Hirdetés

Cseresznyés input

Cherry Control XT

Cherry? Kóla? Nem, billentyűzet! Mi?! – Simán elképzelhető egy hasonló párbeszéd, pedig a Cherry több mint fél évszázados múltra visszatekintő elektronikai vállalat, mely ipari célú, valamint autókba és számítógépekbe szánt kapcsolókat, vezérlőket és billentyűzeteket gyárt. Régi motorosok talán még emlékeznek a cseresznyés márkajelzésű termékekre, de sok bolti eladó és speciális gépekkel dolgozó is lehet, hogy – tudtán kívül – éppen Cherry billentyűzetet nyomkod. Ma három, elsősorban otthoni használatra szánt terméket mutatunk be.

A Cherry Control XT az eVolution termékvonal legegyszerűbb, vezeték nélküli, multimédiás készlete. Egy lapos billentyűzet és egy optikai egér alkotja, melyek méretes, igényesen kialakított és megfestett dobozban érkeztek tesztlaborunkba.

A billentyűzet gombokat körülölelő része fekete, alatta íves, ezüstszürke csuklótámasz húzódik. A két rész között kis dizájnelem, egy beugró teszi érdekesebbé a formát, amelybe pár extra gombot helyeztek. Az egyik trió – a szóköz alatt – hangerőszabályzásra, a másik – a kurzormozgatók alatt – médialejátszáshoz való.

További négy extra billentyűt találunk a numerikus pad fölött, a leragadó billentyűk jelzőfényeinek helyén. Ezekkel számológépet, levelezőklienst, webböngészőt hívhatunk elő, vagy eltehetjük aludni a számítógépet (sleep). Bár a mellékelt katalógusban a német elrendezésű Control XT-t láttuk, nekünk angol jutott, amelyről hiányzott az Í betű, Enterje pedig egysoros volt. Szerencsére a kurzormozgatók fölötti hatost nem forgatták el.

Oldalról nézve a mai divatnak megfelelően majdnem teljesen vízszintes a Control XT, egy lépésben állítható lábával sem túl nagy a dőlésszöge.

Szolid kis egér jár a billentyűzet mellé. Színben harmonizál vele, bár a klaviatúrának nincsenek olyan fényes fekete betétei, mint az elektronikus rágcsálónak az ezüstszürke háta és sötét oldala között.

Két hüvelykujjgombjától eltekintve teljesen szimmetrikus a kicsike, így bal kézzel is viszonylag kényelmesen használható. Görgője sajnos nem dönthető oldalra. Hátán, a Cherry címke fölött egy furcsa vágás fut keresztbe; először azt hittük, hogy itt nyílik az elemek fedele, de kiderült, hogy ez csak dísz.

Oldalról nézve az tűnt fel, hogy az egér a szokásosnál valamivel laposabb, és a görgőt egy kicsivel hátrébb tették, mint a konkurenseken.

Alul négy pici csúszótalpat találtunk, a kis fedél alatt pedig két AAA-s elem bújik meg. Az optikai érzékelő felbontása meglehetősen nagy, 1000 dpi.

Akárcsak a billentyűzet, a digitális rágcsáló is 2,4 GHz-es rádióhullámok segítségével kommunikál a számítógéppel; várható hatótávolsága 10 méter körüli. Picike, USB-s vevőegységet kaptunk a készlethez, amely alig nagyobb az AAA-s elemnél, csatlakozójának pedig nincs fémkerete.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés