Hirdetés

Alaplapok és notebookok

MSI alaplapokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztunk az Asus, ASRock és Gigabyte Intel H55-ös alaplapjaival, most pedig az MSI-n van a sor. Kis késéssel, de az ő boszorkánykonyhájukból is megjöttek a legújabb modellek. A H55M-P31 például egy kedvező árú, microATX-es alapmodell. Annyira egyszerű, hogy a hátuljára csak analóg monitorkimenetet tettek. Azért a processzor áramellátó részlegén szilárdelektrolitos kondenzátorokat használtak, van rajta négy foglalat a DDR3 memóriamoduloknak, és egy hosszú PCI Express aljzat grafikus kártyáknak. Most már az MSI-nek is van az operációs rendszer előtt induló mini operációs rendszere, amit Winkinek hívnak. Ebben irodai csomagot, képnézegetőt, üzengető programot és webböngészőt is találunk. Az egyszerű kis MSI alaplap három év garanciával 23 000 forintba kerül.

Lényegesen komolyabb darab a szintén microATX-es MSI H55M-ED55. Ugyanaz a H55 chipkészlet van rajta, de ezen felül minden részletét továbbfejlesztették. Két hosszú PCI Express foglalata van, így két megfelelő Radeont CrossFire módban tud hajtani. Minden kondenzátora szilárdelektrolitos, hátulján pedig HDMI és DVI monitorkimenet, illetve eSATA csatlakozó is található. Bizony, a komolyabb tudásnak komolyabb ára van, az MSI H55M-ED55 három év garanciával 29 000 forintot kóstál.

Jól felszerelt, teljes ATX méretű H55-ös alaplapot is kínál az MSI. A H55-GD65 hátlapján a három monitoros és egy eSATA mellett FireWire csatlakozót is találtunk. A nyomtatott áramkörre szilárdelektrolitos kondenzátorokat ültettek, hosszú PCI Express foglalatból pedig kettő van. Nem hiányoznak az MSI szokásos tuningos (OC Genie) és energiagazdálkodós (DrMOS) funkciói sem, akárcsak a Winki mini operációs rendszer. A komoly H55-ös MSI alaplap vételára három év garanciával 36 000 forint.

A legdrágább GPU-s processzorokhoz való alaplapokra az Intel H57 chipkészlet került, ami lényegében nem tud sokkal többet a H55-nél. A legfontosabb különbség, hogy csak a H57 támogatja a RAID funkciókat. Az MSI 44 000 forintos (három év garanciával) H57M-ED65 csúcsmodelljére rengeteg extrát pakolt. Ez a microATX-es lap rendelkezik a fenti H55-GD65 minden fontosabb funkciójával. Tuning és energiagazdálkodás terén is nagyszerű, méretes bordáit pedig lapos hőcsövek kötik össze. Hőleadója méretéből látszik, hogy ennél a platformnál a chipkészletnek már nem jut túl komoly szerep.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés