Intel Core i9-14900K: frissítések extrák nélkül

Az Intel átdolgozott Raptor Lake platformja az ASUS új csúcskategóriás alaplapjában mutathatta be tudását.

Bevezető

Nagyjából egy év telt el az Intel Raptor Lake-S generáció első modelljeinek kiadása óta, most pedig hivatalosan is megjelent a Raptor Lake Refresh, ami a nevének megfelelően egy frissítésnek fogható fel. Utóbbi tényező miatt jelentős változásokra nem kell számítani, hiszen az alapul szolgáló lapka nem lett áttervezve, pusztán új stepping revízió formájában tér vissza. A friss modellek továbbra is az LGA1700-as foglalatba illeszthetők, és az Intel 7 nevű 10 nm-es osztályú gyártástechnológia is maradt.


[+]

Mivel drámai változások nincsenek, az architektúra működését tekintve múlt novemberben megjelent cikkünk jó támpontot ad az új rendszerről is. A leírtakat nem is ismételnénk meg, inkább arra térnénk ki bővebben, hogy mik a változások. A legfontosabb általános előrelépés, hogy némileg magasabb órajel válik elérhetővé a korábbi fogyasztási szinteken, és ebben igazából ki is merült a fejlesztés fő célja.

Van azonban számos olyan fejlesztés, amelyek alapja nem igazán hardveres, de mégis hasznosnak mondható. A legérdekesebb az Application Optimization, amely alapértelmezetten aktív, és segíti a szálak optimális ütemezését az eltérő teljesítményű magokon. Ez egyelőre csak a Rainbow Six: Siege és a Metro Exodus című játékokon működik, és rendre 13, illetve 16 százalékos előrelépés várható tőle, ráadásul a lista később bővülni fog. Amennyiben a felhasználók mégis ki szeretnék kapcsolni a rendszert, akkor a Microsoft Store-ban elérhető egy alkalmazás, amivel ezt a támogatott programok szintjén megtehetik.


[+]

A további újítások főleg a tuningra vonatkoznak, ugyanis az XTU (eXtreme Tuning Utility) tuningprogramban megjelenik az AI Assist lehetőség egy beépülő modul formájában. Ez tulajdonképpen arra jó, amire a neve utal, egy AI szolgáltatás segíti a finomhangolást, illetve az órajel emelését. Gyakorlatilag a rendszer megpróbálja megtalálni az optimális beállításokat, amelyeket a felhasználó végül engedélyezhet is. Tuningról lévén szó a stabilitásra nyilván most sincs garancia, ezt inkább csak egy extra lehetőségként érdemes felfogni, amely jelenleg kizárólag a Core i9-14900K-hoz kötött, de később más 14. generációs Core processzor is megkapja.


[+]

A Raptor Lake Refresh generáció mellé az alaplapgyártók újra kiadnak bizonyos, Z790 vezérlőhidat használó alaplapokat, amelyek a Wi-Fi 7 elérhetősége mellett combosabb VRM-et kapnak, így jobban bírják majd a manuális tuningot. Ezekre a deszkákra ugyanakkor nincs feltétlenül szükség, a BIOS frissítésével a meglévő 600-as és 700-as sorozatú megoldások is megfelelnek majd.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés