Hirdetés

Asus ZENBOOK UX21E – Air-verő?

Asus ZENBOOK UX21E

Mostanában notebookok terén az egyik leggyakrabban emlegetett kifejezés az Ultrabook. A fogalmat az Intel találta ki, és ha nagyon durván, de közérthetően fogalmazunk, úgy is mondhatjuk, hogy az Ultrabook olyan, mint a MacBook Air, csak olcsóbban. Akárcsak a netbooknál – ami szintén Intel találmány – az Ultrabook esetében sincs olyan pontos kitétel, hogy az Ultrabooknak ezt meg ezt kell teljesítenie. Annyit tudni most, hogy Ultrabooknak nevezhető az a notebook, ami legfeljebb 20 milliméter vastag, legfeljebb 1,4 kilogrammot nyom, képes legalább öt órát menni akkumulátorról, valamint második generációs Core i processzora van.

Hirdetés

Ezek mellett voltak megkötések a háttértárra (SSD), a felépítésre (unibody ház) és a kijelzőméretre (12,5-15,6 hüvelyk között), illetve az árra is (legfeljebb 1000 dollár), azonban a gyártópartnerek tiltakoztak, hogy ezek az elvárások ezer dollár alatt csak nagyon alacsony haszonkulcs mellett teljesíthetőek. Így az SSD-t elvetették, inkább a rendszer bootidejét szabták meg 40 másodpercre, csak a legolcsóbb modellnek kell beleférnie a kiszabott árba, a kijelző méretére és a gépház kialakítására vonatkozó megkötés sorsáról pedig nem tudunk biztosat. Úgy érezzük, ez az egész Ultrabook-dolog meglehetősen túl van lihegve, hiszen úgysem a név, hanem a mögötte lévő termék számít.

Ma pedig itt áll előttünk az Asus ZENBOOK UX21E, mely nagyon vékony, nagyon könnyű, 11,6 hüvelykes, egy szóval olyan, mint a MacBook Air, és mellesleg hivatalosan Ultrabooknak nevezhető – nem mintha ez utóbbi olyan fontos lenne. Legelőször az idei Computexen találkoztunk vele, és már ott, vitrinbe zárva is látszott rajta, hogy nagyon komolyan gondolják a tajvaniak. Az UX21E igazán gyönyörűen letisztult, pengevékony, látványos masina. Sötét fémfedele Asus logót és körkörös szálcsiszolást kapott, így szerintünk sokkal komolyabban fest a világosabb, almás logós nagy vetélytársnál. Az Airhez hasonlóan egy tömbből kifaragott (unibody) háza van.

Belül nagyon feszes formatervet kapunk, a felső részben matt keretben sajnos fényes kijelző trónol 1366x768 pixeles felbontással. Alatta lyukacsos, egybeszabott zsanér következik, ennek kijelző felőli éle mentén húzódik a szellőzőnyílás, amit videónkban jól lehet látni. A billentyűzet természetesen szigetes, környezetéhez hasonló; ezüstszürke színe és sötét háttere miatt az UX21E szigorúbbnak hat az Airnél. Alul méretes csuklótámasz és benne óriási touchpad zárja a sort. Csatlakozók tekintetében nem éppen gazdag az Ultrabook kínálata. Kapunk két USB-t, melyek közül az egyik 3.0, van digitális micro HDMI és analóg Mini VGA monitorkimenet, illetve egy hangkimenet, ami bemenetként is funkcionálhat, és ezzel vége is. Kártyaolvasót, 3G modemhez SIM nyílást, dokkolócsatlakozót hiába keresnénk. Kellemetlen részlet, hogy a töltő csatlakozójától a mellette lévő USB aljzatba nem tudtuk beledugni áltagosnál picivel testesebb pendrive-unkat.

Mivel sok beszédnek sok az alja, inkább egy kisebb videót készítettünk az Asus ZENBOOK UX21E-ről, ahol jól látható, mennyire csavarodik, hogyan reagál erősebb nyomásra, milyen a kijelző betekintési szöge, és általában, hogy fest a kicsike.

Annyit hozzá kell tenni, hogy szerintünk kimondottan igényesre sikeredett a kis Asus. Egy hajszálnyival talán a MacBook Airnél is kevésbé horpadt a fedele, billentyűzete és csuklótámasza. Nem tudjuk, hogy csak a mi bemutató példányunk egyedi tulajdonsága vagy minden ZENBOOK-ra jellemző-e a zsanér lötyögése, ami a videón látható. Billentyűzetben lenne még mit javítania az Asusnak. Egyrészt hiányzott a háttérvilágítás, másrészt az Asus gombjai az Apple-nél sokkal rövidebb úton, alig érezhető nyomásponttal jártak. A meghajtó frissítése után már korrekten működött az UX21E touchpadja, kárt, hogy a Windows 7 operációs rendszer nem kezeli olyan elegánsan a több érintéses parancsot, mint az OS X. Hangzás terén sok jóról nem tudunk beszámolni, már az is csoda, hogy a rendelkezésre álló kis helyre, alul oldalt kivezetve legalább közepes hangzást sikerült elérni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés