Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz Parci #7623 üzenetére

    Az a baj, hogy az kórházi ellátórendszer gyakorlatilag már összeomlott (kb. március közepe tájára). Ugyanis onnantól kezdve, hogy a szakápolónak nem max. két gépi lélegeztetett beteget kell egyidejűleg ellátnia, már nem tudja elfogadható hatékonysággal végezni a feladatát. (Ha meg ötöt, hatot vagy még többet, mint ahogy arról időnként hírek felreppennek, az már ténylegesen is az összeomlás kategória.) Szintén probléma, hogy olyan embereket nem vesznek most fel kórházakba (vagy küldenek azonnal haza a legszükségesebb minimális életmentő beavatkozások elvégzése után), akiket békeidőben el sem engednének onnan, ha már az illető betévedt oda. (Tisztán látszik, hogy olyan 12000 ágy környékén telítődött a rendszer.)

    Csak egy példa: a németeknél, ahol komolyan veszik a max. két lélegeztetett beteg/szakápoló korlátot, és ha ez a limit már közeledni látszik, akkor azonnal kongatják a vészharangot, és várható összeomlásról beszélnek/szigorítanak, hogy ez ne következhessen be... na, náluk átlagban 10-ből 7 ember élve jön le a gépről. Nálunk pedig, már ősszel is csak 10-ből 1 vagy 2 volt ez az arány, mostanra pedig állítólag még sokkal rosszabb (95% körüli halálozási átlagokról hallani). Ez nyilván nem azért van, mert a németeknél jobb gépek vagy képzettebb szakápolók lennének. Ezen a téren ugyanis mi is jól állunk, és nincs okunk szégyenkezni. A különbség elsősorban a leterheltség/túlterheltség szintjében van. (Persze faktorként számít a magyarok átlagosan rosszabb egészségi állapota is stb., de a szerény véleményem szerint a túlterheltség itt messze a legfontosabb döntő tényező.)

    Mindezek tükrében felháborítónak tartom, hogy a kórházak terheltségi szintjének legalább egy elfogadható mértékű szintre való csökkentése fel sem merül a modellezésben mint prioritás, hanem annyival elintézik, hogy: "úgy kell nyitni, hogy a mostaninál azért ne legyen nagyobb". (De hát, ha az a hozzáállás és kommunikáció, amit a félnótás EMMI miniszterünktől is láthatunk/hallhatunk: "meg sem rendítette a 3. hullám az egészségügyi ellátórendszerünket", akkor mégis mit várunk.)

    Persze egy olyan rendszerben, ahol - legalábbis a saját hallott/olvasott tapasztalataim alapján - gyanúsan sok (egyébként kifejezetten a fiatal felnőtt korosztályhoz tartozó) COVID áldozat "felejtődik ki" valahogy a lejelentett hivatalos halálozási statisztikából (holott ugye azt hajtogatják, hogy ők még azokat is oda sorolják, akiknél a vírus csak ott ücsörgött a szervezetben, de köze nem volt az elhalálozáshoz), vagy ahol olyan alapbetegségeket látni feltüntetve a halottak mellett (nem ritkán önmagukban!), hogy "aranyeresség" vagy "magas vérzsírszint", esetleg "enyhe mentális retardáció" vagy "gerincferdülés", ott persze mégis milyen komolyságot vár az ember...
    Én egyébként kíváncsi lennék arra is, hogy a sok "magas vérnyomás" megjelölés is valóban csak olyan emberek mellé kerül-e oda, akiknek ténylegesen, orvos által igazoltan, gyógyszeres kezelésre előírtan magas vérnyomás betegsége volt? És nem arról van-e szó, hogy a kórházban éppen magas értékeket mértek (miközben lehet, hogy a betegsége előtt soha ilyen problémája nem volt), és akkor már megy is indok/magyarázat gyanánt a nem/életkor adat mellé alapbetegségként a magas vérnyomás. (Igen, tisztában vagyok vele, hogy nálunk a magas vérnyomás egyébként népbetegség, tehát valóban sok ember él együtt vele, sokszor tudtán kívül.)

    [ Szerkesztve ]

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák