Hirdetés

Processzorhűtő 10 000 forint alatt: Arctic Freezer 34

Az Arctic új, továbbfejlesztett CPU-hűtője járt tesztlaborunkban.

Bevezető, specifikációk

Nincs egyszerű dolgunk, mikor az ár/érték mutató a prioritásunk új hardver beszerzésekor, mivel megannyi szempontot kell figyelembe vennünk a vásárlás előtt; ez processzorhűtő vételezésekor pont annyira igaz, mint bármi más esetén. Nehéz olcsón jót találni, ám az Arctic többször bizonyította már, hogy ez lehetséges – a kérdés már csak az, hogy vajon a Freezer 34-gyel is sikerül-e?

Hirdetés

A Freezer 34 egy négy tagból álló család tagja, a Freezer 33-as modell továbbfejlesztésének tekinthető, és a gyártó ígérete szerint 18 magos processzorokat is "hidegre tud tenni". A tesztelt Freezer 34 mellett a másik három modell a Freezer 34 CO (dupla golyóscsapágyas ventilátorral), a Freezer 34 eSports, illetve a dupla légkavaróval szállított Freezer 34 eSports DUO; valószínűleg utóbbi lehet push-pull konfigurációban (tehát az elülső ventilátor által beszívott levegő a bordákat átjárva a hátulra szerelt példány közvetítésével távozik hátrafelé) az ominózus 18 magot érdemben hűsítő darab. Az egyventis megoldások a 33-ashoz képest elviekben 4 Celsius-fokkal jobb hűtési teljesítményt ígérnek 28 dB-es zajszint mellett, a több színben megvásárolható eSports kiadások pedig 120 mm-es BioniX P ventikkel és fekete bordával bírnak.

A doboz, és annak tartalma
A doboz, és annak tartalma [+]

Most, hogy hellyel-közzel tisztáztuk a családfát, lássuk, delikvensünk milyen meglepetéseket tartogat számunkra! A doboz tartalmát az asztalra helyezve szemünk elé tárul a 157 mm magas, 124 mm széles, 86 mm mély és kompletten 605 gramm tömegű hűtőegység, melyre két fémdrót segítségével van rögzítve a PWM vezérléssel rendelkező (4 tűs csatlakozó, Y-elosztással), 120 mm-es, folyadékcsapágyas, ötlapátos, P szériás Arctic légkavaró. A ventilátor 200-1800 percenkénti fordulat közt szabályozza sebességét, és 5 százalékos PWM alatt megáll, életbe léptetvén a hangtalan, 0 dB-es üzemmódot.

Tesztünk alanya szemből, profilból és alulról Tesztünk alanya szemből, profilból és alulról Tesztünk alanya szemből, profilból és alulról
Tesztünk alanya szemből, profilból és alulról [+]

A bordázat 54 darab, 0,4 mm vastagságú, fűrészfogas alumíniumlamellából áll össze, és 4 darab, rézből készült hőcső direkt kontaktfelületén keresztül történik a hőcsere. Mivel a 6 mm átmérőjű csövek közvetlenül érintkeznek a processzor kupakjával, nem fedik azt le teljesen, ám nem kell kétségbe esnünk, hiszen a felapplikálást követően pontosan a lapka felett fognak elhelyezkedni.

A bordázat, három szemszögből A bordázat, három szemszögből A bordázat, három szemszögből
A bordázat, három szemszögből [+]

Multiplatformos megoldásról lévén szó számos tokozáshoz használhatjuk a hűtőt: Intel részről az LGA1150, LGA1151, LGA1155 és LGA1156 jöhet szóba, míg AMD oldalon AM4-re rakhatjuk fel az eszközt. LGA2066, illetve LGA2011(-3) támogatás is van, de csak Square ILM (80 x 80 mm) típusú alaplapi foglalathoz. A gyártó ajánlása szerint a Freezer 34 150 wattos TDP-ig tudja megfelelően kiszolgálni központi egységünket.


(forrás: noctua.at)

A P-szériás ventilátor, górcső alatt A P-szériás ventilátor, górcső alatt
A P szériás ventilátor [+]

A hűtőhöz mellékelnek minden szereléket, amire csak szükségünk lehet: 2 db csavart, 4 db szárnyas csavart, 4 db (üres oldalú) bakot az LGA115x számára, 4 db egyrovátkás bakot az AM4 számára, 4 db kétrovátkás bakot az LGA2011 számára, egy műanyag hátlapot, 2 db fém rögzítőfület (amibe majd a két kis csavar megy középre), egy kis tasakban 0,8 gramm Arctic MX-4 pasztát, valamint egy plusz pár drótfelfogatót, ha esetleg egy második ventilátort is felhelyeznénk a bordára – mert erre is van lehetőségünk.

QR kódos matrica, user manual helyett
QR kódos matrica, user manual helyett [+]

Amit hiányoltunk, az a szerelési folyamatot bemutató kis füzetecske. Helyette egy QR kódos matrica van (például felragasztható a gépház oldalára vagy a belsejébe, ha nem akarjuk közszemlére tenni), ami ezt a segédletet tartalmazza, csak mobiltelefon szükségeltetik hozzá. Ez extraként jópofa adalék lenne, de önmagában kevésnek tartjuk. Persze még akkor sem egy nagy ördöngösség kisakkozni a felrakás módját, ha korábban nem találkoztunk ilyesmivel közelebbről, de a megfelelő dokumentáció fizikai megléte mindig dicséretes.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Arctic Freezer 34
Felszerelhető AMD: AM4
Intel: LGA1150 / LGA1151 / LGA1155 / LGA1156 / LGA2011(-3)* / LGA2066*
*: csak 80 x 80 mm-es Square ILM tokozásra
Mérete (ma x szé x mé) 157 x 124 x 86 mm
Bordázat paraméterei 54 sor fűrészfogas alumíniumlamella, négy rézből készült hővezető cső
Borda tömege 605 gramm (ventilátorral)
Ventilátor mérete 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 200-1800 rpm (4 tűs PWM vezérlés)
Ventilátor csapágyazása folyadékcsapágyas
Zajszint (gyári adat) max. 0,3 sone (kb. 22,5 dB-nek felel meg)
Extrák 5%-os PWM alatt 0 dB-es néma üzemmód, adott a szerelék egy második 120 mm-es ventilátor felhelyezésére, gyárilag mellékelt, jó minőségű Arctic MX-4 hővezető paszta
Gyártó honlapja www.arctic.ac
Termék honlapja Arctic Freezer 34
Fogyasztói ára kb. 8000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés