Processzorhűtő 10 000 forint alatt: Arctic Freezer 34

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2019-03-13 09:47

Az Arctic új, továbbfejlesztett CPU-hűtője járt teszlaborunkban.

Bevezető, specifikációk

Nincs egyszerű dolgunk, mikor az ár/érték mutató a prioritásunk új hardver beszerzésekor, mivel megannyi szempontot kell figyelembe vennünk a vásárlás előtt; ez processzorhűtő vételezésekor pont annyira igaz, mint bármi más esetén. Nehéz olcsón jót találni, ám az Arctic többször bizonyította már, hogy ez lehetséges – a kérdés már csak az, hogy vajon a Freezer 34-gyel is sikerül-e?

A Freezer 34 egy négy tagból álló család tagja, a Freezer 33-as modell továbbfejlesztésének tekinthető, és a gyártó ígérete szerint 18 magos processzorokat is "hidegre tud tenni". A tesztelt Freezer 34 mellett a másik három modell a Freezer 34 CO (dupla golyóscsapágyas ventilátorral), a Freezer 34 eSports, illetve a dupla légkavaróval szállított Freezer 34 eSports DUO; valószínűleg utóbbi lehet push-pull konfigurációban (tehát az elülső ventilátor által beszívott levegő a bordákat átjárva a hátulra szerelt példány közvetítésével távozik hátrafelé) az ominózus 18 magot érdemben hűsítő darab. Az egyventis megoldások a 33-ashoz képest elviekben 4 Celsius-fokkal jobb hűtési teljesítményt ígérnek 28 dB-es zajszint mellett, a több színben megvásárolható eSports kiadások pedig 120 mm-es BioniX P ventikkel és fekete bordával bírnak.

A doboz, és annak tartalma
A doboz, és annak tartalma [+]

Most, hogy hellyel-közzel tisztáztuk a családfát, lássuk, delikvensünk milyen meglepetéseket tartogat számunkra! A doboz tartalmát az asztalra helyezve szemünk elé tárul a 157 mm magas, 124 mm széles, 86 mm mély és kompletten 605 gramm tömegű hűtőegység, melyre két fémdrót segítségével van rögzítve a PWM vezérléssel rendelkező (4 tűs csatlakozó, Y-elosztással), 120 mm-es, folyadékcsapágyas, ötlapátos, P szériás Arctic légkavaró. A ventilátor 200-1800 percenkénti fordulat közt szabályozza sebességét, és 5 százalékos PWM alatt megáll, életbe léptetvén a hangtalan, 0 dB-es üzemmódot.

Tesztünk alanya szemből, profilból és alulról Tesztünk alanya szemből, profilból és alulról Tesztünk alanya szemből, profilból és alulról
Tesztünk alanya szemből, profilból és alulról [+]

A bordázat 54 darab, 0,4 mm vastagságú, fűrészfogas alumíniumlamellából áll össze, és 4 darab, rézből készült hőcső direkt kontaktfelületén keresztül történik a hőcsere. Mivel a 6 mm átmérőjű csövek közvetlenül érintkeznek a processzor kupakjával, nem fedik azt le teljesen, ám nem kell kétségbe esnünk, hiszen a felapplikálást követően pontosan a lapka felett fognak elhelyezkedni.

A bordázat, három szemszögből A bordázat, három szemszögből A bordázat, három szemszögből
A bordázat, három szemszögből [+]

Multiplatformos megoldásról lévén szó számos tokozáshoz használhatjuk a hűtőt: Intel részről az LGA1150, LGA1151, LGA1155 és LGA1156 jöhet szóba, míg AMD oldalon AM4-re rakhatjuk fel az eszközt. LGA2066, illetve LGA2011(-3) támogatás is van, de csak Square ILM (80 x 80 mm) típusú alaplapi foglalathoz. A gyártó ajánlása szerint a Freezer 34 150 wattos TDP-ig tudja megfelelően kiszolgálni központi egységünket.


(forrás: noctua.at)

A P-szériás ventilátor, górcső alatt A P-szériás ventilátor, górcső alatt
A P szériás ventilátor [+]

A hűtőhöz mellékelnek minden szereléket, amire csak szükségünk lehet: 2 db csavart, 4 db szárnyas csavart, 4 db (üres oldalú) bakot az LGA115x számára, 4 db egyrovátkás bakot az AM4 számára, 4 db kétrovátkás bakot az LGA2011 számára, egy műanyag hátlapot, 2 db fém rögzítőfület (amibe majd a két kis csavar megy középre), egy kis tasakban 0,8 gramm Arctic MX-4 pasztát, valamint egy plusz pár drótfelfogatót, ha esetleg egy második ventilátort is felhelyeznénk a bordára – mert erre is van lehetőségünk.

QR kódos matrica, user manual helyett
QR kódos matrica, user manual helyett [+]

Amit hiányoltunk, az a szerelési folyamatot bemutató kis füzetecske. Helyette egy QR kódos matrica van (például felragasztható a gépház oldalára vagy a belsejébe, ha nem akarjuk közszemlére tenni), ami ezt a segédletet tartalmazza, csak mobiltelefon szükségeltetik hozzá. Ez extraként jópofa adalék lenne, de önmagában kevésnek tartjuk. Persze még akkor sem egy nagy ördöngösség kisakkozni a felrakás módját, ha korábban nem találkoztunk ilyesmivel közelebbről, de a megfelelő dokumentáció fizikai megléte mindig dicséretes.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Arctic Freezer 34
Felszerelhető AMD: AM4
Intel: LGA1150 / LGA1151 / LGA1155 / LGA1156 / LGA2011(-3)* / LGA2066*
*: csak 80 x 80 mm-es Square ILM tokozásra
Mérete (ma x szé x mé) 157 x 124 x 86 mm
Bordázat paraméterei 54 sor fűrészfogas alumíniumlamella, négy rézből készült hővezető cső
Borda tömege 605 gramm (ventilátorral)
Ventilátor mérete 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 200-1800 rpm (4 tűs PWM vezérlés)
Ventilátor csapágyazása folyadákcsapágyas
Zajszint (gyári adat) max. 0,3 sone (kb. 22,5 dB-nek felel meg)
Extrák 5%-os PWM alatt 0 dB-es néma üzemmód, adott a szerelék egy második 120 mm-es ventilátor felhelyezésére, gyárilag mellékelt, jó minőségű Arctic MX-4 hővezető paszta
Gyártó honlapja www.arctic.ac
Termék honlapja Arctic Freezer 34
Fogyasztói ára kb. 8000 forint

Tesztkörnyezet, felszerelés

Tesztrendszerünk a már korábban is alkalmazott ASRock Fatal1ty X99M Killer alaplapra és Intel Core i7-5960X processzorra épült. Nem egy hétköznapi összeállítás, ellenben remekül az egekbe lehet vele srófolni a fogyasztást és ennek folyományaként a hőtermelést, ezért megfelelő vizsgakörnyezetet biztosít: a központi egység 4 GHz-en járatásával annak energiaéhsége 250 wattig pumpálható.

Tesztkörnyezet
Processzor Intel Core i7-5960X @ 4 GHz, 1,25 V
EIST on, C1E/C-state off, Turbo Boost off
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer
Memória

4 x 8 GB ADATA XPG Spectrix D40 DDR4-3000 (AX4U300038G16-QRS)

Videokártya ASUS GeForce GTX 1050 Ti Expedition 4 GB
Háttértároló 240 GB Toshiba TR200 (THN-TR20Z2400)
Tápegység Be quiet! Straight Power 11 850 W
Operációs rendszer Microsoft Windows 10 Pro x64 (ver. 1809)
Felhasznált segédprogramok AIDA64 Engineer 5.98.4800
CPU-Z 1.84.0.x64
Prime95 v29.4 build 8


(forrás: arctic.ac) [+]

A Freezer 34 szerelése pofonegyszerű. Először leszedjük alaplapunkról a rajta lévő hátlapi rögzítőt és kicseréljük azzal, amit a hűtőhöz kaptunk. Miután helyére került, kiválasztjuk a bakok közül a foglaltunkhoz való darabokat (emlékeztetőül: sima oldalút Intel LGA115x-hez, egyrovátkást AM4-hez, kétrovátkást LGA 2011(-3)-hoz), és becsavarozzuk őket a négy menetbe.

Kezdünk a backplate-tal, majd belecsavarjuk a rendszerünkhöz való bakokat Kezdünk a backplate-tel, majd belecsavarjuk a rendszerünkhöz való bakokat Kezdünk a backplate-tel, majd belecsavarjuk a rendszerünkhöz való bakokat
A felszerelés első lépései [+]

Miután ez megvolt, egyenletes, nem túl vastag rétegben felvisszük a processzor kupakjára a hővezető pasztát, majd ráillesztjük a bordázatot annak tetejére ventilátor nélkül, a számunkra ideális orientációval. Arra figyeljünk, hogy a kontaktfelületet védő matricát távolítsuk el a procedúra előtt.

Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok
Helyükre kerülnek a rögzítőfülek és az azokat rögzítő kis csavarok [+]

Ezután a bakokra helyezzük a fémfüleket, melyeknek középső menetét a hűtő talprészén lévő nyúlványon elhelyezkedő menetekhez igazítjuk, és becsavarjuk a két kisméretű csavart (ezekből összesen ennyi van, így biztos nem nyúlunk mellé). Ha ezzel végeztünk, a négy, kézzel is meghúzható csavarfejjel a bakokat megcélozva leszorítjuk a füleket, utána a két dróttal felfogatjuk a légkavarót a helyére és rácsatlakoztatjuk alaplapunkra. Voilá, készen is vagyunk.

Feltesszük a ventilátort a helyére, rákötjük az alaplapra és készen is vagyunk
Helyén a hűtő [+]

Bár a képeken csak az Intel LGA115x-es módszert örökítettük meg, a többi foglalatra is hasonló módon applikálhatjuk fel a hűtőt – kivételt képez az LGA2011(-3), mert ott nincs szükség a hátlapi rögzítőkeretre.

Mérések, összegzés

Mérések

Miután összállt a tesztvas, rögtön be is röffentettük. A BIOS-ban kétféle ventilátorprofillal vizsgálódtunk: a CPU Fan 1 & 2 Full Standard, illetve Full Speed Mode-dal. A szobában 22 °C-os hőmérsékletet mértünk a nyitott tesztpad felett. Szokásunkhoz híven (és az összehasonlítás miatt) nem a gyárilag mellékelt hővezető pasztát, hanem a jó öreg Arctic MX-2-t használtuk, míg a zajterhelést egy Roline RO-1350-es egységgel mértük, de némaszoba híján a kapott adatok inkább csak tájékoztató jellegűnek tekinthetők.


[+]

A Standard profillal kezdve Windows asztalon ácsorgás alatt a hangerő 18 dB volt és a processzor 34-38 °C tájékán pihengetett, nagyjából 1000-es percenkénti ventilátorfordulat mellett. Az AIDA64 stabilitástesztjét elindítva a CPU fogyasztása az 55-60 wattról egyből 180 watt környékére ugrott, és kezdetét vette a kazán effektus kibontakozása. A légkavaró 1500-1700-as percenként fordulatszámon tekert, 75-80 °C-on tartva Core i7-esünket, megközelítőleg 24 dB zajjal kísérve. Ez biztosítottnak látszott, így egy rövidke pihenő közbeiktatását követően a Prime95 Small FFTs módja került sorra, ami már kicsit jobban feszegette a hőmérséklet-menedzsment határait, mivel a Haswell-E masszív 250 wattot vett fel a konnektorból. Itt a ventilátor már érezte, hogy dolog van, hiszen sokkal stabilabban tartotta az 1700 rpm-es sebességet (körülbelül 28-29 dB-es duruzsolással), de ez sem bizonyult elegendőnek, mert hamarosan 100 °C fölé kúszott a higany szála. 105 °C-nál úgy döntöttünk, hogy jobb az óvatosság, ez már bőven nem minősül hétköznapi felhasználásnak, és zárórát jelentettünk.


[+]

A Full Speed profilt inicializálva lényegesen egyszerűbb dolgunk volt, ugyanis a venti fix 1730-1750 rpm-en dolgozott, terheléstől függetlenül. AIDA-ban 36-37 °C-ról startolva 67-70 °C-ig jutottunk, míg Prime95-ben 95 °C közvetlen tőszomszédságába, a 30 dB-es köszöb határmezsgyéjén lavírozva. Nem épp szívmelengető érték ez, és talán idővel még feljebb is mehetett volna, de nem szabad elfelejteni, hogy a Freezer 34 egy 150 wattos TDP-re hitelesített modell, és ezt a keretet mi nemhogy a Prime95, de már AIDA alatt is túlszárnyaltuk (átlagosan 30 wattal).

Összegzés

Kétségtelen, hogy relatíve extrém tesztkörülményekről volt szó, és csupán egyetlen légkavaróval tettük próbára a Freezer 34-et, így semmiképpen sem szabad rossz következtetést levonnunk. Manapság 7-8000 forintért igazán nem tűnik rossz választásnak tesztünk tárgya, de HEDT típusú rendszerekhez semmiképpen sem ajánlanánk nyugodt szívvel, tuninghoz legalábbis bizonyosan nem. Alapórajeleken elpöföghet velük, de célszerűbbnek találnánk egy kisportoltabb hűtési megoldás beszerzését, már csak a későbbi biztonság érdekében is (ha emelnénk az órajeleket pár százalék extra teljesítményt kisajtolandó). Több mint valószínű, hogy ha egy második ventilátort is felhelyezünk a bordára, és megvalósítjuk a push-pull konfigurációt, érzékelhető javulást fogunk tapasztani.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Azért ne feledjük a kis 34-es erényeit: számos tokozásra felapplikálható, megfizethető, és egész kulturált zajszinteken serénykedik – a 6 év gyártói garanciáról nem is beszélve. Ha a Core i7-5960X-szel ilyen eredményeket produkált, akkor nem extrém órajel esetén több mint megfelelő hűtést biztosít a hétköznapibb processzorok számára.


Arctic Freezer 34 processzorhűtő

Synthwave

Az Arctic Freezer 34 processzorhűtőt az Arctic bocsátotta rendelkezésünkre.