Hirdetés

A Nikon AF-S 35 mm F1.8G rövid bemutatója

Felépítés, fizikai jellemzők

Nem is olyan rég, aki elérhető árú, 35 milliméteres objektívet szeretett volna vásárolni FX (full frame, avagy teljes képmezős) szenzoros Nikon tükörreflexes fényképezőgépéhez, annak nem volt igazán választási lehetősége. Vagy megvásárolta az 1995 óta gyártott, és a digitális fényképezőgépekhez nem épp optimális AF-D 35 mm F2.0-t, vagy mélyen a zsebébe nyúlt (már ha tehette) és majd’ félmilliót kifizetett az AF-S 35 mm F1.4G-ért. Persze, ott volt – azaz van – kedvező árú alternatívának az AF-S DX 35 mm F1.8G is, amit viszont DX (APS-C) méretű lapkákhoz optimalizáltak, tehát FX gépeken vagy jó vaskos peremsötétedést fogunk látni, vagy DX módban használva 52,5 milliméteres lencserendszernek megfelelő látószöget fogunk kapni. Aztán végre engedett a Nikon a nyomásnak és eleget tett a rajongók követeléseinek: megjelent az átlag halandók által is megfizethető árú „35 millis”, az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G optika FX képérzékelős gépekhez.

Az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G tubusa nagyon jó minőségű műanyagokból épül fel, ennek megfelelően viszonylag könnyű az objektív: csupán 305 gramm a tömege. Elsőre feltűnik, hogy a fókuszgyűrű gumírozása jó széles, így a kézi élességállítás kényelmesen hajtható végre (igaz, mint a legtöbb újabb objektív, úgy az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G is az automatikus fókuszálásra van kiélezve, azaz rövid a gyűrű útja a két végállás közt – picit több mint 90°-ot lehet tekerni rajta –, tehát nem lehet annyira finoman állítani az élességen, mint a „régi” lencserendszereknél). A gyártó már eleve adja mellé a HB-70 jelölésű, virágszirom alakú napellenzőt és a kis szütyőt, amiben tárolhatjuk az optikát, így ezeket a kiegészítőket nem kell külön megvásárolni, mint más márkáknál.

Amint a fenti képen látható, a napellenzőt a könnyebb szállítás végett fordítva is fel lehet csavarni az objektívre, használata azonban így kissé megnehezíti a manuális élességállítást. A frontlencsét körbeölelő matt felületen nincsenek feliratok, a szűrőmenet mérete és a termék megnevezése a bajonetthez közel eső részre van felszitázva.

A bajonett fémből készült; élességállításkor a hátsó lencsetag mozog be/ki, tehát az objektív nem alkot zárt rendszert, a váz felől juthat be némi por a tubusba. Az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G frontlencséje nem forog, hossza nem változik fókuszáláskor, de az imént említett hátsó lencsetag mozgása miatt nem igazi belső élességállítású a rendszer. A bajonettet vékony gumigyűrű veszi körbe, aminek többek közt szigetelés a célja (ez a Nikkor azonban ennek ellenére nem időjárásálló).

A rekesz összesen hét íriszlamellát mozgat, ezek F2.5-ig kör alakú nyíláson engedik a fényt a szenzorra, ami viszonylag kellemes háttérelmosást („bokeh”) eredményez. Íme, pár kép az AF-S DX Nikkor 35 mm F1.8G és az AF-S Nikkor 35 mm F1.4G optikákkal az összehasonlítás végett:

Az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G fontosabb műszaki paraméterei csokorba szedve:

 • Jelleg: fix gyújtótávolságú, nagylátószögű objektív
 • Bajonett: Nikon F
 • Beépített fókuszmotor: van (belépő kategóriás dSLR vázakkal is van autofókusz)
 • Rekesztartomány: F1.8-16
 • Íriszlamellák száma: 7 lekerekített kialakítású
 • Optikai felépítés: 11 lencsetag 8 csoportba rendezve (1 ED és 1 aszférikus tag)
 • Látószög: 63° (FX) illetve 44° (DX)
 • Legkisebb tárgytávolság: 25 cm
 • Maximális nagyítás: 0,24x
 • Szűrőmenet átmérője: 58 mm
 • Mérete: 72 x 71,5 mm
 • Tömege: 305 gramm

Képminőség

Mint mindig, egy objektív legfontosabb tulajdonsága a képminőség (persze a mérete és a tömege sem elhanyagolható tényező), így ezt – szokásunkhoz híven – részletesebben megvizsgáltuk a Nikkor AF-S Nikkor 35 mm F1.8G esetében is. Mivel itt egy nagy fényértékű lencserendszerrel álltunk szemben, ezért elsősorban annak nyitott rekesz melletti képminőségére voltunk kíváncsiak, hiszen általában nem azért veszünk nagy „F-értékű” objektíveket, hogy azokat több FÉ-vel lerekeszelve használjuk. Első körben a peremsötétedés, avagy vinyettálás mértékére derítettünk fényt, íme animációnk:

Látható, hogy f/4.0 alatt igen erősen jelen van a peremsötétedés, ami teljesen f/4.5-f/5.6 körül szűnik meg. Persze fényképezőgépen belül, vagy a nyers fájlok feldolgozása során megszabadulhatunk a nem kívánatos hatástól, de van, hogy kifejezetten jó hangulatot ad egy-egy felvételnek.

Hirdetés

Ezt követően megnéztük a színhibákat, avagy a színes kontrasztéleket, hogy mennyire vannak jelen nyitott rekesz mellett, s mennyire kell lerekeszelni az optikát ahhoz, hogy ezek eltűnjenek.

F1.8-on kifejezetten erős a kromatikus aberráció, de F4.0-re rekeszelve ez a jelenség megszűnik, illetve olyan minimális mértékűre zsugorodik, hogy nem zavaró a jelenléte. A tesztábrán kevésbé, a valós világban fotózva viszont annál hangsúlyosabban látszottak a lilás elszíneződések. Ha fényképezőgépünket nem JPEG, hanem RAW felvételek rögzítésére állítottuk, akkor a hívás során ezt a hibajelenséget is könnyen, egy-két csúszka elhúzásával korrigálni lehet.

Nagylátószögű objektíveknél igen gyakori a becsillanásokra való hajlam, ám a vizsgált Nikkort nem tudtuk olyan helyzetbe hozni, hogy ezt a hatást előcsalogassuk. Fenti összeállításunkon – és majd később, a képmintáinkon is – látszik, hogy nyugodtan elhelyezhetjük akár a Napot is a kompozíció egyik sarkába, akkor sem találkozunk majd becsillanásokkal.

Az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G írisze (rekesze) hét, lekerekített formájú lamellából áll, így teljesen nyitott állásban nagyon szép háttérelmosást (bokeh) tapasztalhatunk. Ha a téma hátterében fényforrások találhatóak, akkor azok elmosott formája egészen F2.5-ig teljesen kör alakú lesz, majd kicsit szűkebb állásban, F2.8-tól ezek már láthatóan kezdenek szögletesedni. Minél szűkebb a rekesznyílás, annál könnyebben számolhatjuk meg az íriszlamellákat ezeken a fényfoltokon.

Mivel a 35 mm már nagylátószögnek minősül, így számoltunk azzal, hogy látni fogunk némi hordótorzítást, s a Nikkor valóban mutatott is ilyet, de ennek mértéke nem volt zavaró, sőt észrevenni is csak a tesztábrán lehetett.

Végül az optika részletgazdagságának jártunk utána, ahol a kép közepét, illetve bal felső sarkát vettük nagyító alá. Ehhez a teszthez használt Nikon D800-at stabil állványra szereltük körülbelül egyméteres távolságra a tesztábrától, majd élőképes módba, kézi élességállításra kapcsoltuk, és az élőkép maximális kinagyítása mellett állítottuk be a megfelelő fókuszt. Utána minden egyes fotót 2 mp-es időzítővel készítettük el, hogy a legapróbb bemozdulás se zavarhassa meg az eredményt. Azt tapasztaltuk, hogy középen F2.8-túl kezd borotválni a Nikkor, míg az extrém sarkok F4.0-5.6 környékén lesznek majdnem tökéletesek.

Képminták és értékelés

Az AF-S Nikkor 35 mm F1.8G-re már nagyon sokan vártak, s bizony, megérte türelmesnek lenni, hiszen apró hibái ellenére nagyon frankó lencserendszer lett belőle. Bár 175 000 forint körüli ára nem épp alacsony, de aki minőségi, full frame lapkás fényképezőgépre való „harmincötöst” keres, az nem tudja kikerülni ezt az újdonságot. Nyitott rekesz mellett viszonylag erőteljes a színi hiba és a peremsötétedés is jól látható, azonban ezeket nyers fájlok hívása során pillanatok alatt orvosolni lehet, csakúgy, mint az enyhe hordótorzítást. Cserébe egy nagyon jó felépítésű, könnyű, minőségi objektívet kapunk, amit halk és gyors AF motorral szereltek fel, kellően fényerős, és jó feloldóképességgel rendelkezik.

Termék megnevezése Nikon AF-S 35 mm F1.8G
Jellemzés Modern 35 milliméteres objektív teljes képmezős gépekhez.
Pró + Jó építési minőség,
+ fém bajonett,
+ gyors és halk fókuszmotor,
+ élességállításkor nem forog a frontlencse, nem változik a tubus hossza,
+ széles MF gyűrű,
+ jár hozzá napellenző és kis szütyő,
+ jó felbontóképesség, jó képélesség a sarkokban is,
+ becsillanásokra nem hajlamos,
+ elfogadható ár a kategóriájában.
Kontra - Nyitott rekesz mellett erős színhiba-hajlam,
- nyitott rekesz mellett látható peremsötétedés,
- nem zárt rendszer, a hátsó lencsetag felől por juthat a rendszerbe.
Ergonómia
Kontraszt
Képélesség
AF motor sebessége
CA-hajlam
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Nikon AF-S 35 mm F1.8G objektív

MLaca

A Nikon D800 fényképezőt, a Nikkor AF-S 35 mm F1.8G, Nikkor AF-S 35 mm F1.4G, valamint a Nikkor AF-S DX 35 mm F1.8G objektívet a Nikon Magyarország Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés