D-Link: korszerű Wi-Fi adapterek korszerű interfészekkel

Bár minden modern asztali PC-ben megtalálhatók a PCI Express bővítőaljzatok, és egyre több noteszgépet látnak el ExpressCard csatolóval, a különféle kiegészítőket gyártó vállalatok – köztük a hálózati adapterek készítői – többnyire még ma is mostohagyerekként kezelik az újabb szabványokat, és első körben, sőt esetleg kizárólag a bevett PCI interfésszel, illetve PC Card alakban dobják piacra eszközeiket.

Örvendetes kivételt jelentenek a D-Link új vezeték nélküli hálózati adapterei, a Wireless N (avagy RangeBooster N) termékcsalád DWA-556 jelű tagja ugyanis PCI Express x1 alaplapi csatlakozóval rendelkezik, míg a DWA-643 egy mindössze 34 mm széles ExpressCard kártyaként notebookok bővítését szolgálja. Mindkét eszköz kompatibilis a 802.11b/g protokollok mellett a 802.11n szabványtervezet aktuális, a véglegeshez közeli verziójával, átviteli sebességük elméleti maximuma így 300 Mbps. A Windows Vistával is együttműködő adapterek az Atheros XSPAN chipsetjére építenek; a biztonság érdekében a WEP, WPA és WPA2 titkosítást támogatják. A két újdonság előreláthatólag szeptember második felében kerül forgalomba Magyarországon.


A gyártó a Gigabit Ethernet portokkal ellátott, ugyancsak a 802.11n-tervezettel kompatibilis DIR-655 router tulajdonosainak is szolgál érdekességgel. A D-Link Network Monitor nevű Yahoo! widget révén a felhasználók ellenőrizhetik routerük beállításait, nyomon követhetik állapotát, illetve a hálózati forgalom alakulását – összesen több mint 30 adathoz férhetnek hozzá a könnyen áttekinthető felületen. A kisalkalmazás használatához 1.03-as vagy újabb firmware szükséges, amely egyelőre az amerikai terméktámogatási oldalról tölthető le, de a gyártó ígérete szerint néhány napon belül a magyar weblapon is elérhetővé válik. A Network Monitor widget a hamarosan a hazai piacra érkező DIR-615 Wireless N routerrel is együttműködik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés