Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kékes525

    félisten

    [A vakcinák összehasonlításáról.]

    "A vakcinák összehasonlításáról. Egyre több kérdést kapok arról, hogy kinek a számára melyik vakcina a legmegfelelőbb, tekintettel az életkorra, alapbetegségekre, élethelyzetekre (pl. várandósság, szoptatás). Még az orvosok között is eluralkodott egy szakmailag méltatlan középkori típusú irracionalizmus, olyan félelmek, amelyek miatt nem oltanak adott vakcinákkal adott embereket. Ennek oka részben a keleti vakcinák nyugatiaktól indokolatlanul és megtévesztően eltérő alkalmazási előírása, amint már többször írtam, továbbá a szakmailag indokolatlan állami preferenciák az Európai Unióban, amelyek szembemennek az alkalmazási előírással, mint az AstraZeneca esetében az idősek nem oltása, miközben az ő képviselőik is szavaztak az Európai Gyógyszerügynökségben a AstraZeneca vakcina engedélyezéséről. Kérdés, hogy hogyan, és, hogy mért kellett lejáratni az Európai Gyógyszerügynökséget?

    Beszéljünk egyszerűen és világosan: az összes jelenlegi vakcina közös problémája a relatív adathiány az idősek, az egyes alapbetegségekben szenvedők (pl. autoimmun betegek, daganatosok) körében. NINCS összehasonlító vizsgálat a vakcinák között. A különböző oltásokat különböző földrajzi helyeken, különböző időben próbálták ki a klinikai vizsgálatokban. Így nem ismerjük pl. a vírusvariáns összetétel befolyását a klinikai vizsgálati eredményekre, kivéve az Astreneca-t Dél-Afrikában. Ráadásul azóta elterjedtek újabb variánsok, amelyek ellen nem ismert a vakcinák klinikai hatásossága, csak laboratóriumi becslések vannak. Előfordult az AstraZeneca esetében viszont, hogy a 12 hetes oltási időköz hatékonyabbnak bizonyult a 4 hetesnél.

    A mellékhatások összehasonlítása is problémás lehet. Alapvetően mindegyik vakcina nagyon biztonságos, sokkal inkább, mint gyógyszereink többsége. Ugyanakkor a forgalomba hozatalt követő mellékhatások előfordulásának gyűjtése erősen függ a helyi társadalmak szervezettségétől és a cégek, hatóságok nyitottságától, illetve a rájuk vonatkozó jogszabályoktól. Ebben a tekintetben a nyugati vakcinák helyzete előnyösebb a transzparens előírások és kötelezettségek miatt.

    Végül, még ha lenne is akár 10-20%-os különbség a hatásosságban, az elhanyagolható ahhoz képest, hogy pl. nálunk az átoltottság még csak kb. 11%. A szűk keresztmetszet a járvány letörésében nem a hatásosságbeli eltérés, hanem az oltatlanok magas aránya.

    Egy lehetséges problémára felhívtam a figyelmet: a kínai vakcina rövid tűhosszúsága miatt az oltóorvosnak célszerű mérlegelni azt, hogy adott betegnél a tűhossz elegendő-e az izomszövet eléréséhez. Ez nem filozófiai és politikai, hanem élettani kérdés.

    Tehát valóban nem érdemes válogatni a vakcinák között."

    Kiemelés tőlem.

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Új hozzászólás Aktív témák