Hirdetés

Processzorhűtő 10 000 forint alatt: Arctic Freezer 34

Az Arctic új, továbbfejlesztett CPU-hűtője járt tesztlaborunkban.

Hirdetés

Tesztkörnyezet, felszerelés

Tesztrendszerünk a már korábban is alkalmazott ASRock Fatal1ty X99M Killer alaplapra és Intel Core i7-5960X processzorra épült. Nem egy hétköznapi összeállítás, ellenben remekül az egekbe lehet vele srófolni a fogyasztást és ennek folyományaként a hőtermelést, ezért megfelelő vizsgakörnyezetet biztosít: a központi egység 4 GHz-en járatásával annak energiaéhsége 250 wattig pumpálható.

Tesztkörnyezet
Processzor Intel Core i7-5960X @ 4 GHz, 1,25 V
EIST on, C1E/C-state off, Turbo Boost off
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer
Memória

4 x 8 GB ADATA XPG Spectrix D40 DDR4-3000 (AX4U300038G16-QRS)

Videokártya ASUS GeForce GTX 1050 Ti Expedition 4 GB
Háttértároló 240 GB Toshiba TR200 (THN-TR20Z2400)
Tápegység Be quiet! Straight Power 11 850 W
Operációs rendszer Microsoft Windows 10 Pro x64 (ver. 1809)
Felhasznált segédprogramok AIDA64 Engineer 5.98.4800
CPU-Z 1.84.0.x64
Prime95 v29.4 build 8


(forrás: arctic.ac) [+]

A Freezer 34 szerelése pofonegyszerű. Először leszedjük alaplapunkról a rajta lévő hátlapi rögzítőt és kicseréljük azzal, amit a hűtőhöz kaptunk. Miután helyére került, kiválasztjuk a bakok közül a foglaltunkhoz való darabokat (emlékeztetőül: sima oldalút Intel LGA115x-hez, egyrovátkást AM4-hez, kétrovátkást LGA 2011(-3)-hoz), és becsavarozzuk őket a négy menetbe.

Kezdünk a backplate-tal, majd belecsavarjuk a rendszerünkhöz való bakokat Kezdünk a backplate-tel, majd belecsavarjuk a rendszerünkhöz való bakokat Kezdünk a backplate-tel, majd belecsavarjuk a rendszerünkhöz való bakokat
A felszerelés első lépései [+]

Miután ez megvolt, egyenletes, nem túl vastag rétegben felvisszük a processzor kupakjára a hővezető pasztát, majd ráillesztjük a bordázatot annak tetejére ventilátor nélkül, a számunkra ideális orientációval. Arra figyeljünk, hogy a kontaktfelületet védő matricát távolítsuk el a procedúra előtt.

Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok
Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok [+]

Ezután a bakokra helyezzük a fémfüleket, melyeknek középső menetét a hűtő talprészén lévő nyúlványon elhelyezkedő menetekhez igazítjuk, és becsavarjuk a két kisméretű csavart (ezekből összesen ennyi van, így biztos nem nyúlunk mellé). Ha ezzel végeztünk, a négy, kézzel is meghúzható csavarfejjel a bakokat megcélozva leszorítjuk a füleket, utána a két dróttal felfogatjuk a légkavarót a helyére és rácsatlakoztatjuk alaplapunkra. Voilá, készen is vagyunk.

Feltesszük a ventilátort a helyére, rákötjük az alaplapra és készen is vagyunk
Helyén a hűtő [+]

Bár a képeken csak az Intel LGA115x-es módszert örökítettük meg, a többi foglalatra is hasonló módon applikálhatjuk fel a hűtőt – kivételt képez az LGA2011(-3), mert ott nincs szükség a hátlapi rögzítőkeretre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés