Be quiet! Silent Loop 2 hűtés: tényleg csendes

Halk, mégis nagy teljesítményű kompakt vízhűtésként hirdeti termékét a cég – megnéztük, mi igaz ebből!

Bevezető, külső

Ha van hűtő, aminek egyszerűen muszáj némán dolgozni, az a be quiet! Silent Loop 2: nemcsak a cég elnevezése utal arra, hogy termékeiknél elsődleges fontosságú a csendes működés, de a terméknévben is szerepel a Silent (csendes) szó. Vegyük még ehhez hozzá azt, hogy a kompakt vízhűtések egyik hívószava éppen a nagy terhelés mellett is halk működés, és már meg is van, hogy kinek is szánják ezt az rendszert tervezői.

A Silent Loop első kiadásához képest az új változaton gyakorlatilag mindenben módosítottak: kívül-belül más a hűtőblokk, más a radiátor, a csövezés, illetve a kor elvárásainak megfelelően megjelent az ARGB funkció is – igaz, a be quiethez illő, visszafogott változatban. A termék nagy előnye, hogy sokféle radiátorváltozatban létezik (120, 240, 280 és 360 mm-es is van), így biztos, hogy minden házhoz megtaláljuk a megfelelő, beépíthető modellt.

Külső

Elődjéhez képest valamivel magasabb és főleg díszesebb blokkot használ a Silent Loop 2 – a díszítés azonban még mindig elég diszkrét ahhoz, hogy a megjelenés ne legyen bazári. A szálcsiszolt alumínium hatást keltő felső lemezt finoman körbevevő rés az, ahol az új ARGB világítást megcsodálhatjuk – de LED-ek lapulnak a logó mögött is, igaz, ezek fix fehér fénnyel rendelkeznek. Ha nem kérjük a logó kivilágítását, ezt a pumpa oldalán található kis rejtett kapcsolóval le is kapcsolhatjuk.


[+]

A blokkon belül az átdolgozott hűtőkör mikrobarázdás hőleadó felületet használ, melyre több mint 120 darab lamella került. A pumpa maga hatpólusú motorral üzemel, mely közvetlenül csatlakozik az alaplapra és DC fordulatszám-szabályozással is működik, amivel potenciálisan még halkabbá tehető a rendszer. A rézből készült, nikkelezett talp kivitele elsőosztályú, felülete teljesen sík, érdessége minimális. Mérete 55 x 55 mm, tehát a klasszikus HEDT processzorokkal és az Alder Lake-kel is kompatibilis (ehhez a tartót is mellékelik a csomagban, viszont a kézikönyvben még nem szerepel), a Threadripperek nagy méretű kupakját azonban nem fedi le teljesen (bár tény, hogy a magok nem terjeszkednek a szélekig).

[+]

A víz útját követve a hűtőblokkból forgatható, de nem oldható csatlakozókon keresztül a divatnak megfelelően szövetborítással védett csövekhez jutunk, melyek 40 cm hosszúságúak, és másik végük szintén oldhatatlanul kapcsolódik az alumíniumból készült, 27 mm vastagságú radiátorhoz. A többféle méret közül a 240 mm-es változatot teszteltük, így ennek az egységnek a teljes mérete 274 x 120 x 27 mm. A radiátor másik oldalán egy érdekességet találunk, egy csavart, mely egy utántöltő nyílást takar: ha valami okból csökkenne a hűtőközeg mennyisége, akkor itt van lehetőségünk az utántöltésre – a be quiet pedig volt olyan előzékeny, hogy egy deciliter folyadékot mellékel is a Silent Loop 2-höz.


[+]

A radiátor átszellőztetéséről a cég saját, 120 mm-es Silent Wings 3 ventilátorai gondoskodnak, egész pontosan a High Speed, tehát nagyobb forgási sebességű SIW3-12025-HHF-PWM verzió, mely PWM vezérléssel esetünkben 800-2150 rpm közötti fordulatszámmal dolgozott.


[+]

A gyári specifikációk szerint 125 m3/h maximális légszállítást és 28,6 dB(A) maximális zajszintet várhatunk a légkavaróktól, melyek gumival bélelt, rezgéscsillapítós fülek segítségével rögzíthetők a radiátoron. A csapágyazás hidrodinamikus megoldású, így elég hosszú élettartamra számíthatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés