Hirdetés

ASUS Zenbook Pro 14 OLED notebook: munka után játékra

Ultrabookhoz méltó külsőt kombinál Core i9-cel és 4070-nel ez a gép – de bírja-e ezt a hűtés?

Bevezető, külső

Nincs könnyű helyzetben a Zenbook Pro széria az ASUS-nál, hiszen az elegáns, hordozhatóságra és átlagos munkára készülő Zenbookok, a grafikusoknak, videószerkesztőknek készülő Studiobookok, és az Expertbookok közé ékelődik be, így elég sok irányból kell házon belül is visszaverni a támadásokat. A most tesztelt, 14,5 hüvelykes, OLED panellel rendelkező Zenbook Pro 14 OLED UX6404 névre hallgató változat ezt úgy próbálja megoldani, hogy a dicséretesen vékony (18 mm-es), egész könnyű (1,6 kg-os) és egy Core i9-13900H processzort kombinál egy NVIDIA GeForce RTX 4070-nel, mely ráadásul hivatalosan 110 wattos TGP-vel rendelkezik. Papíron ez az összeállítás elég komoly számítási kapacitást képvisel, ráadásul egy gamer notebookban is megállná a helyét – feltéve, hogy a hűtés képes megbirkózni az igényekkel!

Hirdetés

Dizájn

Az évek során az ASUS sokat finomítgatta a Zenbookok formatervét, a Pro 14 esetében egy egészen sötét, szinte fekete (hivatalosan Tech Black névre hallgató), vékony, elegáns és teljes egészében alumíniummal burkolt gépházat kapunk. Az élek enyhén lekerekítettek, a gépház mérete pedig 322 x 223 x 18 mm, ami a 14,5 hüvelykes kijelzőt figyelembe véve teljesen rendben is van.


[+]

A díszítéseket, egyedi megoldásokat tekintve nagyon konzervatív gépről beszélhetünk: míg a klasszikus Zenbookoknál sokszor a kijelző hátoldalának egészét beteríti a stilizált ASUS logó, itt a jobb oldalon, középen, kisebb méretben találkozhatunk csak vele, illetve a másik oldalon, a dicséretesen vékonyra szabott (NanoEdge) képernyőkeret alján olvashatjuk még az ASUS Zenbook feliratot. Színes LED-ek, különleges alakú szellőzők természetesen nincsenek, az alsó panel felénk eső részét alakították ki úgy, hogy ott némi ék alakot kapjunk. A csuklótámasz, a kijelző és a billentyűzet is kellően stabil, nem hajlanak, a zsanérok határozottan tartják a képernyőt a beállított szögben. A belül rejtőző erőre elsősorban az utal, hogy a teljes hátsó él, illetve a két oldalon is körülbelül egyharmad rész a szellőzőnyílásoknak van fenntartva.


[+]

Ha már az oldalaknál járunk, a csatlakozókínálat nem rossz – tulajdonképpen megkapunk mindent, amire szükség lehet: a jobb oldalon egy Type-C konnektor kínál TB4 interfészt, egy másik Type-C pedig USB 3.2 Gen2 csatlakozást. Mindkettőnél rendelkezésre áll a kijelző meghajtása és az USB-PD is. Felfért még ide egy SD kártyaolvasó, míg a másik oldalon egy Type-A USB 3.2 Gen2, egy HDMI 2.1 (FRL), egy kombinált hangcsatlakozó, illetve a 200 wattos hálózati adapterhez passzoló konnektor található.

[+]

A gép alja, hasonlóan a többi oldalhoz, alumíniumból készült, és bőven kapott szellőzőnyílásokat, illetve a stabilitást biztosító vaskos gumilábakat. A látható csavarok kitekerése után felnyitása egyszerű, a hardver bővítését pedig a SODIMM foglalat és a hozzáférhető SSD biztosítja (az utóbbi hűtését a burkolatra ragasztott hővezető lapka javítja). A fotón látható egyébként a duplaventilátoros, öt darab hővezető csőre támaszkodó IceCool Pro hűtőrendszer, mely az ASUS állítása szerint 125 watt teljesítményű.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés