Első benyomások a Panasonic LX7-ről és a 12-35 mm F2.8 objektívről

Bevezető, DMC-LX7

A Panasonic csupán pár napja jelentette be legújabb fotós termékeit, de szerencsére máris sikerült elcsípni egy rövid bemutatóra a Lumix DMC-LX7 felsőkategóriás kompakt fényképezőgépet és a szintén csúcskategóriás, „X” jelölésű Lumix G X Vario 12-35 mm F2.8 Asph. Power O.I.S. objektívet. Sajnos mindkét termék egyelőre „béta” állapotú, így rendesen, töviről hegyire még nem tesztelhetőek, de már az első körbejáráskor is sok érdekességre derülhet fény.

Lumix DMC-LX7

A Panasonic elit kompakt fényképezői mindig is az „LX” prefixet viselték. Anno teszteltük is a jelenlegi „hetes” elődeit, az LX3-at és az LX5-öt, s mindkét masináról egyöntetűen pozitív véleménnyel voltunk. A DMC-LX5 – tehát a közvetlen előd – bejelentése óta majdnem két év telt el, s minden rajongó nyilván sokat vár a legújabb reinkarnációtól. Vágjunk is bele, lássuk, sikerül-e megfelelnie az elvárásoknak az LX7-nek!

Nagy a hasonlóság az LX5 és az LX7 között, de ez nem véletlen: kár lenne egy bevált, tetszetős formát leváltani egy új, bizonytalan fogadtatásúra. Azonban mégis akadnak olyan apró eltérések, amelyek már az első pár pillanatban szemet szúrnak. Ilyen például a markolat formája, ami visszaváltozott olyanra (azaz csak majdnem olyanra), mint amilyen az LX3-on volt. A karcsú, vékony kitüremkedés gumírozott, de fogása szerintünk nem olyan kényelmes, mint az LX5-é volt.

A másik jól rejtőzködő, de talán legfontosabb újítás az immár F1.4-ről induló Leica DC Vario-Summilux optika, aminek ekvivalens gyújtótávolsági tartománya 24-90 mm. A lencserendszer még telefotós végén is tekintélyes F2.3 fényértékre képes, amit egyik előd sem tudott produkálni. Maradtak régi helyükön a fókuszmód és a képek oldalarányának kapcsolói, de feltűnt egy tetszetős újdonság: rekeszállító gyűrűt kapott az LX7! Ha manuális, illetve rekeszprioritásos módban fotózunk, akkor nagyon kellemes használni a blende értékének változtatásához ezt a körgyűrűt. Hátránya, hogy a korábbi modelleken található, s kényelmesen megfogható, elforgatható gyűrű, ami a konvertereknek szánt menetet védi a tubuson, ennél a készüléknél már csak egy apró barázdákkal ellátott, vékony körlap lett. Ezt elég nehézkes lecsavarni; mögötte nem menet, hanem egy bajonett rejtőzik.

Az objektív beépített (3 FÉ-s) ND szűrővel is el lett látva, amit igény szerint aktiválhatunk a készülék hátoldalán található új, multifunkciós billenő- és nyomókapcsolóval, ami pont a módválasztó tárcsa alatt található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés