ASUS Zenbook Pro 15: kijelző a tenyerünknél

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2018-12-05 20:22

Az ASUS nem is titkolja, hogy ez a notebook a Macbook Pro kategóriájában száll versenybe.

Bevezető, külső

Felsőkategóriás munkagép – talán így nevezhetjük magyarul azt a csoportot, amelyben a drága, erős hardverrel felszerelt, de nem játékra, hanem erőforrásigényes munkára optimalizált notebookokat találjuk. Oszlopos tagja ennek a körnek a HP Elitebook család, a Lenovo Thinkpad sorozat, a Dell Latitude gépei, illetve a MacBook Pro – és ide tartozik tesztünk alanya, az Asus ZenBook Pro is, amely nemcsak nevével utal arra, hogy a célkeresztben elsősorban a munkát tartja, hanem formaterve és különlegessége, a tapipad helyét elfoglaló ScreenPad is ezt sugallja. Ez utóbbi egyébként az idei Computex egyik jól sikerült újdonsága: apró, kapacitív érintőképernyő, amely sokkal többet ígér, mint a MacBook Pro Touch Barja.

Dizájn

Az Asus hosszú évek óta csiszolgatja a ZenBook-vonalat, és a jelenleg vizsgált UX580 is rendelkezik egy közvetlen előddel az UX550 formájában. Valamennyi zenbookos jellemzőt láthatjuk az új modellen is: az igényes, alumíniumból készített gépházat, a remek összeszerelést, a lekerekített vonalakat és azt az élletörést, amely az elődnél még ezüstszínű volt, itt viszont aranyra változott.


[+]

Mindezek okán a külső jegyekről felesleges sokat mesélni, a ZenBook Pro egy visszafogott, már külsejében is a minőséget sugárzó notebook, amely ugyanakkor mégis hivalkodóbb valamivel a MacBook Pro/EliteBook/Lattitude osztálynál. A dizájn ugyan egyedi, mégsem annyira jellegzetes, mint mondjuk a Thinkpadeké.


[+]

A ház stabilitása alapvetően rendben van, a csuklótámasz teljesen merev, és a billentyűzet sem hajlik jobban a kelleténél. Az egyetlen pont, ahol talán elkelt volna némi plusz merevítés, az a kijelző hátoldalának közepe, az Asus logó ugyanis elég könnyen benyomható. A zsanérok masszívnak tűnnek, de elég nehezen járnak, nemcsak az egykezes felnyitást felejthetjük el, de nyitott helyzetben is általában két kézre lesz szükségünk a kijelző mozgatásához.

A csuklótámasz és a billentyűzet körüli rész szép, szálcsiszolt alumíniumból készült, amely csak közepesen hajlamos gyűjteni az ujjlenyomatokat, a 15,6 hüvelykes kijelzőt pedig teljes egészében üveg borítja. A keret a trendeknek megfelelően vékony, de nem extrém módon, ami visszaköszön a notebook méretében is, ami 365 x 251 x 19 mm. Sem ez, sem az 1,9 kg-os tömeg nem teszi ultrahordozhatóvá a Zenbookot, de ez valószínűleg nem is volt cél.


[+]

Klasszikus zenbookos kialakítású a gépház alja is, amelyen nincsenek külön szerelőnyílások, tíz darab csavar eltávolítása után viszont könnyedén nyitható teljes egészében. Igaz, erre inkább csak a hűtőrendszer tisztítása miatt lehet szükség, mert bővíteni csak az SSD-t tudjuk, a RAM-ot az alaplapra forrasztották.


[+]

Rányomja a bélyegét az ultrabookos, elegáns dizájn a csatlakozókínálatra is: vezetékes Ethernet nincs, de tulajdonképpen USB portokból is lehetne több: összesen két „hagyományos”, azaz Type-A konnektoros USB 3.1 Gen2 csatlakozó áll rendelkezésre a jobb oldalon, míg a bal szélre két Type-C kivezetés került, melyek TB3-képesek. Extraként kapunk még egy HDMI-t, egy kombinált analóg hangcsatlakozót és egy microSD-olvasót. Kissé szomorú, de a tápellátásról egy dedikált csatlakozó gondoskodik, az USB-PD előnyeit nem használhatjuk ki.

Hardver, teljesítmény

Erős munkagéphez erős hardver dukál, ami jelen esetben felsőkategóriás Intel processzort és egy gamer kategóriában erős belépőszintűnek nevezhető GPU-t takar. Ezt egészíti ki 16 GB RAM és egy Toshiba gyártmányú PCIe 3.0 x4-es SSD, 512 GB kapacitással.

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS ZenBook Pro UX580
Processzor Intel Core i9-8950HK – 2,9/4,8 GHz, 45 W TDP
Memória 2 x 8 GB Samsung DDR4-2400, alaplapra forrasztott
Kijelző 15,6"-es, 3840x2160 pixeles, AU Optronics IPS panel, érintésérzékeny
Grafika - Intel UHD Graphics 630
- NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Adattároló 512 GB Toshiba PCIe 3.0 x4 SSD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Dual Band Wireless-AC 9560
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 2 db Thunderbolt 3 Type-C
- 2 db USB 3.1 Gen2 Type-A
- HDMI
- microSD kártyaolvasó
- kombinált audio ki- és bemenet
Extrák ScreenPad tapipad, billentyűzetvilágítás, ujjlenyomat-olvasó
Akkumulátor 71 Wh
Méret 365 x 251 x 19 mm
Tömeg 1,89 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ASUS ZenBook UX580GE
Fogyasztói ár 789 000 forint*
Garancia 2 év
*Az ár a hazánkban elérhető csúcsmodellé, mely ugyanezzel a hardverrel, de Full HD kijelzővel érkezik.

Mint látszik, a borsos, 800 000 forintos vételárért elég sok mindent kapunk, de az általunk tesztelt változat ennél is többet kínál: egy 4K felbontású IPS panelre épülő kijelzőt is, ami elég jól mutatja, hogy pontosan kiket is célozna meg az Asus ezzel a géppel: grafikusokat, mérnököket, filmeseket. Ugyanakkor ezt a változatot nálunk egyelőre nem lehet megvásárolni, itthon be kell érni a Full HD felbontású képernyővel.


[+]

Ez a felhasználói kör persze a háttértár adatátviteli sebességére is elég érzékeny, így örömmel láttuk, hogy az NVME adattároló elég szép írási és olvasási értékeket produkál, a két rendelkezésre álló TB3 csatlakozóval pedig külső adattárolók felé is nagy sávszélességen tudunk kommunikálni. Egyedül a Gigabit Ethernet hiányzik kissé, amivel például céges környezetben az asztalunkhoz leülve megbízható sebességen kapcsolódhatnánk a vállalati hálózathoz – mondjuk ezt kiválthatjuk egy megfelelő tudású TB3-as dokkolóval is.

Sebesség

A fenti táblázatban látottak, így a Core i9-8950HK, a 16 GB RAM, a gyors SSD és a GTX 1050 Ti garantálja, hogy általános felhasználás során nem lesz gond az erőforrások szűkössége. Szokásos tesztjeinken a ZenBook Pro UX580 szép számokat hozott – de nem a legmagasabbakat. Ennek prózai oka, hogy az erős hardver a viszonylag keskeny gépházzal kombinálva korlátozza az elérhető Turbo órajelet. Mivel az Intel újabban a többmagos üzemmódra vonatkozó maximális Turbo értéket nem köti a nagyközönség orrára, a visszafogottság mértékét csak találgatni tudjuk – de mint hamarosan látni fogjuk, a kizárólag a CPU-t terhelő feladatoknál viszonylag gyorsan 3 GHz körül stabilizálódik az órajel, ami nem igazán jelentős ugrás az alap 2,9 GHz-hez képest.

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 4929 / 34 138 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU 94,21 fps / 1091 cb
Veracrypt SHA 256 / SHA 512 242 MB/s / 132 MB/s
PCMark 8 Home Conventional / OpenCL 3145 / 3350
PCMark 8 Work Conventional / OpenCL 3103 / 4184
PCMark 8 Creative Conventional / OpenCL 4247 / 5781
PCMark 8 Office 2013 3644
PCMark 8 Storage 4767
PCMark 10 Extended 3312
PCMark 10 Essentials / Productivity 4566 / 3129
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 4308 / 5289
SpecWPC 7-Zip Compress* 115,7 sec
SpecWPC Handbreak Normal / HQ 58,4 / 21,8 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 23,6 fps
SpecWPC Python SciPy* 124,7 sec

Egy GTX 1050 Ti-vel szerelt noteszgépnél persze nem mehetünk el a 3D-s teljesítmény mellett sem szó nélkül, hiszen ez az összeállítás arra is alkalmas lehet, hogy munka után levezetésképpen játsszunk egyet a kollégákkal. Nyilván ettől a grafikus vezérlőtől nem várható el az UHD felbontáshoz szükséges teljesítmény, így redukált játékkészlettel és Full HD mellett teszteltük ezt – a játékokon belül alkalmazott grafikai beállítások azonban megegyeznek a GPU-tesztjeinkben használtakkal.


[+]

A számokból érződik, hogy a CPU-hoz képest a GPU egyértelműen „alulmotorizált”, legalábbis ami a játékokat illeti, de az 1920x1080 pixeles felbontás, esetleg a maximumhoz képest kicsit visszavett minőségi beállításokkal egyáltalán nem elérhetetlen a gép számára. Röviden megjegyeznénk egyébként, hogy a GPU-t is terhelő méréseknél a CPU sebessége még jobban visszavesz, és 3 GHz helyett csak 2,4-2,5 GHz-re számíthatunk. Ennek oka a CPU-n és a GPU-n együtt dolgozó hűtés, amely egyszerűen nem képes ilyen terhelésnél megfelelő hűvösségen tartani a komponenseket. Mindez azonban inkább csak extrém körülmények között látható ennyire, a Strange Brigade futtatása során nem voltak ekkora visszaesések, a GPU szépen tartotta magát 1600-1683 MHz-en, a CPU pedig 3,2-3,3 GHz-en üzemelt.

Tapasztalatok

Képernyő

Professzionális felhasználásnak megfelelően komoly kijelző került a ZenBook Próba: esetünkben egy 3840x2160 pixeles IPS panelre épülő, érintésérzékeny egység, mely az AUO műhelyéből került ki. A képernyő igen komoly színtérlefedettséggel bír, gyakorlatilag teljes egészében képes az sRGB és az AdobeRGB színtér visszaadására, és még a DCI-P3 tartalmazta színek 88,6%-át is meg tudja jeleníteni.


[+]

Mindehhez viszonylag nagy, 414 cd/m² maximális fénysűrűség és 1539:1 kontrasztarány tartozik, PWM-mentes fényerőállítással. Nagyon jó a háttérvilágítás egyenletessége is, a maximális eltérés 10 százalék körül van.


[+]

Érdekesen alakul a színhűség: az Asus matricával is hirdeti, hogy a képernyő Pantone validated, illetve gyárilag kalibrált. Ez a szürkeárnyalatokon jobbára látszik is, itt a ΔE értékek 3,5 alatt vannak végig, és a gamma is 2,2 közelében marad. Más helyen azonban ennél nagyobbak az eltérések, egyes színeknél a delta E megközelíti a 10-es értéket is.


[+]

Használat közben

Mint az előző oldalon már utaltunk rá, az UX580 hűtőrendszere nem képes teljes egészében megbirkózni a beépített hardver által leadott hővel. Szerencsére ez inkább csak stressztesztek során érződik, normál felhasználás alatt kevésbé (lásd Strange Brigade tesztünket), és a rendszer nem is szívbajos, teljes nyugalommal engedi 96-97 °C köré melegedni a processzort, ami a közös hővezető csöveknek köszönhetően egyébként a GPU-t is magával húzza kicsit.


[+]

A vékony ház, közepes hűtés kombinációja az elért órajelekben is érezhető; ha valamennyi magot terheljük, akkor az alap 2,9 GHz-es szinthez képest először 3,4 GHz-re ugrik a CPU órajele, de ez nagyjából 10 másodperc múlva már le is esik 3,0 GHz-re úgy, hogy a grafikus kártyának még nem is akadt dolga. Ha azt is maximális terhelésnek vetjük alá, akkor a CPU 2,6-2,7 GHz-ig lassul, míg a GPU 1493 GHz-es órajelig tud gyorsulni tartósan – ezzel körülbelül 85 °C-on áll be a hőmérséklete.


[+]

Reálisabb terhelésnél, így például játék során a GPU pár másodpercig egészen 1721 MHz-ig gyorsult fel, de hosszabb ideig tartható órajelként végül 1660-1670 MHz körüli értékeket kaptunk a GPU-Z segítségével. A grafikus processzor hőmérséklete ilyenkor 87-89 °C körül stabilizálódott.

Ilyen terheléseknél a noteszgép hűtése már nem marad néma, de zajszintje és hangszíne még itt sem zavaró, inkább szélzúgásra, mint sivításra emlékezet. A gépház burkolata terhelés nélkül szinte alig melegszik, 22 °C-os szobánkban a billentyűzet és az alsó burkolat legforróbb pontja sem volt 32 °C felett. Mivel a szellőzés alapvetően hátrafelé dolgozik, huzamosabb terhelésnél is a gépház hátsó traktusán számíthatunk komolyabb hőmérsékletekre, így például a az alsó burkolat közepe hátul elérheti a 48 °C-ot is, amit már nem szívesen tartanánk hosszabb ideig ölünkben. Ezalatt a billentyűzetnél 39-40 °C-ra számíthatunk, ami még egyáltalán nem teszi kellemetlenné a gépelést vagy a játékot, a csuklótámasz pedig csak minimálisan forrósodik át.

Billentyűzet, hang, üzemidő és értékelés

Bevitel és hangszórók

A ZenBook Pro UX580 különlegességéről, a ScreenPad tapipadról korábban már írtunk, így erre most nem térünk ki külön. A billentyűzet tipikus noteszgépes egység, dedikált numerikus rész nélkül, ami pedig a 15,6”-es kategóriában több versenytársnál is megtalálható.


[+]

Kiosztásból standard magyart kapunk, jobb oldalon egy oszlopba rendezve a Home/PgUp/PgDn/End billentyűket. Került ide még egy plusz Fn gomb is, a kurzurmozgatók viszont csak félmagasak, ahogy a bekapcsológombot tartalmazó funkcióbillentyűs sor is keskenyebb a többinél. Az egyes gombok útja nagyjából 1,5 mm, és elfogadható visszajelzést adnak. Nem hiányzik a háttérvilágítás sem, viszont játékra azért nem ajánlanánk.

A hangszórók a Harman/Kardontól származnak, és lefelé dolgoznak. Noteszgépes kategóriában nem szólnak rosszul, de a mélyhangok 150 Hz alatt teljesen hiányoznak a spektrumból.

Üzemidő

A 15,6”-es gépházban viszonylag nagy, 71 Wh-s akkumulátornak van hely, viszont az energiaforrásra támaszkodó hardver sem gyenge, és kettejük versenyéből inkább az utóbbi kerül ki győztesen – másként fogalmazva akkus üzemidő terén a ZenBook UX580 csak közepesen teljesít. Ebben egyébként a ScreenPad csak kisebb mértékben ludas, az apró kijelző nem fogyaszt sokat. Méréseinket a maximális üzemidőnél egyébként kikapcsolt ScreenPaddel, a többi esetben viszont annak bekapcsolt állapotában végeztük, így pedig az alábbi értékeket kaptuk:


[+]

Ha figyelembe vesszük, hogy a modern ultrabookok maximális üzemidejére többször mértünk már 18-20 órát is, az UX580 egyáltalán nem teljesít jól, de a munkával vagy filmezéssel tölthető idő is csak közepes. A töltés a gyárilag mellékelt töltővel viszont egész gyors: másfél óra alatt 100 százalékon lehetünk, de az 50%-os szint már 37 perc alatt elérhető.

Értékelés

Nem rossz notebook a ZenBook Pro UX580, a ScreenPad pedig kifejezetten jól használható, de a hardver a legtöbb felhasználó számára feleslegesen erős, és ennek az üzemidő, illetve az ár látja kárát. Ennek ellenére mérnökök, videóvágással foglalkozó szakemberek, profi grafikusok számára nyugodtan ajánlható a gép, különösen akkor, ha nem terveznek hosszú órákig konnektortól távol dolgozni.


[+]

Az alapgép maga a ZenBook Pro szériában megszokott igényességgel érkezik, a kivitel profi, a dizájn elegáns, a kijelző is jó. Meglepően halk a hűtés, és a ház sem melegszik annyira, mint számítottunk volna rá ennél a hardvernél. A GeForce GTX 1050 Ti egyszerre segíti a multimédiás munkát és azt, hogy szükség esetén játékra is bevethető legyen a számítógép. Némi megszokás után sokat növel a produktivitáson a ScreenPad is, amin egyébként jó lenne látni például szabadon makrózható gombokat, gyorsbillentyűket is. Egy szó mint száz, nekünk tetszett a ZenBook Pro, de valamivel gyengébb – és olcsóbb – processzorral, cserébe kedvezőbb árral jobb vételnek tartanánk. Persze az is igaz, hogy kategóriájában a ZenBook Pro nem számít drágának, ugyanezt a felszereltséget más gyártók sem mérik olcsóbban, kivéve persze a gamer kategóriát, ahol viszont a gépház vastagságánál fogunk kompromisszumot kötni.


ASUS ZenBook Pro UX580GE notebook

Wombath

Az ASUS ZenBook Pro UX580GE notebookot az Asus hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.