Canon EF 24-70 mm F4L IS USM objektív teszt

Felépítés, jellemzők

A 2002-ben bemutatott Canon EF 24-70 mm F2.8L USM életciklusának vége felé az online szakmai fórumok megteltek olyan kívánságlistákkal, melyekben az utód iránti elvárásokat fektették le a fotósok. Ezen listák zöme tartalmazta a „legyen beépített képstabilizátora” sort, s a gyártó végül 2012-ben be is jelentette az EF 24-70 mm F2.8L II USM objektívet – képstabilizátor nélkül. Nagy volt a felhördülés és a csalódottság, amire egyfajta válaszként kicsivel később megkaptuk az EF 24-70 mm F4L IS USM lencserendszert. Nos, az EF 24-70 mm F2.8L II USM és az EF 24-105 mm F4L IS USM miatt igazán senki sem látta értelmét az új bejelentésnek, és egyre több kérdőjel tűnt fel az arcokon. Eleinte mi sem értettük, hogy a nagyobb átfogású testvérmodell mellett mi fogja sikerre vinni a ráadásul jó 170 000 forinttal drágább EF 24-70 mm F4L IS USM-et. Kíváncsiságunkat egy másfél hetes teszt során csillapítottuk; íme, tapasztalataink!

Felépítési minőségét tekintve az EF 24-70 mm F4L IS USM egyértelműen a „Luxury” kategóriába tartozik, noha a tubus műanyagból van. A fókuszgyűrű egyenletesen forgatható, csillapítása megfelelő mértékű. A zoomgyűrűnél sem tapasztaltunk használatot negatívan befolyásoló tényezőt. Mint a gumiobjektívek jó része, az EF 24-70 mm F4L IS USM is hajlamos némileg a kizoomolásra, ha fejjel lefelé (frontlencsével a föld felé) tartjuk. Mivel esetünkben egy még nagyon friss példánnyal volt dolgunk, így még nem volt kikopva a mechanika, a gyújtótávolság elmászásától nem kellett tartani. Ezzel a későbbiekben sem lesz valószínűleg nagy gond, mindenesetre a mérnökök ellátták a tubust egy reteszelő kapcsolóval, amely 24 mm-es állásban rögzíti a zoom mechanikáját.

Ennek a kapcsolónak kettős funkciója van: lefelé zár, felfelé pedig engedélyezi a makró állást, ahol a képek EXIF információi szerint 80 milliméterre is kitolható a gyújtótávolság. Alaphelyzetben a zoomgyűrű csak 24-70 milliméter között forgatható. A makrózáshoz az említett kapcsolót felfelé nyomva kell tartani, miközben a gyűrűt a 70 milliméteres álláson túlforgatjuk. A makró tartományból a normál tartományba visszaváltani megint csak a retesz felfelé nyomásával lehetséges.

Mint a Canon L-es optikáinál szokás, az EF 24-70 mm F4L IS USM-hez is jár gyárilag a puha tok, valamint a napellenző, így a későbbiekben nem kell pluszköltségekbe verni a malacperselyt.

Kézbe véve kellően masszív hatású az objektív, de a távolságmérő skála mellett – erősebb nyomás hatására – benyomható valamelyest az amúgy kiváló minőségű műanyagból készült tubus borítása. Ennél valamivel elszomorítóbb, hogy az EF 24-70 mm F4L IS USM nem zárt rendszerű, tehát a gyújtótávolság váltásakor a hátsó lencsetag befelé elmozdul, így nyitott marad a bajonettnél a tubus, ahol a por szabadon szállhat a fényképezőgép tüköraknája és a lencserendszer belseje között.

Azonban csak az a por mozoghat szabadon a rendszerben, ami tárolásnál vagy óvatlan kezelés során jutott be a tubus belsejébe, mivel a bajonettnél egy gumigyűrű gondoskodik az időjárás-állóságról.

A zoom körülbelül 50, az élességállító gyűrű pedig nagyjából 130 fokban forgatható el. Egyébként az EF 24-70 mm F4L IS USM belső élességállítású, tehát se a frontlencse, se a hátsó lencsetag nem mozog, nem forog fókuszáláskor. Mivel a lencserendszer nem egészen parfokális, ezért a gyújtótávolság váltásakor újra élességet kell állítani, noha általában csak minimális mértékben.

Mielőtt továbblépnénk az EF 24-70 mm F4L IS USM képminőségére vonatkozó tesztekhez, fontosabb paraméterei csokorba szedve:

 • Bajonett: Canon EF
 • Teljes képmezős szenzorokhoz fejlesztve: igen
 • Gyújtótávolsági tartomány: 24-70 mm
 • Átlós látószög: 84°-34°
 • Legtágabb rekesz: F4
 • Legszűkebb rekesz: F22
 • Felépítés: 15 lencsetag 12 csoportba rendezve; 2 UD lencsetag
 • Íriszlamellák: 9 lekerekített
 • Legkisebb tárgytávolság: 38 cm normál és 20 cm makró módban (0,7-szeres nagyítás)
 • AF motor jellege: gyűrűs USM
 • Élességállítás módja: belső
 • Képstabilizátor: van, 4 FÉ előnyt nyújtó hibrid rendszer (makró módban 2,5 FÉ-t nyújt)
 • Szűrőmenet átmérője: 77 mm
 • Tömeg: 600 gramm
 • Méret: 83,4 x 93 mm

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés