-
PROHARDVER!
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
apollo12
veterán
-
RockHaRD
addikt
válasz proci985 #68759 üzenetére
Igazából amíg ma nem nyúltam hozzá, minden alapon volt, bios reset után, teehát nagyon elállítva nem lehet. Amit találtam az a PBO állítgatás, ezzel nyerni kellett volna pár hőfokot, de elnézve a legutóbbi képet, nem nagyon sikerült Pedig a maximum 30-as értéket adtam meg negatívban, ami azt jelenti, hogy a komplett voltage curve 30-szor 3-5mV-tal lejjebb van, mint előtte
-
nagyúr
-
RockHaRD
addikt
-
Dr V
őstag
válasz DroiDMester #68764 üzenetére
Ha a por a gond vagy gyakrabb tisztítás vagy porszűrő, de a tapasztalatom alapján máshogy nem fog összejönni. Ha mást nem, egy próba erejéig érdemes lenne mind a két radit külső levegővel hűteni.
The bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
nagyúr
Látom nem érted!
6.venti befúj, és az a sok m³ meleg levegő hogyan távozik a házból ki? 1.venti még akkor se bírná kitolni ha 600% on forogna! Tehát egy idő után megtelik levegővel a ház belseje kifelé meg nem tud távozni tehát ugyan úgy benn reked a meleg.
Ez a ház nem ilyen rendszerhez való, de ezt már mondtuk sokan itt. Ebben a házban MAX 150-200W ot lehet lehűteni, a kollégának meg közel ~500.at kellene!
[ Szerkesztve ]
-
Dr V
őstag
válasz DroiDMester #68768 üzenetére
Meglehet
NZXT H700 2080 RTX, 3700X, plusz a szokásos "apróságaim" vannak, erre alapozom a tapasztalatom.
Ettől függetlenül kíváncsi vagyok, h mi sülne ki.The bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
MPowerPH
félisten
Szerintem a tulnyomasos gephazzal semmi baj nincs. Csak teny, maga a haz nem idealis arra sem, ellenben sokkal jobb eredmenyeket erhet el meg ezzel is, hogy mindketto radin friss levego megy at.
Szerintem egy probat mindenkeppen megerne.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
nagyúr
válasz #15779328 #68760 üzenetére
Én eben a hónapban 2X rendeltem EK.tól, mind 2X DHL Express-el, és mind 2esetben 2.NAP alatt nálam volt a cucc!
Ha Merlintől rendelsz olyan EK cuccot(vagy bármi mást) ami nincs nekik raktáron azt ők is előbb megrendelik az EK-tól majd ezután küldik neked tovább így a 2.nap helyett kb 1.hét mire megkapod!
És árban sem vagy sokkal előrébb(főleg ha €100-150. körüli értékben vásárolsz) ha Merlinnél veszed, pedig ugye EK tól rendelve még rámegy a €18.90 szállítási költség is!Alphacool-tól már más tészta a dolog, múlt7.en rendeltem tőlük is(először), de nagyot csalódtam a DHL Premium szolgáltatásukban!
Mivel sima mezei postán küldik a cuccot és lesz vagy 1.hét(vagy több) mire ide ér!
Ráadásul sokkal többe(€22,38) is kerül a szállítás mint EK nál. -
törölt tag
6 db venti, nem a hatodik venti! Az a közel 500 az 650-700, teljes terhelésen meg 850-900.
Én még mindig ott tartok, hogy megvágatnám a front plexit, ahogy többen is írták.Jövő héten push&pullba lesz a két radi, lehet az is segíteni fog!
Idén vagy 10x rendeltem tőlük! Az a 2 nap (nem második nap alatt ) a feladástól számítva, de az sem mindegy hány depón megy keresztül az országban.
Bocs a kijavításért, de többször elírtad.
[ Szerkesztve ]
-
hash99
senior tag
válasz DroiDMester #68771 üzenetére
Furi mert én pénteken rendeltem merlintől akkor 3 tételre is azt írták 26-ra érkezik be ehhez képest ma feladták a csomagot.
Aquatuningon valamiért nem lehetett kártyával fizetni...
[ Szerkesztve ]
-
RockHaRD
addikt
válasz #15779328 #68772 üzenetére
Nincs front plexi, edzett üveg van. Ezt max törni lehet. De egyébként akkor meg van o11 air is, de ronda nagyon.
Én is csak kb elokeszulok az új hűtés rendszerre, lehet hogy semmi gond nem lesz utána. Legfőképpen az áramlási sebesség különbség érdekel az EK vs Bykski GPU blokk között. Egyébként csak alul lesz dupla sor venti, fent nem fér el, max a slim noctua, de az most 30k plusz lenne.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz MPowerPH #68770 üzenetére
peldak vannak remek alul es tulnyomasos hazakra is, szoval tenyleg nem ezen mulik. alulnyomasnal annyi problema van, hogy a porszuresre oda kell figyelni. az nagyobb problema, ha a gephaz belul restriktiv.
mindketto radin friss levego megy at.
pontosan, ez viszont nagyon szamit. vagy ha nem is friss levego, de legalabb a hazon belul maradjon fix az ambient temp huzamosabb ideig is, mint egy reszmegoldas.[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
nagyúr
-
-
hash99
senior tag
A korábbi kérdésemre tud valaki válaszolni? Dupla d5 sorba kötés vs dual top. Van bármi előnye a dual topnak?
-
nagyúr
válasz #15779328 #68772 üzenetére
Jóvan na, már fáradt vagyok...
Szóval Márc11. reggel 7körül rendeltem, még aznap délután feladták és másnap 12én már itt is volt vele a DHL, pedig eléggé kacafántos úton jött, SLOVENIA => ITALY => GERMANY => BUDAPEST
Tehát ha úgy vesszük ez 1nap volt nem is 2ő!
a másik Márc 19. hajnali fél1körül amit reggel vissza igazoltak, és szintén még aznap este feladtak!
itt ugye benne volt a 7.vége mikor nem dolgoznak DHL.nél de hétfőn 11után itt volt ugyan úgy tehát ez is 1munkanap ha úgy vesszük! Itt nem ment olaszba egyből németbe küldték, de a lényegen nem változtat!
[ Szerkesztve ]
-
RockHaRD
addikt
Egyébként volt itt pár ember, aki szintén O11-hez akarta ezt az EK distrot. Lassan 2 hét után annyi tapasztalatot tudok megosztani, hogy teljesen mindegy a DDC 3.2, vagy 3.1. Ugyanis a 3.1 maxon teljesen élhető 1,8-9 körüli Liter/percet tud, a 3.2 pedig maxon nem éri el a 3 litert, inkább csak 2.5 a max, ellenben nagyon szar hangja van, tehát pontosan 1.9-re van nálam is belőve 3500 rpm-en (4500 helyett), így ott tartok, hogy ugyanazt hozza, mint a 3.1 ugyanolyan hanggal.
[ Szerkesztve ]
-
Jocikablack
tag
Úgylátom az aquacomputer a leggyalázatosabb. 12.-én rendeltem raktáron lévő cuccokat, és még most is feldolgozás alatt van
-
törölt tag
válasz Jocikablack #68781 üzenetére
Idén 2x rendeltem, mindegyik 10nap körül volt, bár céges emailes volt, a lebeszélés is pár nap volt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz RockHaRD #68780 üzenetére
az a ~115L/óra áramlási sebesség az neked sz.tem nagyon kevés!
Nálam csak a CPU van hűtve ami játék alatt ~130-150W körül eszik(itt max 50.fokig megy fel), Prime95.alatt viszont belekóstol a 320-330W -ba is!
Blender benchmark alatt 230-250W-ot eszik, itt szoktam tesztelni a hűtést!jó ventik mellett is kell a 170-180L/óra áramlási sebesség, ha a ventiket nem akarom 1000-1200RPM en hajtani ahol azért már hallani őket, hogy elbírjon a ~250W ot evő CPU val, és csak 7-800.RPM.en tekerjenek a ventik.
Ha leveszem a pumpát ~120l/órára akkor egyből felugrik 5-6.fokot a CPU hőmérséklete.Nálad ugye 2.radi van meg még ott a VGA is, szóval sz.tem oda nagyon kevéske a DDC, ha meghajtanád ~200l/órás áramlási sebességgel lehet ~10.fokkal hűvösebb lenne!
-
RockHaRD
addikt
válasz DroiDMester #68783 üzenetére
Az a baj, hogy 200at nem tud maxon sem
-
RockHaRD
addikt
válasz RockHaRD #68784 üzenetére
2.6L/min a teteje ha maxon 4500 rpm-en megy a pumpa, és a visító ventilátorok mellett is kihallom külön
D5 lesz ebből, aztán majd lehet röhögni rajtam Egyébként lehet, hogy az EK gpu blokkal meglenne a 3l/min, de nem bírnám akkor sem ezt a hangot.
Most egyébként levettem a ház előlapjáról az üveget, feltekertem a ventiket, amiket továbbra sem tudom, hogy milyen rpmen mennek. Legyen 1000, mert 1500-as, és a középső állásban mennek. Feltoltam maxra a pumpát is. Mindjárt csinálok egy tesztet, bányát is kinyomtam. Várom, hogy beálljon az idle hőmérséklet. Egyelőre 29,5 fokos a víz, de szerintem megy még lejjebb, ha kivárom. Gpu szintén 29, CPU 39. -
nagyúr
-
RockHaRD
addikt
válasz DroiDMester #68786 üzenetére
Ha ezen múlna, vennék egy D5-öt, de nem tudod belerakni a rendszerbe. Egyszerűen nincs hova. Hátul a DDC-nek van hely kialakítva, nem lehet kicserélni. Az sem működik, hogy a DDC helyét áthidalom, és valahova a cső rendszerbe berakok egy D5-öt, mert csak ez a kialakított kör cucc van hátul.
[ Szerkesztve ]
-
RockHaRD
addikt
Már csak 28 fok a wasser Kiváncsi vagyok mennyi az alja.
-
RockHaRD
addikt
No, végül 27 és fél fokig hült le a víz maximum, de azt hozzá kell tennem, hogy itthon is simán 20 fok van max, mivel kb minden ablak nyitva volt. (szeretek így nyakig betakarózva játszani )
Másfél óra játék után 35 fokos lett a max víz, és ezek lettek a hőfokok:
GPU-val így ki is békülnék, de a CPU még mindig magas azzal a majdnem 80 fokos peakkel, és a 70 fokos átlagával 15% kihaszáltság mellett. Írtam a Ryzen topikba is, holnap már okosabb leszek. -
RockHaRD
addikt
válasz RockHaRD #68789 üzenetére
Ezek alapján lehet, hogy megválok inkább az EK blokktól, és csak veszek jó méretű/minőségű padokat a Bykski blokkra (ne kezdjetek el balhézni megint a két márkán ).
Lehet, hogy inkább a D5 front distrora kellene koncentrálni, meg arra, hogy hogyan préseljek be még egy 360as radiátort ennek a helyére.
-
törölt tag
válasz RockHaRD #68790 üzenetére
Közel 30 °C különbség van a gpu és a junction között, és ez levett oldallappal, feltekert ventikkel? Az egyik fűti a másikat!
Nálam 5-6, de 10 körül megáll zárt házban.
Érthető az eladás, nem kis költség a d5 distro váltás ,a blokk fedezné is a különbséget, és a distro front panelra kerülne, oldalról meg jöhetne 3 venti, meg is lenne az légáramlás, és szinte 0 ft-ráfordítással. -
varga911
senior tag
Sziasztok,
Viz epitesere adtam a fejem, evtizedes kihagyas utan.
Ismertek tuti szerelvenyboltot, ahol lehet venni natur sargarez aprosagokat?
(1/2"-1/4" kozdarab, tomlocsonkok, awab bilincsek stb..) Regi iskola szerinti rgb mentes hutokor az elkepzeles. -
MPowerPH
félisten
válasz RockHaRD #68790 üzenetére
Ezt irtam mar eddig is. A blokkod jol mukodik, csak a gyari padok lokukit nem ernek. Adok egy linket, vegyel rajuk olyan padokat. Nem volt draga, es nekem a 3090 -en is 60 fokon tetozik a memory junction ugy, hogy se venti nem fujja, sem a bordat nem raktam meg ra, es a memoriak +1000 -en vannak.
A masik a szivattyu, a helyere rakj be egy D5 -ot. Nem kell tobb radi, inkabb probald meg mindegyiket intake -re rakni, es rakj be a mostani distro helyere 3db exhaust fan -t.
Don't Tread On Me
-
RockHaRD
addikt
Kicsúsztam a szerkesztési időből. A minden radiátoron befelé fújó ventilátor az egyébként jó ötlet, csak akkor nem kell 4 eloop, mert arra meg azt írtátok, hogy nem jó pullra. Jelenleg 3 wingboost + 3 arctic p12 van úton az alsó radiátorhoz push-pullra, és a felsőhöz push-ra 3 eloop, meg hátra kifelé is eloop. Ha befelé akarnám fujatni, akkor fentre is wing boost kellene inkább, nem?
-
senior tag
válasz #15779328 #68766 üzenetére
ΔT annyi mint két mért közeg hőmérséklet különbsége. Jelenleg a mi hőmérséklet különbségünk a környezet (pl. a szoba) levegő hőmérséklete és a keringtetett víz hőmérséklete közötti eltérés.
Az ideális (na a forrást most tuti nem találom meg) kb. ez a 10 fok, ezzel az eltéréssel lehet a legnagyobb hőt elvonni (és elszállítani) a rendszerből extrém energiabefektetés nélkül (tehát nem LN és társai)
A táblázat és gráf annyit mutat, hogy pl. 25 fokos szobahőmérséklet esetén 750 rpm ventillátorokkal az adott radiátorral 35 fokosan stabilan tartott vízhőmérséklet mellett mekkora az a "hőterhelés" amit hűteni (elszállítani) képes a rendszer.
Pl. az EK PE360 esetén 182W.Fontos az is, hogy mekkora a flow, de nem minden áron. Kb. 1GPM vagyis 227 LPH felett már nincs jelentős hőmérséklet esés a hűtött egységeken (CPU, GPU, stb).
Ugyan itt igaz az az állítás is, hogy minnél több hőt vonsz el, annál hamarabb melegszik a vized és annál hamarabb pörögnek fel a ventillátorok. Szóval nem kell csodálkozni, ha magasabb flow esetén hamarabb melegszik fel a rendszer (,de jobban tuningolható).Természetesen ezek optimális értékek. Szoval én egy házba (de még külső radiátor esetén is) -5-10% teljesítmény eséssel számolnék.
Vegyük az én rendszerem.
5700XT húzva, alulfeszelve, 270W-ig elengedve a gyeplőt (ami azért valóságban átlag 230-240W) és 5800X (CTR-rel optimalizálva - ez külön téma) 130W környéke.
Erre van egy külső 1080 (3*360) radiátor kötve, 9db P12-vel.
A flow alap állapotban 99LPH.Pár óra Apex után (azért ezt mondom, mert ez inkább valós, felhasználás jelenleg) 32C vízhőig passzivként használva úgy 37-38 fokos víz körül áll be a rendszer kb. 550 rpm-es ventillátorok mellett.
Már csak az igazság kedvéért is mérek majd valami szintetikus terhelést. (pl. prime95, blender render + 3d terhelés pl. tomb raider benchmark, vagy vmi loopolható)Uff.
üdv.: Boldog Ferenc
-
senior tag
válasz RockHaRD #68789 üzenetére
Javasolhatom, hogy rejtsd el a felesleges adatokat HWiNFOból?
Én a helyedben mindent elrejtenék (kijelolt sorokon shift + del vagy jobbklick hide) ami nem a GPU homérséklete, teljesítménye, CPU hőmérséklete, teljsítménye (esetleg feszültsége), flow és egyéb hőfokok.
Kb. ilyesmire gondolok, minden ami a hűtés beállításához (és most nem az OC részt nézzük) látszik:
Másik:
A barrow/bykski/thermaltake flow szenzoroknak én csak úgy körübelül hinnék. Sajnos nem pontosak.
https://www.igorslab.de/en/barrowch-fbft03-against-thermaltake-pacific-and-aqua-computer-high-flow-in-test-through-flow-sensors-for-the-custom-loop-water-cooling/2/Harmadik:
Mindegy, hogy adott pumpa mit tud papíron. Minden ami a körben van valamennyire lefogja a rendszert. A legnagyobb kb. sebesség annyi lesz, mint a legnagyobb folytással rendelkező elem által engedett flow. (Pl. nálam 2 sorba kötött pumpával a max flow kb. 200 lph körül van értelme nincs, mert zajos, viszont redundáns. A plusz pumpa amúgy kb. 30%-ot dob a flowon, lásd táblázat)
Itt dobnám be a házi méréseimet újra:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/183KU8kNztojdVxXoq4hxkL9nfNQq3dNU_1xqtNbWF9M/edit?usp=sharingInformáció morzsa: látható, hogy 10mm-es belső átmérővel akár mekkora áramlás érhető el és egy kisebb átmérővel pl. 7.6 mekkora. Én pont emiatt és az előbb írt dolgok miatt döntöttem úgy, hogy mindegy is mennyire highflow az adott csatlakozó rendszer, ha a blokkok jobban lassítanak.
Ettől függetlenül a 90 fokos csatikat érdemes kerülni, az már az a szög ami még bekavar az áramlás sebességébe, túlságosan is nagy törés és emiatt (lehet nem pontos a kifejezés), de lényegében (mini) örvények jönnek létre. (A merev csöves derékszögek pont az ív nagyága miatt nem igazán számítanak ebbe)üdv.: Boldog Ferenc
-
senior tag
válasz KAMELOT #68794 üzenetére
Az 5000-es szériák magasak is maradnak.
Max. terhelésen brutálisan melegednek egy apró (helló 7nm) pontban.5800X egy kis négyzet a "sarokban",
5900X egy ugyan olyan meleg kis négyzet mint az 5800X, meg egy hűvős kis négyzet (vagy szerencsétől függően két hűvösebb kb. 2x 5600X négyzet, de szerintem ez fehér holló kategória)
5950X két kis (forró) négyzet, csak a terhelés tud jobban szétoszlani...Ez a 3000es széria fotója, de kb. ue. az 5000 is.
https://www.overclock.net/threads/igors-lab-does-the-ryzen-3000-have-real-problems-with-current-cpu-water-blocks-and-dht-air-coolers-due-to-its-asymmetrical-design.1731834/Lásd még:
https://customrigs.de/am4-cpu-wasserkuehler-test-mit-techn-watercool-ek-waterblocks/100-202LPH, MoRa420, Prime95 és még a legjobb blokkok is csak 73-76 fokon képesek tartani egy 5800X-et.
Ez van, ezt kell szeretni.
üdv.: Boldog Ferenc
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest