Hirdetés

A Pentium 4 igáslovai

Hirdetés

Bevezető

Az Intel a Springdale-lel és a Canterwooddal nagyot alkotott: hasonló teljesítményű lapkakészletekkel sokáig nem találkozhattunk a Pentium 4-es platformon. Ezek a chipkészletek szinte tökéletesre sikerültek, hiszen a 800 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Pentium 4 processzorok támogatásán felül képesek voltak a Hyper-Threadinget is kezelni, a processzor számára legmegfelelőbb, kétcsatornás DDR400-as memóriavezérlővel felvértezve pedig egy kiegyensúlyozott és gyors rendszer alapját képezik. Csupán egyetlen probléma van velük: az áruk. A 875P nagyon drága, és a 865PE sem eléggé olcsó ahhoz, hogy ne jusson eszünkbe alternatívák után kutatni. Mivel az Intel is tisztában van ezzel, ezért elkészítette ezeknek a chipseteknek az egycsatornás memóriavezérlővel ellátott megfelelőjét, az Intel 848P-t, amely ugyan olcsóbb, de lassabb is, mint az előbbiek.

Természetesen a konkurens lapkakészletgyártók sem alszanak, és ha kissé megkésve is, de szépen sorban bejelentették saját fejlesztéseiket, melyekkel nem titkoltan egy kisebb szeletet kívántak kihasítani az Intel processzorokhoz szánt chipkészletek piacának tortájából. A VIA és a SiS elsőként egycsatornás lapkakészleteket küldött csatasorba (VIA PT800 és SiS 648FX), melyekkel bebizonyították, hogy képesek az Inteléhez hasonló sebességű, ám annál olcsóbb termékekkel előrukkolni. Azonban az új lapkakészletek fogadtatása nem volt meggyőző – talán az "Intel processzor alá Intel chipset" gépépítési koncepció miatt. A későbbiekben a VIA kiadta a PT800 méltó utódjának számító PT880-at, amely már ugyan kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkezik, ám az Intel 875P sebességét még mindig nem éri el, ennek ellenére ez a chipset továbbra is vonzó alternatíva lehet, hiszen az inteles megfelelőjénél olcsóbban ugyanolyan szolgáltatásokat kínál. A SiS időközben a SiS 655FX nevű chipsettel rukkolt elő, amely ugyan gyors lett, de a gyártó meglátása szerint nem eléggé. Ezért született meg a SiS 655TX.

Vajon ez a két, már újnak ugyan nem számító, de Magyarországon még ismeretlenségbe burkolózó lapkakészlet képes felvenni a versenyt az Intel kínálatával szemben? Tesztünkből kiderül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés