ASUS Zenbook Pro 15: kijelző a tenyerünknél

Az ASUS nem is titkolja, hogy ez a notebook a Macbook Pro kategóriájában száll versenybe.

Bevezető, külső

Felsőkategóriás munkagép – talán így nevezhetjük magyarul azt a csoportot, amelyben a drága, erős hardverrel felszerelt, de nem játékra, hanem erőforrásigényes munkára optimalizált notebookokat találjuk. Oszlopos tagja ennek a körnek a HP Elitebook család, a Lenovo Thinkpad sorozat, a Dell Latitude gépei, illetve a MacBook Pro – és ide tartozik tesztünk alanya, az Asus ZenBook Pro is, amely nemcsak nevével utal arra, hogy a célkeresztben elsősorban a munkát tartja, hanem formaterve és különlegessége, a tapipad helyét elfoglaló ScreenPad is ezt sugallja. Ez utóbbi egyébként az idei Computex egyik jól sikerült újdonsága: apró, kapacitív érintőképernyő, amely sokkal többet ígér, mint a MacBook Pro Touch Barja.

Hirdetés

Dizájn

Az Asus hosszú évek óta csiszolgatja a ZenBook-vonalat, és a jelenleg vizsgált UX580 is rendelkezik egy közvetlen előddel az UX550 formájában. Valamennyi zenbookos jellemzőt láthatjuk az új modellen is: az igényes, alumíniumból készített gépházat, a remek összeszerelést, a lekerekített vonalakat és azt az élletörést, amely az elődnél még ezüstszínű volt, itt viszont aranyra változott.


[+]

Mindezek okán a külső jegyekről felesleges sokat mesélni, a ZenBook Pro egy visszafogott, már külsejében is a minőséget sugárzó notebook, amely ugyanakkor mégis hivalkodóbb valamivel a MacBook Pro/EliteBook/Lattitude osztálynál. A dizájn ugyan egyedi, mégsem annyira jellegzetes, mint mondjuk a Thinkpadeké.


[+]

A ház stabilitása alapvetően rendben van, a csuklótámasz teljesen merev, és a billentyűzet sem hajlik jobban a kelleténél. Az egyetlen pont, ahol talán elkelt volna némi plusz merevítés, az a kijelző hátoldalának közepe, az Asus logó ugyanis elég könnyen benyomható. A zsanérok masszívnak tűnnek, de elég nehezen járnak, nemcsak az egykezes felnyitást felejthetjük el, de nyitott helyzetben is általában két kézre lesz szükségünk a kijelző mozgatásához.

A csuklótámasz és a billentyűzet körüli rész szép, szálcsiszolt alumíniumból készült, amely csak közepesen hajlamos gyűjteni az ujjlenyomatokat, a 15,6 hüvelykes kijelzőt pedig teljes egészében üveg borítja. A keret a trendeknek megfelelően vékony, de nem extrém módon, ami visszaköszön a notebook méretében is, ami 365 x 251 x 19 mm. Sem ez, sem az 1,9 kg-os tömeg nem teszi ultrahordozhatóvá a Zenbookot, de ez valószínűleg nem is volt cél.


[+]

Klasszikus zenbookos kialakítású a gépház alja is, amelyen nincsenek külön szerelőnyílások, tíz darab csavar eltávolítása után viszont könnyedén nyitható teljes egészében. Igaz, erre inkább csak a hűtőrendszer tisztítása miatt lehet szükség, mert bővíteni csak az SSD-t tudjuk, a RAM-ot az alaplapra forrasztották.


[+]

Rányomja a bélyegét az ultrabookos, elegáns dizájn a csatlakozókínálatra is: vezetékes Ethernet nincs, de tulajdonképpen USB portokból is lehetne több: összesen két „hagyományos”, azaz Type-A konnektoros USB 3.1 Gen2 csatlakozó áll rendelkezésre a jobb oldalon, míg a bal szélre két Type-C kivezetés került, melyek TB3-képesek. Extraként kapunk még egy HDMI-t, egy kombinált analóg hangcsatlakozót és egy microSD-olvasót. Kissé szomorú, de a tápellátásról egy dedikált csatlakozó gondoskodik, az USB-PD előnyeit nem használhatjuk ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés