Hirdetés

Asus ultramobil PC

Ismerkedés

A 2006-os CeBIT-en mutatkozott be a nagyvilágnak a Microsoft Origami kódnevű projektjének terméke, az ultrahordozható személyi (vagy inkább személyes?) számítógép, vagyis az UMPC (Ultra-Mobile PC). A legjobban talán nagyra nőtt kvarcjátékra hasonlító eszköz nagyobb és izmosabb, mint egy PDA (és nem mellesleg x86-os processzor köré épül), de kisebb és hordozhatóbb, mint egy tábla-PC. Az ötletgazda nem szabott túl szoros korlátokat a hardvernek (7 colos érintőképernyő, legfeljebb 0,9 kilogrammos tömeg), melyen Windowsnak kell futnia. A legtöbb gyártó az Intel kisfeszültségű processzoraira, és a hozzájuk tartozó, integrált grafikus magos lapkakészletekre támaszkodik, de VIA-s megoldásokkal is találkozni. Az adattár rendszerint 1,8 colos merevlemez, de feltűntek már az első SSD-s modellek is.

Hirdetés

Az Asus az elsők között mutatta be R2H nevű UMPC-jét, mely hónapok óta kapható a hazai piacon is. Amikor kézhez kaptuk a csinos kis csomagot, meglepődtünk, hogy mekkora és milyen nehéz. Maga a gépecske térfogatban és súlyban is talán csak a harmadát tette ki.

Hú, de össze van rakva! Ez volt az első érzésünk, amikor előkerült az R2H. Az anyagminőség elsőrangú a fém előlapon és a műanyagoknál is, a színösszeállítás ízléses. A 234 x 133 x 28 mm-es, kevesebb mint egy kilogrammos kütyünek szokatlanok az arányai, kezelőszervei, mindene. Az előlapot a 7 colos érintőképernyő uralja, két oldalán van az irányítópult, hogy két kézbe fogva hüvelykujjal nyomkodhassuk.

A Microsoft nem szabta meg, hogyan legyenek elrendezve a nyomógombok, pálcikák és egyéb irányítóeszközök a kijelző két oldalán, gyártónként különböző megoldások születtek. Az Asus bal oldalon egy ujjlenyomat-olvasóval indít, mely alatt az egér két gombja van, majd négy kurzorgomb és közöttük egy Enter következik. A sort a gyorsmenü előhívója és az egyetlen mono hangszóró zárja.

Túloldalt lakik a pöcökegér, amely a hüvelykujjas működtetés miatt más formájú, mint például a ThinkPadeknél. Alatta három gomb sorakozik, melyek közül a felső kettővel függőlegesen lehet léptetni (rendszerint Page Up/Down funkciójuk van), a harmadik pedig egy beállítómenüt hoz elő. Kicsit gazdaságosabb szervezéssel ide is rakhattak volna pici hangszórót, a küllemet elcsúfító Windows és Intel matrica helyére. Alul néhány LED is látható, naná, hogy kékek.

Az UMPC nem kevés csatlakozóját az oldalsó részekre szerelték. Balra csupán egyetlen mini USB aljzat van. A sarokra tettek egy csuklópánthoz való fület.

Az alsó élen csak az akkumulátort rögzítő reteszek látszanak méretes szellőzőnyílásokkal körbevéve.

Az aljzatok döntő többsége a jobb oldalon van. Egy kis gumírozott fedél alá rejtették az Ethernet csatlakozót és a VGA kimenetet, melyhez egy rövidke adapterkábelt kapunk. Fölöttük van egy USB, majd a mikrofon bemenete, a fülhallgató kimenete, végül pedig a tápcsatlakozó.

A felső élen a jobb (képünkön a bal) oldalra tették az video- és hangkimenet összevont aljzatát, mellette van még egy USB és a billentyűzár (hold) retesze. A kimeneti szellőzőnyílás túloldalán kapott helyet a memóriakártya-olvasó, a Wi-Fi és Bluetooth ki/bekapcsolója, a Login gomb és a szintén retesz jellegű bekapcsoló.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés