A VIA komoly jövőt jósol az ultramobil számítógépeknek

Különösen azóta, hogy az Intel- és AMD-alapú rendszerek piacán radikálisan csökkent a részesedése, a VIA főként azokra a területekre koncentrál, ahol saját processzorainak és platformjainak felhasználásával kisméretű, kis fogyasztású rendszereket tud eladni. Ezekhez nem csupán alkatrészeket, chipeket szállít, hanem komplett referenciaterveket is a partnerek rendelkezésére bocsát, akik így gyorsabban, kisebb fejlesztési költségekkel dobhatják piacra egy-egy tipikus termékkategóriába sorolható készülékeiket. A különféle ipari alkalmazásra szánt beágyazott rendszerek mellett a Spearhead Initiative keretében ma már főként kommunikációs célokat szolgáló PC-k és mobil terminálok, set-top boxok, tablet PC-k és otthoni szórakoztatóközpontok mintái is elérhetők.

Az utóbbi évben különös hangsúlyt kapott a könnyű, hordozható számítógépek, UMPC-k fejlesztése. A VIA itt sem csupán arra koncentrál, hogy megfelelő processzorral, alaplappal lássa el az OEM-eket, hanem átfogó terveket készített annak érdekében, hogy széles körben használható (és eladható), ergonomikus készülékek kerülhessenek piacra. A vállalat szerint a PDA-knál valamivel nagyobb, de sokkal okosabb és teljesítőképesebb, x86-os processzorokkal szerelt UMPC-k fényes karrier előtt állnak, azt azonban maga is elismeri, hogy ma főként két dolog hátráltatja ezen eszközök terjedését. Az egyik a funkcionalitásukhoz mérve nagyon magas áruk, a másik pedig rövid akkumulátoros üzemidejük, ami éppen fő feladatuk ellátását gátolja, nevezetesen, hogy bárhol, bármikor használhatók legyenek.

A VIA a Computex árnyékában megrendezett, főként a mobilitás témájának szentelt VIA Technology Forum 2007 keretében mutatta be legújabb referenciatervét, amelyet a beszédes NanoBook UMD (Ultra Mobile Device) névre kereszteltek. A notebookokhoz hasonló felépítésű gép méretét (230 x 171 x 29 mm, 850 gramm) tekintve valahol a szubnoteszek és az UMPC-k között helyezkedik el, 7 hüvelykes, 840x480 pixel felbontású kijelzője egyértelműen az utóbbi kategóriát idézi. A képen a megjelenítő mellett látható, kissé avítt kinézetű óra szerencsére nem fix alkatrész, erre a helyre USB csatolós VoIP vagy 3G/CDMA kommunikációs modul, GPS navigációs kiegészítő vagy épp tévétuner is elhelyezhető.

A belső felépítés nem okoz különösebb meglepetést, az energiatakarékos, 1,2 GHz-es VIA C7-M ULV processzor mellett UniChrome Pro II grafikus motort magában foglaló VX700 chipset és legfeljebb 1 GB DDR2 memória dolgozik. Az adatok tárolása egy 30 vagy 60 GB kapacitású merevlemezre hárul. Említést érdemel még a 4 az 1-ben kártyaolvasó, a 802.11b/g Wi-Fi és Bluetooth vezérlő, a Fast Ethernet interfész és a DVI monitorkimenet. A rendszer együttműködik a Windows XP és Vista operációs rendszerekkel, de a Linux-támogatáson is dolgoznak. Az akkus üzemidő terén előrelépésként könyvelhető el a 4–4,5 órás folyamatos használat lehetősége.

A First International Computerrel (FIC) közösen tervezett és kivitelezett NanoBook koncepcióra első vevőként a Packard Bell jelentkezett be, melynek EasyNote XS nevű modelljeként láthatjuk viszont a gépet. A rendszer a tervek szerint igen kedvező áron kerülhet piacra 2007 második felében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA
  • FIC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés