Hirdetés

Hardverpiac karácsony előtt

Grafikus kártyák és egyebek

Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Szépen kialakult év végére a grafikus kártyás helyzet. A GeForce GTX 460 augusztusi rajtjától kezdve egymást túllicitálva rakja elénk az AMD és az NVIDIA a jobbnál jobb grafikus kártyákat. Október végén a Radeon HD 6800 széria ugyan nem elégítette ki az abszolút csúcsteljesítményre vágyók igényeit, azonban a HD 6850 és HD 6870 azoknak lett kiváló alternatíva, akik nem szeretnének vagyonokat költeni grafikus kártyára. A csúcsra áhítozóknak az NVIDIA adta meg, amit vártak a GeForce GTX 580 és GTX 570 formájában, de máris itt van rájuk az AMD válasza. A Radeon HD 6950 és 6970 alaposan átdolgozott architektúrát kapott, melyben ugyan kevesebb számoló van, mint az elődnek tekinthető HD 5850 és 5870 kártyáknál, de az optimalizálásnak köszönhetően az új vasak leverik a régieket. Tesztjeink még folynak, de már világosnak látszik, hogy a HD 6970 nagyjából a GeForce GTX 570 sebességét hozza, a HD 6950 pedig körülbelül a Radeon HD 5870 szintjén fut, tehát úgy 10%-kal lassabb nála.

Árban egyelőre a készlethiány és a karácsonyi láz a jellemző, ezért a hazai piacon elérhető néhány Radeon HD 6970-et 120-130 000 forint környékén kínálják. Ennél azért valamivel olcsóbb – 110 000 forint alatt is megkapható – a GeForce GTX 570, de abból sincs túltengés a hazai kereskedőknél. A Radeon HD 6950 helyzete sem rózsás egyelőre: 95 000 forintos árával valamivel drágább, mint a hozzá hasonló teljesítménnyel bíró, viszont 2 GB helyett „csak” 1 GB memóriával ellátott Radeon HD 5870-ek. A jó hír viszont az, hogy újra van/lesz verseny a Radeonok és GeForce-ok között, aminek a vásárlók csak nyertesei lehetnek.

Részben a kiskereskedőknek szól az Expert Zrt. értékesítési akciója, de a vásárlók is hasznot húzhatnak belőle. Most minden második Radeon HD 5670 1 GB memóriás kártya mellé CM Storm Weapon of Choice AK DM egéralátétet adnak, a Radeon HD 5750 1 GB-os változatai mellé pedig Battle Pad DP jár. A legnagyobb ajándékot – CM Storm Inferno egeret – akkor kapjuk, ha két Radeon HD 5770 1 GB-os modellt rendelünk. Épp a napokban járt nálunk ez az egér, amit sok gombja miatt elsősorban az RPG-k kedvelői fognak szeretni.

Ahogy halad előre a gyártástechnológia, úgy csökken a processzorok fogyasztása, legalábbis az alsó és középső régiókban. Felül azért igyekeznek a gyártók mindig 150 wattos TDP érték közelében maradni. Aki viszont nem igényli az abszolút csúcsteljesítményt, hanem fontosabbnak tartja a halk üzemet, célszerű, ha kisebb processzorához is vesz egy, a gyárinál hatékonyabb hűtőt. Ilyen például a Revoltec PipeTower Advanced modellje. Három, 8 milliméter átmérőjű hőcsöve közvetlenül érintkezik a processzorral, melynek melegét az alaplappal párhuzamosan álló lamelláira vezeti. Innen egy percenként 1200-2500-as fordulat között üzemelő ventilátor fújja tovább, mely folyadékos csapágyazást kapott. A közel fél kilogrammos Revoltec PipeTower Advanced az AMD aktuális foglalataira, Intel oldalról pedig LGA775 aljzatra, opcionális átalakítóval LGA1366-ra is felszerelhető, vételára pedig egy év garanciával 4650 forint.

Erre a hétre is tartogat akciót vásárlóinak a Bluechip webbolt. A Hazai pálya olvasói és a Bluechip Facebook oldalának kedvelői minden Fujifilm kompakt fényképezőgépre 5%-os engedményt kapnak, ha vásárláskor ránk vagy a közösségi oldalra hivatkoznak. A kínálatban sok egyéb masina mellett a térhatású képek készítésére alkalmas FinePix Real 3D W1 is megtalálható, melynél a kedvezmény több mint 7000 forintot jelent.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés