2019. május 25., szombat

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

ASUS Zenbook Pro 15: kijelző a tenyerünknél

Az ASUS nem is titkolja, hogy ez a notebook a Macbook Pro kategóriájában száll versenybe.

Hirdetés

Tapasztalatok

Képernyő

Professzionális felhasználásnak megfelelően komoly kijelző került a ZenBook Próba: esetünkben egy 3840x2160 pixeles IPS panelre épülő, érintésérzékeny egység, mely az AUO műhelyéből került ki. A képernyő igen komoly színtérlefedettséggel bír, gyakorlatilag teljes egészében képes az sRGB és az AdobeRGB színtér visszaadására, és még a DCI-P3 tartalmazta színek 88,6%-át is meg tudja jeleníteni.


[+]

Mindehhez viszonylag nagy, 414 cd/m² maximális fénysűrűség és 1539:1 kontrasztarány tartozik, PWM-mentes fényerőállítással. Nagyon jó a háttérvilágítás egyenletessége is, a maximális eltérés 10 százalék körül van.


[+]

Érdekesen alakul a színhűség: az Asus matricával is hirdeti, hogy a képernyő Pantone validated, illetve gyárilag kalibrált. Ez a szürkeárnyalatokon jobbára látszik is, itt a ΔE értékek 3,5 alatt vannak végig, és a gamma is 2,2 közelében marad. Más helyen azonban ennél nagyobbak az eltérések, egyes színeknél a delta E megközelíti a 10-es értéket is.


[+]

Használat közben

Mint az előző oldalon már utaltunk rá, az UX580 hűtőrendszere nem képes teljes egészében megbirkózni a beépített hardver által leadott hővel. Szerencsére ez inkább csak stressztesztek során érződik, normál felhasználás alatt kevésbé (lásd Strange Brigade tesztünket), és a rendszer nem is szívbajos, teljes nyugalommal engedi 96-97 °C köré melegedni a processzort, ami a közös hővezető csöveknek köszönhetően egyébként a GPU-t is magával húzza kicsit.


[+]

A vékony ház, közepes hűtés kombinációja az elért órajelekben is érezhető; ha valamennyi magot terheljük, akkor az alap 2,9 GHz-es szinthez képest először 3,4 GHz-re ugrik a CPU órajele, de ez nagyjából 10 másodperc múlva már le is esik 3,0 GHz-re úgy, hogy a grafikus kártyának még nem is akadt dolga. Ha azt is maximális terhelésnek vetjük alá, akkor a CPU 2,6-2,7 GHz-ig lassul, míg a GPU 1493 GHz-es órajelig tud gyorsulni tartósan – ezzel körülbelül 85 °C-on áll be a hőmérséklete.


[+]

Reálisabb terhelésnél, így például játék során a GPU pár másodpercig egészen 1721 MHz-ig gyorsult fel, de hosszabb ideig tartható órajelként végül 1660-1670 MHz körüli értékeket kaptunk a GPU-Z segítségével. A grafikus processzor hőmérséklete ilyenkor 87-89 °C körül stabilizálódott.

Ilyen terheléseknél a noteszgép hűtése már nem marad néma, de zajszintje és hangszíne még itt sem zavaró, inkább szélzúgásra, mint sivításra emlékezet. A gépház burkolata terhelés nélkül szinte alig melegszik, 22 °C-os szobánkban a billentyűzet és az alsó burkolat legforróbb pontja sem volt 32 °C felett. Mivel a szellőzés alapvetően hátrafelé dolgozik, huzamosabb terhelésnél is a gépház hátsó traktusán számíthatunk komolyabb hőmérsékletekre, így például a az alsó burkolat közepe hátul elérheti a 48 °C-ot is, amit már nem szívesen tartanánk hosszabb ideig ölünkben. Ezalatt a billentyűzetnél 39-40 °C-ra számíthatunk, ami még egyáltalán nem teszi kellemetlenné a gépelést vagy a játékot, a csuklótámasz pedig csak minimálisan forrósodik át.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.