2019. május 25., szombat

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

ASUS Zenbook Pro 15: kijelző a tenyerünknél

Az ASUS nem is titkolja, hogy ez a notebook a Macbook Pro kategóriájában száll versenybe.

Billentyűzet, hang, üzemidő és értékelés

Bevitel és hangszórók

A ZenBook Pro UX580 különlegességéről, a ScreenPad tapipadról korábban már írtunk, így erre most nem térünk ki külön. A billentyűzet tipikus noteszgépes egység, dedikált numerikus rész nélkül, ami pedig a 15,6”-es kategóriában több versenytársnál is megtalálható.


[+]

Kiosztásból standard magyart kapunk, jobb oldalon egy oszlopba rendezve a Home/PgUp/PgDn/End billentyűket. Került ide még egy plusz Fn gomb is, a kurzurmozgatók viszont csak félmagasak, ahogy a bekapcsológombot tartalmazó funkcióbillentyűs sor is keskenyebb a többinél. Az egyes gombok útja nagyjából 1,5 mm, és elfogadható visszajelzést adnak. Nem hiányzik a háttérvilágítás sem, viszont játékra azért nem ajánlanánk.

Hirdetés

A hangszórók a Harman/Kardontól származnak, és lefelé dolgoznak. Noteszgépes kategóriában nem szólnak rosszul, de a mélyhangok 150 Hz alatt teljesen hiányoznak a spektrumból.

Üzemidő

A 15,6”-es gépházban viszonylag nagy, 71 Wh-s akkumulátornak van hely, viszont az energiaforrásra támaszkodó hardver sem gyenge, és kettejük versenyéből inkább az utóbbi kerül ki győztesen – másként fogalmazva akkus üzemidő terén a ZenBook UX580 csak közepesen teljesít. Ebben egyébként a ScreenPad csak kisebb mértékben ludas, az apró kijelző nem fogyaszt sokat. Méréseinket a maximális üzemidőnél egyébként kikapcsolt ScreenPaddel, a többi esetben viszont annak bekapcsolt állapotában végeztük, így pedig az alábbi értékeket kaptuk:


[+]

Ha figyelembe vesszük, hogy a modern ultrabookok maximális üzemidejére többször mértünk már 18-20 órát is, az UX580 egyáltalán nem teljesít jól, de a munkával vagy filmezéssel tölthető idő is csak közepes. A töltés a gyárilag mellékelt töltővel viszont egész gyors: másfél óra alatt 100 százalékon lehetünk, de az 50%-os szint már 37 perc alatt elérhető.

Értékelés

Nem rossz notebook a ZenBook Pro UX580, a ScreenPad pedig kifejezetten jól használható, de a hardver a legtöbb felhasználó számára feleslegesen erős, és ennek az üzemidő, illetve az ár látja kárát. Ennek ellenére mérnökök, videóvágással foglalkozó szakemberek, profi grafikusok számára nyugodtan ajánlható a gép, különösen akkor, ha nem terveznek hosszú órákig konnektortól távol dolgozni.


[+]

Az alapgép maga a ZenBook Pro szériában megszokott igényességgel érkezik, a kivitel profi, a dizájn elegáns, a kijelző is jó. Meglepően halk a hűtés, és a ház sem melegszik annyira, mint számítottunk volna rá ennél a hardvernél. A GeForce GTX 1050 Ti egyszerre segíti a multimédiás munkát és azt, hogy szükség esetén játékra is bevethető legyen a számítógép. Némi megszokás után sokat növel a produktivitáson a ScreenPad is, amin egyébként jó lenne látni például szabadon makrózható gombokat, gyorsbillentyűket is. Egy szó mint száz, nekünk tetszett a ZenBook Pro, de valamivel gyengébb – és olcsóbb – processzorral, cserébe kedvezőbb árral jobb vételnek tartanánk. Persze az is igaz, hogy kategóriájában a ZenBook Pro nem számít drágának, ugyanezt a felszereltséget más gyártók sem mérik olcsóbban, kivéve persze a gamer kategóriát, ahol viszont a gépház vastagságánál fogunk kompromisszumot kötni.


ASUS ZenBook Pro UX580GE notebook

Wombath

Az ASUS ZenBook Pro UX580GE notebookot az Asus hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.