Hirdetés

A Nikon AF-S 35 mm F1.8G rövid bemutatója

Hirdetés

Felépítés, fizikai jellemzők

Nem is olyan rég, aki elérhető árú, 35 milliméteres objektívet szeretett volna vásárolni FX (full frame, avagy teljes képmezős) szenzoros Nikon tükörreflexes fényképezőgépéhez, annak nem volt igazán választási lehetősége. Vagy megvásárolta az 1995 óta gyártott, és a digitális fényképezőgépekhez nem épp optimális AF-D 35 mm F2.0-t, vagy mélyen a zsebébe nyúlt (már ha tehette) és majd’ félmilliót kifizetett az AF-S 35 mm F1.4G-ért. Persze, ott volt – azaz van – kedvező árú alternatívának az AF-S DX 35 mm F1.8G is, amit viszont DX (APS-C) méretű lapkákhoz optimalizáltak, tehát FX gépeken vagy jó vaskos peremsötétedést fogunk látni, vagy DX módban használva 52,5 milliméteres lencserendszernek megfelelő látószöget fogunk kapni. Aztán végre engedett a Nikon a nyomásnak és eleget tett a rajongók követeléseinek: megjelent az átlag halandók által is megfizethető árú „35 millis”, az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G optika FX képérzékelős gépekhez.

Az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G tubusa nagyon jó minőségű műanyagokból épül fel, ennek megfelelően viszonylag könnyű az objektív: csupán 305 gramm a tömege. Elsőre feltűnik, hogy a fókuszgyűrű gumírozása jó széles, így a kézi élességállítás kényelmesen hajtható végre (igaz, mint a legtöbb újabb objektív, úgy az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G is az automatikus fókuszálásra van kiélezve, azaz rövid a gyűrű útja a két végállás közt – picit több mint 90°-ot lehet tekerni rajta –, tehát nem lehet annyira finoman állítani az élességen, mint a „régi” lencserendszereknél). A gyártó már eleve adja mellé a HB-70 jelölésű, virágszirom alakú napellenzőt és a kis szütyőt, amiben tárolhatjuk az optikát, így ezeket a kiegészítőket nem kell külön megvásárolni, mint más márkáknál.

Amint a fenti képen látható, a napellenzőt a könnyebb szállítás végett fordítva is fel lehet csavarni az objektívre, használata azonban így kissé megnehezíti a manuális élességállítást. A frontlencsét körbeölelő matt felületen nincsenek feliratok, a szűrőmenet mérete és a termék megnevezése a bajonetthez közel eső részre van felszitázva.

A bajonett fémből készült; élességállításkor a hátsó lencsetag mozog be/ki, tehát az objektív nem alkot zárt rendszert, a váz felől juthat be némi por a tubusba. Az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G frontlencséje nem forog, hossza nem változik fókuszáláskor, de az imént említett hátsó lencsetag mozgása miatt nem igazi belső élességállítású a rendszer. A bajonettet vékony gumigyűrű veszi körbe, aminek többek közt szigetelés a célja (ez a Nikkor azonban ennek ellenére nem időjárásálló).

A rekesz összesen hét íriszlamellát mozgat, ezek F2.5-ig kör alakú nyíláson engedik a fényt a szenzorra, ami viszonylag kellemes háttérelmosást („bokeh”) eredményez. Íme, pár kép az AF-S DX Nikkor 35 mm F1.8G és az AF-S Nikkor 35 mm F1.4G optikákkal az összehasonlítás végett:

Az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G fontosabb műszaki paraméterei csokorba szedve:

 • Jelleg: fix gyújtótávolságú, nagylátószögű objektív
 • Bajonett: Nikon F
 • Beépített fókuszmotor: van (belépő kategóriás dSLR vázakkal is van autofókusz)
 • Rekesztartomány: F1.8-16
 • Íriszlamellák száma: 7 lekerekített kialakítású
 • Optikai felépítés: 11 lencsetag 8 csoportba rendezve (1 ED és 1 aszférikus tag)
 • Látószög: 63° (FX) illetve 44° (DX)
 • Legkisebb tárgytávolság: 25 cm
 • Maximális nagyítás: 0,24x
 • Szűrőmenet átmérője: 58 mm
 • Mérete: 72 x 71,5 mm
 • Tömege: 305 gramm

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés