Hirdetés

Támad az AMD!

AMD processzorok és alaplapok
Nagyjából egy éve jelentek meg az első kétmagos processzorok, melyek új korszakot nyitottak. Az elmúlt hónapokban az Intel gőzerővel fejlesztett, a nem túl szerencsés Prescott magot egyre jobb szintre hozták. A gyártási csíkszélesség csökkentésével a processzorokat nem csak jobbá, hanem olcsóbbá is tudták varázsolni, így történhetett meg, hogy a magasabb árairól ismert, nagyobb processzorgyártó most jelentősen olcsóbban kínálja legmodernebb, kétmagos processzorait, mint az AMD. A nagy dobás pedig még csak most jön a mobil platformban már debütált Core processzorok asztali változataival.

Az AMD szemszögéből távolról sem ilyen rózsás a helyzet. Bár az Athlon 64 (K8) platform nagyszerűen indított, ma már nem olyan lehengerlő ár és teljesítmény terén, mint korábban. Ráadásul a DDR2 memóriára váltó AM2 processzorfoglalat bevezetése nem hozott teljesítménynövekedést, és az AMD-nek realizálnia kell még a nagy ugrást, a 65 nanométeres csíkszélességre váltást. Azért az AMD sincs elveszve; nemrég hírül adtuk, hogy az új Intel processzorok megjelenésekor jelentős árcsökkentésre készülnek. Ennek valamilyen előszele érkezhetett a hazai piacra, mert néhány Athlon 64 processzor ára már most csökkent.

Korábban a legkisebb Athlon 64 3000+ processzor tálcás kiszerelésben egy év garanciával is közel 30 000 forintba került, most a dobozos változat 3 év garanciával már 27 000 forintért vihető. Az Athlon 64 3200+ pár hete még nagyjából 42 000 forintba került, most több mint négyezerrel olcsóbb. A legnagyobb csökkenés az Athlon 64 3500+-nál tapasztalható. Ezért a modellért korábban közel 52 000 forintot kellett fizetni, most picivel 40 000 forint fölött kapható.

A másik örvendetes AMD-vonatkozású hazai hír, hogy az Expert Computer Kft. is az Asus alaplapok, videokártyák, monitorok, optikai meghajtók és barebone rendszerek disztribútora lett. Ezzel egyidejűleg AM2 foglalatos Asus alaplapok is megjelentek kínálatában.

A legegyszerűbb, M2N-E modell nForce 570 Ultra chipkészletre alapoz, így a középkategóriába sorolható. Az AM2 processzorfoglalat mellé négy DDR2 memóriafoglalatot telepítettek, amelyben akár 8 GB DDR2 RAM is dolgozhat. A hosszú, 16-szoros PCI Express csatlakozó mellett van még két egyszeres és egy négyszeres expressz, valamint három hagyományos PCI kártyahely. Az egytagú chipkészletet passzív, hőcsővel támogatott hűtés tartja hidegen. Adattárolóból két IDE és hat SATA2 köthető az M2N-E-re akár vegyes RAID-ben is. A nyolccsatornás hangért nem Realtek, hanem ADI 1988 kodek felelős. A chipkészletbe integrált hálózati vezérlő gigabites. A felszerelésből csak a FireWire csatlakozók hiányoznak. A középkategóriás Asus M2N-E alaplap vételára 27 500 Ft.

Az AM2-es processzor mellett két PCI Express videokártyát kezel az Asus M2N-SLI Deluxe. Ez a deszka nForce 570 SLI chipkészletre alapoz, ami szintén egy lapkát jelent. Külsőre az M2N-E-től csak a második, hosszú PCI Express x16 csatlakozóban különbözik, mely a korábbi négyszerest váltotta fel. Kettővel bővült a SATA csatlakozók száma is, ráadásul az egyiket az alaplap hátuljára vezették ki. Megduplázták a gigabites hálózati vezérlőt, és itt már FireWire csatlakozók is vannak. Az Asus M2N-SLI Deluxe vételára 40 700 Ft.

Az Asus hazai, AM2-es zászlóshajója az nForce 590 SLI chipkészletes M2N32-SLI Deluxe. A sima SLI-hez képest itt már 16-16 PCI Express csatorna fut mindkét videokártyához, és maga a vezérlő két chipből áll. Hűtésük össze van kötve, és hőcsövekkel két termetes bordát kapcsoltak rájuk. A négy memóriafoglalat az alaplap szélére került. Az adattárolók felállása ugyanolyan, mint az M2N-SLI modellnél, vagyis két IDE és hat SATA2 meghajtó kapcsolható közvetlenül a chipkészletre, további két egység kiegészítő áramkörre. Az utóbbiak közül egyiket a hátlapra vezették ki. A hangért ADI 1988B kodek felel, mely szintén nyolccsatornás. A dupla, gigabites hálózati vezérlő mellé USB-re csatlakoztatható WiFi modul is jár. A legizmosabb Asus AM2 alaplap vételára 51 000 Ft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Áremelkedés a láthatáron

    Országunk vártnál gyengébb gazdasági szereplése a hardverpiacra is rányomta bélyegét. A nemzetközi üzletelést döntően befolyásoló amerikai dollár árfolyama magasan szárnyal, drágulás jön.

  • AM2 vagy Core 2?

    Ugyan korlátozott számban, de már elérhető az Intel új Core 2 Duo processzorcsaládja. Mai piaci körsétánkban kiderítjük, AM2-es chipet vagy Core 2 Duo-t érdemesebb-e venni.

Hirdetés