Eee PC érintőképernyővel

Asus Eee PC T91

Több gyártó is próbálkozott már a notebookok, szubnotebookok, majd a netbookok tablet PC-vé alakításával. Az Asus T91-ese nem úttörő a kategóriájában, a Gigabyte M912 vagy M1028 modelljei tavaly ősszel, illetve most, év elején jelentek meg, de a Fujitsutól is láthattunk már hasonlót. A T91 az Asus első ilyen terméke. Arról, hogy mennyire lesz népszerű, csak találgathatunk, mi mindenesetre kíváncsian vettük kézbe a nem hétköznapi masinát.

Hirdetés

A netbook fényes fekete felülete apró, kékes árnyalatú, csillogó pontocskákkal volt tele, mintha ráborult volna egy csillámporos üveg. Nem voltak zavaróak, mivel inkább erősebb fényben vagy napsütésben váltak láthatóvá. A fedelet az ismert, három e-ből álló logó díszítette csak. A kemény műanyag felület az egész netbookon tükörsima, ami az ujjlenyomatokat nagyszerűen össze tudja gyűjteni, ráadásul könnyen karcolódik.

Elölről nézve tűnt csak fel, hogy milyen kis tömzsi gépezet a T91. A 225 x 164 mm alapterületű tablet a legvastagabb pontján a 28 mm-t is eléri. Ránézésre nem biztos, hogy mindenki elhinné, hogy a kis gép alig egy kilót nyom. Fedelét semmiféle zárszerkezet nem rögzíti lecsukott állapotban, de az egy ponton forgó zsanérja elég erősen tartja a lehajtott képernyőt. A készülék elején a mindössze háromféle formátumot (MMC, SD, SDHC) ismerő kártyaolvasót találjuk. A jobb sarkon látható a netbook belsejébe csúsztatható teleszkópos fém stylus, ami széthúzva körülbelül tíz centiméter hosszúságú. Az íróeszközt egy mágnes tartja a helyén. A hátsó oldalra került a monitorkimenet és a Kensington zár nyílása.

Oldalt a kijelzőt és az alsó részt is fényes díszítőcsík veszi körbe. A tablet bal oldalán találjuk a tápcsatlakozót, az egyik 2.0-s USB portot és a másik kártyaolvasót, ami igazából egy memóriakártyás bővítőhely. A kereskedelmi forgalomban kapható T91-ek tudomásunk szerint egy 16 GB-os memóriakártyával is bővítve lesznek. Ezzel az alapesetben elég csekély méretű SSD háttértár kapacitását terjeszthetjük ki, pontosabban megduplázhatjuk azt. Jobb oldalon sorakoznak a hangkimenetek és -bemenetek jack aljzatai, továbbá a második USB és az Ethernet csatlakozó. Egyedül a hűtőnyílásokat hiányolhatjuk, de azokat sem hagyták le a tervezők az Asus netbookról, csupán más helyre kerültek.

Ahogy a T91 külseje, úgy a belső is teljesen feketében pompázott. A felületek egyik hátránya, hogy szinte minden esetben – ha kell, ha nem – tükröződnek, ami főleg a monitorkávánál zavaró. A másik negatívum természetesen a már említett ujjlenyomatgyűjtés. Esetünkben – mivel érintőképernyővel szerelték fel a masinát – pár órás használat után a gép borításán felül még a képernyőnk is tele lett lenyomatokkal, szóval lesz mit takarítani. A billentyűzet a teljes rendelkezésre álló szélességet kitölti. A zsanér alatt minimális helyet hagytak, a lehető legfeljebb tolva a klaviatúrát, ami aránylag nagy csuklótámaszt biztosít. Ennek eredményeként a touchpad is használható méretű lett. Jó pont, hogy nem matricázták tele fölöslegesen a csuklótámaszt. Reméljük, nem csak a tesztkészülékünk nézett ki így.

A 8,9"-os érintőképernyő egyetlen ponton hajtható és forgatható ki. A fedelet teljesen visszahajthatjuk kijelzővel kifelé. A zsanér minden pozícióban elég erősen tartotta a monitort, de egy kicsi holtjáték azért általában maradt.

A gépezet aljára tekintve egyből meglelhetjük az elveszettnek hitt szellőzőnyílásokat. Ugyan alacsony fogyasztású és hőtermelésű Atom dolgozik a T91-ben, a belső levegőáramlást ebben az esetben is biztosítani kell. Az alsó rész egyedüli érdekességét – a négy gumitalpon kívül – a nagy takarópanel jelenti, ami a memóriafoglalatot rejti. Amit hiányolhatunk innen, az a kivehető akkumulátor. Az Asus 28,5 wattórás akkuját a gép belsejébe rakták, ami egy nagyobb kapacitásúra cserélés lehetőségét is kizárja. A garancia letelte után valószínűleg nem lesz olcsó mulatság pótolni az esetlegesen meghibásodó alkatrészt.

A netbookhoz egy védőhuzat is jár, amellyel megelőzhetjük a kényes külső karcolódását, illetve szállítás közben is védve lesz a T91, például ha a hátizsákunkban utaztatjuk a többi holmink mellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés