Hirdetés

Asus ZENBOOK UX21E – Air-verő?

Technikai részletek

Az Asus UX21E nagyon magas, 500 cd/m² maximális fényerejű kijelzőpanellel érkezik, igaz, ehhez viszonylag magas, 1,2 cd/m² -es minimum tartozik, így 400:1 fölötti kontrasztarányt kaptunk. Nagy kár, hogy a monitort nem látták el semmilyen tükröződést csökkentő (antireflex) réteggel, így fényes felülete nagyon sokat ront a vizuális élményen. Sajnos egyelőre minden Ultrabook fényes monitorral jön, kár, hogy ezt az Intel nem szabályozza. Videónkban (előző oldal) jól látható, hogy lényegében tükörként működik az UX21E képernyője. Ráadásul a felhasznált TN+film panel betekintési szögei sem valami fényesek, bár ez egy privát használatra szánt, kisméretű notebooknál nem olyan nagy gond.

Hirdetés

Sokkal lényegesebb, hogy kellően nagy szögben ki lehet nyitni a fedelet, így magasabb egyének is használni tudják majd ölbe véve, nekik sem kell a felülről nézve torzuló színektől szenvedniük. Kalibrátorral vizsgálva az UX21E árnyalatai nagyjából átlagosak voltak. Beállítás után a maximális delte E érték 4,1-re, az átlag 1 környékére csökkent. Az Asus UX21E színprofilja innen tölthető le, a maximálisnál öttel kisebb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat.

Nagy kérdés a különösen vékony notebookoknál, hogy miként oldották meg a hűtést, és az mennyire lett hatékony. Hogy igazán látványos legyen a külső, gyakran elrejtik a szellőzőnyílást, ami finoman szólva sem használ a légáramlásnak. Az UX21E esetében az Asus az egyedi zsanér bal oldalára, egy kb. öt centiméter széles részre tette a kivezető nyílást. Nyugalmi állapotban, 24 °C-os szobahőmérséklet mellett a vékony gép felülete az átlagos notebookoknál csak egy picivel melegedett jobban, alján 35 °C-ot mértünk. Eközben nagyon halkan, de állandóan dolgozott a hűtése, sőt néha fel-felhangosodott rövid időre, szóval nyugalmi hűtés terén a MacBook Air jobb.

Meghajtva a kis Core i7-et azonnal ronda, magas frekvencián sípoló hang jelentkezett a hűtés felől, ami nagyjából a harmadik percben állandósult, 32 dB-en. Ez papíron halkabbnak számít az Airnél, de a különösen magas, sivító hangszín miatt zavaróbbnak találtuk. Ráadásul tíz perc terhelés után még két decibelt rápakolt az UX21E. A gép a friss levegőt a billentyűzet bal oldalán, a WASD gombok környékén szívta be, itt jól érezhető volt a huzat, a többi részen viszont 40 °C környékére melegedett. Nyilván nem sok forrósodásra hajlamos alkatrész fért az elvékonyodó csuklótámasz alá, így ezen a részen nem melegedett az Asus Ultrabookja.

Alul viszont komolyan termelte a hőt, ölben tartva a 43 °C és a még magasabb értékek meglehetősen kényelmetlenek, középen, a hűtésnél az ötvenhez közelítettünk. Alapvetően az Air sem volt jobb ezen a téren, a vékony gépeknek még a 17 wattos processzor is megfekszi a gyomrát. Említeni kell még az SSD viselkedését, ami terhelve lazán 57-58 °C környékére melegedett. A memóriachipeknek minden bizonnyal nem árt ez a hőmérséklet, és hamar vissza is hűltek, de eléggé zavaró volt, ahogy a Windows 7 jelezte, adattárunk túlmelegedett.

Fogyasztás terén az Ultrabookokkal szemben egy komoly elvárás van, hogy rájuk lehessen akasztani valami öt óránál hosszabb akkumulátoros üzemidőt. Nyugalomban, vezeték nélküli hálózati kapcsolat nélkül a kis UX21E a maga 35 wattórás akkumulátorával is kibírta közel hét óráig, ami alig több mint 5 wattos fogyasztást jelent. Szinte biztos, hogy Wi-Fivel, a processzorzabáló oldalakat kerülő internetezéshez elég lesz öt órára. Nagyfelbontású videót több mint négy óráig nézhettünk vele (kb. 8,5 wattos fogyasztás), teljes terheléssel pedig majdnem két órát bírt (kb. 20,4 wattos fogyasztás).  A mellékelt, picike táppal jó sokáig, közel három óráig tartott a töltés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés