Hirdetés

Vendégségben a Gigabyte-nál Tajvanon

Interjú folyt.

Kérdés: Az elmúlt évekből milyen eredményeket emelne ki, illetve hogyan látja a Gigabyte-ot?

Válasz: Elsősorban a sales-marketing csapatot emelném ki, majd a mérnöki gárdát. Nagyon boldoggá tesz a jelenlegi csapataimmal való, lassan 14 éve tartó közös munka. Élvezzük az üzleti szegmens kihívásait, az újabbnál újabb technológiákat és a vásárlóktól kapott pozitív visszajelzéseket.


[+]

Kérdés: A játékosoknak szánt, úgynevezett Gaming alaplapok palettája még a hozzáértőbbek számára is kissé komplikáltnak tűnhet, túl sok modell tartozik egyazon családba. Erre miért van szükség?

Válasz: Az talán senki számára nem újdonság, hogy ma már a legtöbb gyártó kínál kifejezetten játékosok számára tervezett alaplapcsaládot. Meglátásunk szerint a játékosok büdzséje ugyanakkor meglehetősen eltérő, így szerettük volna lefedni a teljes tábort, a lehető legtöbb választási lehetőséget biztosítva számukra. Szerintünk nem annyira nehézkes átlátni a teljes kínálatot: a G1 jelölésűek a mindenkori csúcsmodellek, melyeket a GT modellek követnek, ezután jön a 7-es jelzésű sorozat, majd az 5-ös, és végül a 3-as széria. A Sniper elnevezést bizonyos országok, illetve piacok miatt tartjuk fent. A világ egyes részein nem célszerű fegyverekkel és erőszakkal összefüggésbe hozni a termékeket.

Kérdés: Mi a véleménye az AMD által választott APU irányvonalról? Ugyebár ők már egy ideje ezen koncepció köré építkeznek, ebben látják a jövőt. Ön mennyire ért egyet ezzel nézettel?

Hirdetés

Válasz: Mivel az AMD már régóta nagyon jó a GPU-k területén, így logikus, hogy ezt a képességet a processzorok területére is átvitték. Bár egy ideje már az Intel is rendelkezik jó IGP-vel, de az AMD a játékok terén előrébb jár, bár az Intel nem is erre a területre helyezi a fő fókuszt. Azt gondolom, hogy az AMD-nek többet kellene befektetnie a fejlesztésekbe, mert az Intel többszörös költségvetésének köszönhetően könnyen utolérheti őket ezen a területen is.

Kérdés: Ahogy már szóba került, a közelmúltban nagyon jó eredményeket értek el alaplapeladások tekintetében. Az aktuális trendeket, azaz a tabletek és okostelefonok terjedését figyelembe véve milyen kilátásaik vannak a közeljövőre nézve?

Válasz: Az első hasonló kérdést talán valamikor 10 évvel ezelőtt kaphattam. Bár sokan csak az asztali PC-kbe szánt alaplapjainkat látják és ismerik, de meglehetősen sok modellt szállítunk különféle célgépekhez is, mint például ATM-ek, különféle kioszkok és még sorolhatnám, melyek nem tartoznak a beágyazott rendszerek kategóriájába. Mindezt a világ számos különböző országába, különféle felhasználásra. Mi továbbra is erre fogunk fókuszálni, mert ebben vagyunk a legjobbak. Az emberek már régóta mondogatják, hogy az alaplapok a PC-vel együtt el fognak tűnni, de én ezt már nagyjából 15 éve hallom, és még azóta sem történt meg.

Kérdés: Jelenleg hol látják a legnagyobb potenciált az előrelépésre az alaplapokkal kapcsolatban?

Válasz: Elsősorban a minőséget és a tartósságot szeretnénk még tovább növelni. Másodsorban a hatékonyabb energiafelhasználáson szeretnénk tovább javítani, hisz itt még látunk fejlesztési potenciált. Végül a teljesítmény növelése is cél, bár itt sosincs könnyű dolgunk, hisz a fizika törvényei megkötik a kezünket, de például az LN2-es modellnél sikerült nagy előrelépést elérnünk memóriateljesítmény terén. Folyamatosan dolgozunk valamin, és néha őrültségnek hangzó megoldásokat is kipróbálunk.


[+]

Kérdés: A kiállításon láttam úgynevezett ECO szériás alaplapokat, amelyeket kifejezetten a hatékony energiafelhasználás jegyében terveztek és építettek. Esetleg a Gigabyte gondolkozik hasonló szériában?

Válasz: Úgy gondoljuk, hogy a vásárlókat nem lehet csupán azzal megfogni, hogy egy alaplap takarékos, valami más is kell mellé, hogy megfelelően vonzó legyen az adott modell. A Bay Trail és az AM1-es sorozatunk kifejezetten hatékony, illetve szinte az összes modellünknél van opció az extra energiatakarékosság engedélyezésére. Amenyiben egy külön termékre gondol, akkor az egy új megközelítést jelentene, amit még meg kell vitassunk, hiszen nem biztos, hogy megéri a befektetést.

Kérdés: Az imént szóba került az AM1-es platform. Tervben van-e olyan alaplap, amely az ATX-es tápellátás helyett vagy mellett, direkt DC áramforrást használ a hatékonyság és a költségek csökkentése érdekében?

Válasz: A Thin Mini-ITX alaplapok esetében ez a megoldás elterjedt, ugyanakkor az ehhez szükséges külső adapterek sajnos egyelőre nem túl széles körben érhetőek el. Az ITX-es alaplapok népszerűsége, bár nem túl nagy léptékkel, de évről évre nő. Amennyiben ez a tendencia még pár évig folytatódik, akkor valószínűleg kialakul az ilyen rendszerek kiteljesedéséhez szükséges háttér is, és akkor komolyan el lehet gondolkozni ilyen modellek kiadásán is.

Kérdés: Az elmúlt néhány évben jó néhány technológia népszerűvé vált. Említhetném az USB 3.0-t, a SATA 6 Gbps-ot vagy az mSATA-t, míg a másik oldalon ott van a Thunderbolt, ami egyelőre nem futott be. Az M.2 és a SATA Express csak most kezdi bontogatni a szárnyait. Mit gondol, mi lesz a következő nagy durranás, ami például az USB 3.0-hoz hasonló népszerűségre tehet szert?

Válasz: Nehéz kérdés. Az USB 3.1 nem hiszem, hogy túl népszerű lehet rövid időn belül. Az M.2 és a SATA Express kérdésében inkább az előbbire voksolnék, hisz az Ultrabookok SSD-megoldásaihoz hasonló kialakításnak köszönhetően máris jó néhány ilyen formátumú meghajtó van a piacon, illetve az interfész is nagyobb potenciállal bír. A SATA Express mellett talán egyedül a kicsit egyszerűbb szerelhetőség áll. Abban biztos vagyok, hogy idővel szükség lesz nagyobb adatátviteli tempót kínáló szabványokra, például itt kopogtat az ajtón a 4K, ami szintén nagyobb sávszélességet kíván meg.

Kérdés: Van kilátásban új együttműködés valamelyik komponensgyártóval? Például egyes modelleken a Creative chipje gondoskodik a hangzásról. Esetleg várható hasonló partnerség valamelyik másik nagy és ismert céggel?

Válasz: Mindig keressük az új lehetőségeket és technológiákat, hisz egy sikeres együttműködés egyaránt jó számunkra és vásárlóink számára is. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a potenciális beszállítókkal, és nyomon követjük terveiket. Amennyiben bármelyik megoldás érdekes lehet számunkra, azt alaposabban megvizsgáljuk, de az esetlegesen folyamatban lévő tárgyalásokról érthető okok miatt nem beszélhetek.


[+]

Kérdés: Az X99-es platformmal együtt érkezik asztalra a DDR4 memória is. Esetleg várható olyan megoldás, ami a DDR4 mellett a DDR3-as modulokat is támogatja?

Válasz: Mivel a memóriavezérlő a processzorban van, és az csak DDR4-es memóriát támogat, így ezt nem lehet megvalósítani. Akárcsak a Haswell és a közelgő Broadwell esetében, melyek csak DDR3-at támogat, így ezek mellé semmilyen módon nem lehet DDR4-es modulokat tenni. A Skylake esetében talán megoldható lesz, ugyanis az előzetes információk alapján ez a processzor mindkét típusú memóriát támogatni fogja. Ennek fényében elképzelhető, hogy lesznek külön DDR3-as, illetve DDR4-es RAM foglalatokkal szerelt modellek, és még az sem zárható ki, hogy olyan alaplap is felbukkan, amely mindkét szabvánnyal el tud majd boldogulni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés