IFA 2009: bemutatkozott a Toshiba mini tabletje

Az IFA szakkiállítás egyik legérdekesebb eszközét a Toshiba mutatta be JournE személyében, ami egy tablet PC. A kis készülék 7 hüvelykes képátlójú érintőképernyővel van felszerelve, amely 800x480 pixeles felbontású és LED háttérvilágítást kapott. Beépített 802.11b/g-s Wi-Fi modulnak köszönhetően internetezhetünk vele, de találunk rajta multimédialejátszót is, amivel képeket, filmeket nézhetünk és zenét hallgathatunk. A Toshiba külső, 3.5G-s USB modemet is támogat. A nagyfelbontású videókkal is megbirkózik H.264 támogatásának köszönhetően. Mellékelnek hozzá egy bölcsőt, amin keresztül tölteni lehet, illetve HDMI kimenetként funkciónál. Találunk rajta normál és mini-USB csatlakozót és persze kártyaolvasót, amin keresztül bővíthetjük az 1 GB-os háttértárat akár 32 GB-os SDHC kártyával is. Az olvasó továbbá kezeli az SD, MMC, MS, MS Pro és XD memóriakártyákat is.

Operációs rendszere a Windows Embedded CE 6.0 Pro lett, amit direkt ehhez hasonló számítógépekre fejlesztettek. A tabletet egy leegyszerűsített kezelőfelületen keresztül vezérelhetjük. A főképernyőt az ujjal irányíthatóság biztosítása miatt nagy ikonok foglalják el, egyszerre maximum 15 darab, háromszor ötös elosztásban. Több közösségi internetes szolgáltatáshoz, mint a Facebook, Picasa, Flickr, Youtube közvetlenül hozzáférhetünk, egyszerűsítve azok használatát.


[+]

A MID-be (Mobil Internet Device) várhatóan ARM processzor fog kerültni. A  nagyjából 450 grammos készülék mindössze 14 milliméter vastagságú. 2200 Wh-s Akkumulátora a beszámolók szerint 2 órás internetezésre elég, zenehallgatásra pedig nagyjából 7 órán keresztül használható. Egyes hírforrások szerint az Apple is hasonló, 10"-os készülékkel készül előrukkolni 2010-ben, de erről nem sokat tudni egyelőre. A Toshiba viszont meglépte a JournE bejelentését és előnyére válhat ez a döntés. A tablet ára 250 euró körül alakulhat és valószínűleg év vége felé már megérkezhetnek meg az első modellek Európába.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés