wi-Fi igényeit kicsit sem figyelembe vévő lakásunkban végezük a már korábban is használt konfigurációval, amelynek felépítése az alábbi ábrán látszik.


[+]

Az egyes pontokban mért sebességek a következőképp alakultak:

Mérési helyszín Sávszélesség lefelé (Mbps) Sávszélesség felfelé (Mbps)
2./vezetékkel 903 934
2./vezeték nélkül 774 710
3. 712 538
4. 336 385
5. 434 254
6. 8,75 28

A számokból látszik, hogy a valóságban a 1733-as megoldáshoz képest a 866 Mbps nem sokkal gyengébb – a kettő különbsége inkább csak ideális körülmények között érezhető; ha kicsit távolabb kerülünk a routertől, netán egy-két fal is közénk kerül, máris megszűnik ez az eltérés. Két vagy több kliens csatlakoztatásakor persze már kicsit változnak a dolgok, és nő a differencia a két megoldás között, de a gyorsabb router előnye nem lesz arányban az árkülönbséggel.

Értékelés

A 7530 hivatalos magyar árára még várnunk kell, de a külföldi számokból nagyjából 40-45 000 forint körüli összegre tippelünk. Ha valóban ennyiért megvásárolható a 7530, akkor minden további nélkül megérdemli a tetszett díjat, hiszen egy jól összerakott, stabil, kiforrott szoftverrel rendelkező és viszonylag gyors egységet kapunk, beépített, a SuperVectoring 35b-t is ismerő xDSL modemmel, telefonközponttal, DECT bázisállomással kiegészítve.


[+]

Az extrák, így például a mesh funkció, a többféle kényelmes mobilapp, a VPN vagy éppen a NAS funkció mind nagyon jól használhatóak, a FritzOS 7 pedig továbbra is az egyik legjobb, otthoni felhasználóknak készült router operációs rendszer. Az egyetlen, amit talán hibának felrónánk, az a dedikált WAN port hiánya, hiszen így külső netkapcsolat esetén csak három LAN portunk marad, ami ma elég kevés egy háztartásban.


AVM FRITZ!Box 7530 router

Wombath

A FRITZ!Box 7530 routert az AVM biztosította a teszthez.